Stigmatizarea persoanelor cu boli mintale, o problemă, spun medicii

0 5
O persoană din trei este afectată în prezent de o boală mintală, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a afirmat, vineri, prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer, cu prilejul conferinţei privind stigmatizarea persoanelor cu probleme mintale.

„Stigmatizarea începe cu etichetarea cuiva, astfel apar divizările ‘grupul nostru’ al celor superiori şi grupul lor ‘al celor fără valoare’. Stigmatizarea permite menţinerea prejudecăţilor, care duce la pierderea suportului social, determină finanţarea scăzută a serviciilor psihiatrice.

Pacientului îi provoacă umilinţă, jenă, suferinţă, descurajare, amplificarea tulburărilor psihice, în unele cazuri suicid. Din această cauză, ei vor apela cu întârziere la serviciile şi profesioniştii din sănătatea mintală. Vor prefera să se izoleze social, se vor integra cu dificultate în comunitate şi vor întâmpina dificultăţi în găsirea unui loc de muncă”, a arătat Cătălina Tudose.

Aceasta a menţionat că, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, sunt angajate, în lume, doar 10% dintre persoanele cu probleme psihice, iar în România 9,8%, dar acestea sunt date aproximative, a subliniat medicul.

Dr. Cătălina Tudose a menţionat că încă din anii ’90 a atras atenţia schimbării atitudinii faţă de persoanele cu afecţiuni mintale şi a apărut chiar şi o legislaţie de destigmatizare.
”În alte ţări da, în România nu. S-au desfiinţat spitale mari de psihiatrie, s-au înfiinţat secţii pentru adulţi de psihiatrie în alte spitale. Asta înseamnă un început de destigmatizare”, a punctat medicul.

În ceea ce priveşte cele mai frecvente afecţiuni, dr. Cătălina Tudose a menţionat depresia pe primul loc, demenţele pe locul II, urmate de psihoze, anxietate şi adicţii.
”Majoritatea cazurilor reprezintă depresiile şi demenţele, care înseamnă şi costuri mari”, a accentuat medicul.

Ea s-a referit şi la lipsa serviciilor pentru persoanele cu afecţiuni psihice din afara spitalelor.
„Unele afecţiuni mentale se confruntă cu mai multă stigmatizare decât altele. Schizofrenia este, spre exemplu, mult mai stigmatizată decât depresia. Este de obicei ridiculizată şi determină mult mai rar compasiune”, a adăugat dr. Cătălina Tudose.

Campania prin care Asociaţia „Aripi” încearcă să demonstreze talentul şi complexitatea persoanelor cu probleme de sănătate mintală se bucură de sprijinul unor personalităţi din România, precum Felicia Filip, Mircea Toma, Cătălin Ştefănescu.

Asociaţia a iniţiat un proiect ambiţios şi unic în România, realizarea unui Complex European destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Pictoriţa Simona Istrate cedează 38 dintre lucrările ei pentru a ajuta la realizarea unei campanii de comunicare anti-stigmă şi la promovarea proiectului „Casă cu casă se face sat”.

Aceasta face parte dintre puţinele persoane cu probleme de sănătate mintală care îşi găsesc resursele pentru a lupta cu boala şi cu prejudecăţile venite din partea societăţii.

Simona Istrate a acceptat ca lucrările ei să fie expuse în vederea vânzării pentru această cauză. Tablourile sunt disponibile pe site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expoziţie-tablouri/, iar banii strânşi în urma expoziţiei vor fi investiţi în realizarea unui film de promovare a Complexului European de la Sighişoara.

„Mă implic pentru că acest Complex înseamnă o şansă pentru noi, persoanele cu probleme de sănătate mintală. Problema noastră cea mai mare rămâne stigmatizarea. Aceasta este mai rea decât boala în sine, îşi pune amprenta mai puternic”, a spus Simona Istrate.

Ideea proiectului „Casă cu casă se face sat” s-a născut în momentul în care Asociaţia „Aripi” a primit o donaţie constând într-un teren de 3,75 hectare în apropiere de oraşul Sighişoara.

Aici vor fi construite case din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor fi în total 12 clădiri româneşti şi 26 din spaţiul european. Dimensiunea socială înseamnă locuri de muncă protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Complexul va funcţiona şi va fi condus şi coordonat de către persoane cu astfel de probleme.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata