ECONOMIE LA FACTURI. Să construim o presă de brichetat rumeguş

ECONOMIE LA FACTURI. Să construim o presă de brichetat rumeguş

– Utilizarea resurselor energetice regenerabile este un subiect mereu în actualitate în ultimele decenii. O excelentă modalitate de a valorifica la maximum ceea ce ne oferă natura este folosirea rumeguşului sau a altor forme pretabile de biomasă pe post de combustibil. E dificil şi incomod să arzi rumeguşul ca atare, lopătându-l pur şi simplu în cazan, ca pe vremuri fochiştii de locomotivă.

De aceea, dacă suntem amatori de un “free energy” uşor realizabil, neaflat în conflict cu prima şi a doua lege a termodinamicii, putem apela la beneficiile unei prese de brichetat biomasă, pe care s-o transformăm în peleţi ce pot fi lesne mânuiţi şi care vor constitui un excelent combustibil.

Câţiva membri din Cincinatti, Ohio ai ONG-ului Engineers Without Borders – USA au proiectat şi realizat mai multe modele de prese pentru biomasă, folosind ca material constructiv lemnul, ale căror planuri le-au pus la dispoziţia tuturor amatorilor de bricolaj, pe site-ul de mai jos:

http://home.fuse.net/engineering/ewb_project.htm

Sunt nişte dispozitive incredibil de performante, oferind o presiune cu mult peste necesităţile de compresie ale brichetării. Funcţie de tipul de matriţă utilizat, aparatul pe care-l vom prezenta mai jos poate produce până la 12 bricheţi în zece minute sau 72 pe oră.

Citeste si:  Ministrul Mediului crede în potenţialul României în domeniul energiei bio

Presa cu mâner micro-compus, cum au botezat-o realizatorii Lee Hite, Dr. Dan Smith şi Ron Gorley, a fost proiectată şi optimizată pentru a fi folosită în ţările în curs de dezvoltare, unde e important să coste cât mai puţin şi să fie uşor realizabilă.

Costul materialelor, în bani româneşti, e undeva între 50 şi 70 de lei.

Factorul de multiplicare a forţei aplicată pe mâner e unul foarte mare: la o presiune de 32 kg aplicată pe mâner, forţa finală aplicată pe brichetul aflat la 10 cm de capătul pivotului este de 1800 kg!

Forţa de compresie necesară obţinerii unui brichet de 75 mm diametru cu o gaură mediană de 25 mm este de 400 kg iar pentru un brichet pătrat cu latura de 100 mm, fără gaură, e necesară o apăsare de 1040 kg, aproape jumătate din puterea pe care ne-o oferă această maşină manuală de brichetat.

Dar vorba lungă-i sărăcia omului: avem nevoie de 10 tipuri de piese de lemn, 4 din ele în câte două exemplare, ale căror dimensiuni le redăm în tabelul de mai şos, de 4 şuruburi de 10 cu lungimea de 140 mm – cap hexagonal + piuliţe, 2 şuruburi de 10 cu lungimea de 180 mm – cap hexagonal + piuliţe, 20 şaibe de 10, 12 şuruburi autofiletante de 5 sau chiar de 6, cu lungimea de 65 mm.

Citeste si:  Ion Pisc (BNS): Şase companii cu capital majoritar de stat ar putea intra în privatizare în 2013

Dimensiuni piese lemn:

Într-una din fotografiile de mai jos sunt reprezentate piesele de lemn, cu dimensiunile necesare şi poziţionarea găurilor.

Vom încerca o sintetizare comprehensivă a modului de asamblare:

 1. Cele două piese A (picioare faţă) se prind la bază de suratele lor B (picioare spate) prin intermediul axului central D, cu două şuruburi de 10 x 140 mm.
 2. Separat, braţele de transmisie G se ataşează de braţul mobil C prin alt şurub 10 x 140 mm, cu şaibe separatoare şi la capetele filetului.
 3. Braţul mobil C se ataşează de partea de sus a picioarelor faţă A cu un şurub 10 x 180 mm, cu şaibe separatoare şi de capăt.
 4. Mânerul E se ataşează de partea de sus a picioarelor spate B cu un şurub de 10 x 180 mm cu şaibe separatoare şi de capăt. Atenţie, gaura pentru prinderea braţelor de transmisie G pe mâner trebuie plasată în jos.
 5. Se articulează părţile G în mânerul E cu un şurub de 10 x 140 mm cu 4 şaibe separatoare şi de capăt.
 6. La final, se prinde şipca de ancoraj H cu şuruburile de 180 mm lungime ce îmbină părţile de sus ale picioarelor cu baza braţului mobil (joncţiunea A-C), respectiv cu baza mânerului (joncţiunea B-E). Piesa H, şipca de ancorare, se aranjează cu şanţul înspre picioarele spate B şi orientat pe partea presei (nu spre exterior). Imaginile alăturate vorbesc de la sine.
 7. Se prind părţile laterale F de axul central D, folosing şuruburile autofiletante. Se aplică talpa J pe picioarele A, sub axul D, cu şuruburi autofiletante.
 8. Opţional, se poate ataşa talpa K, pentru o stabilitate sporită.
 9. Se strâng corespunzător şuruburile ce unesc părţile fixe, lăsând un oarecare grad de libertate celor trei care compun articulaţiile mobile.
 10. Se finisează presa prin aplicarea, după caz, de ulei de motor, ulei de in, lazură de protecţie sau vopsea, după cum doreşte fiecare. Dacă se foloseşte ulei de motor, e bine de aplicat cu pauze. Se dă un prim strat, se lasă lemnul să absoarbă uleiul şi apoi se aplică o a doua mână cu ulei regular.
Citeste si:  Sabin Cutaş cere instituţiilor europene să apere libertatea presei în România

Idee, realizare tehnică, fotografii: Engineers Without Borders, Cincinatti, Ohio, USA.

www.home.fuse.net/engineering

Ion  SCUTARU

[nggallery id=37]

 

8,521 total views, 0 views today

Citeste si:

10 Comentarii

 1. gigi

  De obicei se pune rumegusul in apa si se lasa un timp, ba chiar se „alearga” un pic cu un bat. El cedeaza celuloza, care lipeste multumitor peletii. Daca nu e suficient, se adauga hartie reciclabila (maculatura) in cantitati mici si se dezagrega in galeata, alaturi de rumegus. Presa cred ca poate fi folosita si pentru bricheti mai mari, caci pentru 100mm ai vazut ca omul zice ca trebuie 1000 kg forta iar presa da 1800. Cred ca duce un 150mm fara probleme.

  Raspunde
 2. unu

  am urmat planurile de pe lincul de provenienta, am construit o presa de lemn mare folosind ca si colector (2x) teava PVC groasa, multe gauri mici si functioneaza foarte bine! multumesc! nu cred ca a costat mai mult de 300 ron (lemn esenta tare cu intarituri fier unde era nevoie, suruburi, teva pvc aveam…) sculele mele. Merita, fiindca cele electrice consuma foarte mult curent si costa 3-4k euro…

  Raspunde
 3. titi

  este obligator ca rumegusul sa fie tinut un timp in apa? cat tinp? cu rumegusul uscat nu merge? am incercat dar nu am reusit tot se sfarma cand il scot din presa.

  Raspunde
 4. dan ghe

  eu am terminat o presa pentru rumegus,dar amestec cu hartie in proportie de 30/40%.chiar sant multumit si e gratis si chiar daca dau 2 ron pe un sac de rumegus,tot e bine.cutii de carton gasesti peste tot,sa nu-ti fie lene sa le cari.sa vina caldura si la treaba.salutare

  Raspunde
 5. marius

  eu incerc sa fabric aceste brichete dar nu ma lamuresc cu compozitia
  deci si rumegusul si hartia se lasa la inmuiat 2-3 zile?sau numai hartia?
  si care este masura? de exemplu 2 masuri de hartie la 1 masura de rumegus?
  salutare!

  Raspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...