Votul cu de-a sila!

– Onorabilul nostru Parlament – din păcate numai din obligaţie legiferată, nu şi prin prestaţie – este la jumătatea drumului ce duce spre comiterea unei noi boacăne antidemocratice, spre a contribui cu încă o încorsetare a civilizaţiei româneşti postdecembriste. Ceea ce ni s-a garantat a fi doar un drept, acela de a ne alege reprezentanţii în funcţiile de conducere de la diferite niveluri ale sistemului de administraţie, se doreşte a fi transformat în obligaţie cetăţenească.

 

Astfel, absenţa masivă de la vot, dată de faptul că populaţia a prins în sfârşit a înţelege cum stau lucrurile în acest sistem de doi lei, se doreşte a fi „corectată” nu prin înlăturarea naturală a dezamăgirilor produse votanţilor şi prin repunerea evoluţiei ţării şi a populaţiei pe un făgaş progresist, constructiv, ci prin aducerea la supunere, în lanţuri, fie ele şi metaforice, a populaţiei cu drept iniţial de vot.

Pentru cei care manifestă nemulţumiri cu privire la etichetarea sistemului ca fiind de doi lei: corupţia endemică tolerată, în pofida declaraţiilor sforăitoare împotrivă, lipsa de eficienţă, lipsa de coerenţă funcţională, lipsa de perspective vă spun ceva?

Vă rog să-mi arătaţi un singur proiect ce face parte dintr-o strategie naţională, urmărit şi aplicat consecvent de două guverne succesive având coloraturi politice diferite, în afară de integrarea în UE şi NATO. Sau măcar o strategie naţională de dezvoltare? Mulţumesc.

Cât despre zicerile despre o aşa zisa independenţă energetică naţională nu reprezintă nimic altceva decât o făţărnicie neruşinată. Cu ce încălzeşte majoritatea imensă a populaţiei că va cumpăra gaze naturale, petrol sau cărbuni din exploatarea resurselor româneşti, dacă va plăti exact cât plăteşte şi când acestea sunt importate? Singurul avantaj în acest caz este lipsa unei mâini de rus nervos pe robinetul de gaze. Prietenii ştiu de ce.

Dar să revenim la problema votului, aruncată pe tapetul Parlamentului de proiectul de lege emanat de deputatul mega-traseist Tudor Ciuhodaru.

Proiectul a trecut prin procedura aprobării tacite de Senat şi se află acum în dezbateri la Camera Deputaţilor. Observaţi modul de abordare de către Senatul României a acestui proiect de act normativ de o deosebită importanţă: prin aprobare tacită!

De altfel, instituţia aceasta complet nouă a acceptului tacit este în esenţă asimilabilă metodelor necinstite ce tind să definească şi să domine societatea de azi, lumea şmecherilor.  E o fofilare, un „neveu”, un fel de „ţi-am tras-o legal” mioritic, de inspiraţie occidentală.

Nu implică o asumare clară şi răspicată, un act de voinţă incontestabil, fără echivoc, nu poate fi caracterizată ca întru totul corectă, aşa cum ar fi normal într-un stat de drept, după cum fals se trâmbiţează că ar fi această biată ţară. E doar o mizerie speculativă, o metodă perfect adaptată societăţii de ţeapă şi spadă pe care o croiesc ai noştri ca brazii. Un cuţit în spate, fluturat pe la nasul credulilor ca fiind o „îmbunătăţire a sistemului administrativ”.

Însă atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor, dar mai ales semnatarul proiectului omit cel mai important aspect, şi anume faptul că transformarea votului în obligaţie şi dispariţia sa ca drept cetăţenesc este un act anticonstituţional.

Articolul 36 din Constituţia României stabileşte limpede pentru tot ciuhodarul: dreptul de vot. Un drept, nu o obligaţie! Sigur, şi acest lucru se poate schimba, căci politicienii dâmboviţeni nu se dau în lături de la nimic pentru a-şi rezolva interesele, deci ne putem aştepta în ultimă instanţă şi la modificarea Constituţiei în acest sens, dar până atunci mai este.

Votul obligatoriu a mai fost în România, atât sub regimul monarhist, cât şi sub cel comunist.

În întreaga lume sunt circa zece state care şi astăzi consideră votarea nu un drept, ci o obligaţie a cărei neîndeplinire este sancţionată: Argentina, Australia, Brazilia, R.D. Congo, Ecuador, Luxemburg, Nauru, Peru, Singapore şi Uruguay, precum şi un canton elveţian, Schaffhausen.

Unele discern între alegerile locale şi cele generale sau prezidenţiale, altele între diverse categorii de vârstă. Altele au avut regim de vot obligatoriu şi au renunţat la acest sistem: Austria, Olanda, Spania, Venezuela, Chile. Mai sunt şi unele care au sistem ce declară votarea obligatorie, dar sancţiunile nu mai sunt prevăzute de textele legilor în vigoare şi deci sunt inaplicabile, precum Belgia, Egipt, Grecia, Mexic, Panama, Thailanda etc.

Să reţinem un lucru: între statele ce aplică sancţiuni pentru lipsa de la vot, unul singur este european: Luxemburg. Celelalte, dacă au avut votare obligatorie, fie au abrogat legile specifice, fie le-au lăsat în desuetudine sau le-au făcut inaplicabile.

În aceste condiţii, preocuparea pentru încălcarea unui drept constituţional, odată cu introducerea obligativităţii votului, pare cel puţin suspectă şi, aşa cum bine observa senatorul Dumitru Oprea, nu va face nimic altceva decât să irite şi mai mult masele. Care pot la fel de bine să se conformeze şi să meargă la vot, dar numai pentru a se asigura că anulează fiţuica tipărită cu numele celor ce salivează din greu la gândul că pot fi aleşi şi deci plasaţi mai aproape de „oala cu smântână”.

Îmi rămâne o întrebare, pe care nu mă pot abţine să i-o adresez semnatarului acestui halucinant proiect de lege: oare medicul specialist în urgenţe, Tudor Ciuhodaru, nu s-a putut apleca oare asupra unor alte chestiuni care ard cu adevărat ca focul în societatea românească?

N-a putut face şi el de exemplu un proiect de lege care să pedepsească exemplar infracţiunile de drept comun? Sau recidiva în săvârşirea de accidente auto prin conducere sub influenţa alcoolului? Sau orice altceva menit să aducă în sfârşit un beneficiu evident întregii populaţii? Nu e destul de mare lista de urgenţe care gem să fie rezolvate prin legislaţie şi sunt ignorate cu bună ştiinţă de ani de zile? Chiar n-a găsit ceva care să merite cu adevărat să se aplece asupră-i? Atunci la ce bună osteneala de a se juca de-a Parlamentul?

 Ion  SCUTARU

 

18 Cititori

 • Share on Tumblr

9 comments

 1. Alina

  Votul cu de-a sila este articolul de astazi.In ce privind votul in Romania este un abuz pe fata,de aceea trebuie schimbata legea votului in Romania cu unul corect si constitutional.

 2. Ilka

  Bine este daca n-ai reusit sa-ti insusesti DEMOCRATIA s-o inveti.
  Votul trebuie sa fie obligatoriu pentru state care au numai 20 de ani de democratie adevarata . Diferenta dintre mine si cainele meu care il duc la plimbare este ca eu prin vot pot sa-mi aleg „stapanul” macar pentru 4 ani .
  Cand puterea nu vrea sa fie controlata lasa votul liber ,in SUA voteaza numai 30% din populatie si este puterea cate decide destinele lumii .
  O prima masura pentru ca Romania sa progreseze repede democratic ar fii votul obligatoriu.

 3. gigel

  @ Ilka

  Ilka, draga, nu stiu cum poti avea pretentia de a trimite pe altii sa invete ceva, cand tu nu stii sa scrii corect romaneste. Apoi, tu chiar crezi in democratie? Acum am zambit…

 4. Ilka

  Gigel,imi cer scuze pentru ortografie .Fiind Grec credem de peste 2500 de ani in democratie,cu toate ca este cel mai dificil mod de guvernare . Ascult multi Romani sa critice si cand ii intrebi daca au votat spun ca NU . Cine nu voteaza sa nu discute politica pana la urmatoarele alegeri. De altfel alegem pe cel mai putin rau .

 5. Timica

  Saltimbancii care se cred foarte smecheri cu transformarea unui drept intr-o obligatie vor avea o surpriza: voturi fara sau cu zece stampile. Sa vedem daca vor indrazni sa aplice metoda ceauseasca de a considera votul alb sau multiplu ca valabil in folosul celui majoritar. La fel de bine ar putea legaliza violul.

 6. Timica

  @Ilca. Pardon, eu nu am de gand sa-mi aleg stapanul. Singurul meu stapan este propria mea constiinta! Eu aleg niste reprezintanti ai mei care sa duca in parlament vocea mea si sa elaboreze legi in favoarea mea, sa numeasca un guvern care sa respecte aceste legi si constitutia si sa administreze treburile statului astfel ca eu sa ma simt bine in tara mea. Ei nu sunt stapanii mei, eu sunt stapanul lor fiindca eu ii platesc prin impozitele pe care le dau din munca mea si eu i-am pus acolo si eu ii dau jos de acolo. Nici o democratie nu creaza stapani, ar vrea ei si fac tot posibilul sa fie asa dar tocmai de aceia sunt alegeri din patru in patru ani ca sa nu se intample asa. Stapani sunt in dictaturi.

 7. Ilka

  Timica,se pare nici la alegerea cuvintelor adegvate nu reusesc nu numai la ortografie .Gresit spus stapanii reprezentatii este corect,dar nu a interesor mele personale,ci a ideiilor si crezului meu dupa cum trebuie guvernata si condusa statul. N-ar exista stat deca ar trebui sa satisfaca cerintele fiecaruia. Democratia presupune ca inprimul rand ca cetatetii „domites”.au obligatii si prima este sa voteze sa-i reprezinte cel mai bine in forumurile de luare a deciziilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline
Inline