1 Mai: Ceafa de porc şi mârlănia sfidează legea-n România

1 Mai: Ceafa de porc şi mârlănia sfidează legea-n România

Fraţilor! Ne-am scos, gata! Cei din Parlamentul românesc au votat pe la finele lui martie a.c. un fel de lege care să aibă grijă de mediul devastat după petrecerile în aer liber ale ghiolbanilor, în urma cărora rămâne prăpăd.

Numai că, din nefericire, e încă o probă a profesionalismului de doi lei care s-a aburcat până la nivelul zeilor din Olimp de se consideră onor parlamentarii noştri, ca şi al aparatului de specialitate al instituţiei. Legea e cam pe modelul nou, adică aflare-n treabă degeaba, ca să zic aşa. Pentru că e inoperabilă.

De ce? Pentru că face referire la nişte pârdalnice locuri special amenajate în care, vezi doamne, s-ar desfăşura picnicurile în România. Textul de lege e făcut în aşa fel încât fără acestea totul cade şi nu se pot aplica amenzi.

Iată, încă o dată, cât de rupţi de realitate sunt cei puşi să facă legi în această ţară şi care e nivelul de performanţă a funcţionarilor care ar fi trebuit să fie primii care să sesizeze anomalia şi să ia măsuri ca aceasta să fie eliminată. Şi cât era de simplu!

N-au putut prevedea o zicere care să extindă corespunzător termenii? Ceva genul „în locurile special amenajate de către autorităţile locale sau, în lipsa acestora, oriunde s-ar afla în aer liber”, pentru că altfel limitează picnicarii numai la aşezăminte consacrate, ceea ce, studiind situaţia din teren, echivalează aproape cu o interzicere a ieşitului la iarbă verde.

Citeste si:  NOUTATI LEGISLATIVE - 29 martie (0210)

Cum să-i iei românaşului plăcerea ieşitului la grătar, devenită sport naţional? Cu mici, ceafă de porc, cârnaţi, muştar de Tecuci şi bere la PET, dar şi cu tonele de gunoi lăsate vraişte după aia? E o crimă, monşer!

Că e laie, că-i bălaie, în această ţărişoară ar trebui să se ştie, pe de altă parte, ca oriunde în lume de altfel, că prevederea prin lege a unor reguli e numai o parte a rezolvării problemelor de orice natură. Rămâne partea, la fel de importantă, a aplicării actelor normative, pe mai multe paliere.

Unul din acestea este viabilitatea conceptului, urmează apoi condiţia existenţei instrumentului de aplicare, factorul de coerciţie etc. Ai noştri s-au împiedicat de la primul pas, adică de la textul însuşi al legii, care conţine o formulare ce o face inoperabilă.

Dar chiar şi când acesta va fi corectat, tot vom avea nevoie de decenii până să ajungem ca nemţii. Pentru că, dacă-mi daţi voie, avem şi legi contra drogurilor, dar poţi să-ţi procuri droguri la noi cât se poate de lejer. Citiţi numai un ziar naţional, zilnic, oricare ar fi el şi veţi avea dovada pe masă.

Citeste si:  Oprea a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială; Iohannis - 580

Avem şi legi contra infracţiunilor de drept comun, ceea ce nu exclude săvârşirea lor la tot pasul. Avem desigur şi reglementări legale privind siguranţa circulaţiei rutiere, dar România continuă să fie recordista ţărilor europene sub aspectul numărului de accidente mortale.

Deci nu stăm rău la capitolul legilor. Ba chiar aş putea spune că o ducem stupid de bine, ca număr de texte de lege pe cap de locuitor, în ultimii douăzeci de ani. Se legiferează masiv, dar înfiorător de prost. Legi care se bat cap în cap, fără complexe. Sisteme ineficiente de aplicare a lor. Incoerenţă şi portiţe din dos cât încape, pentru folosul şmecherilor. Legi – şvaiţer!

Aşa că degeaba privim cu drag la tomurile cât munţii, doldora de acte normative, dacă efectul lor este aşa cum este. Într-o ţară normală la cap, poate că ar exista o instituţie sau măcar un reprezentant al autorităţilor care să constate această stare de fapt şi să ia măsuri în privinţa eficientizării, armonizării legislaţiei cu situaţia din teren. La noi e vraişte…

Apoi, până la lege, e clar că lipseşte educaţia. Da, asigurarea unui minim nivel de cultură şi trasmiterea unor norme de comportament civilizat pornind de la ciracii de cea mai fragedă  vârstă ai naţiunii, chestiune care ar trebui înfăptuită atât acasă, de către părinţi, cât şi în sistemul naţional al educaţiei.

Citeste si:  O revizuire a regulamentului FBI confera agentilor noi puteri

Bun, am înţeles, unii părinţi nu pot asigura un nivel potrivit secolului al douăzeci şi unulea, fie pentru că nu-l posedă ei înşişi, fie pentru că lipsesc, fiind ocupaţi cu munca sau furtişagurile prin alte ţări.

Situaţia ar trebui compensată exemplar de şcoală, pe care însă aceiaşi parlamentari, dar şi guvernanţii ultimelor două decenii au vitregit-o peste măsură. Au schimbat atât de des regulile în timpul jocului încât au creat o adevărată babilonie, concomitent cu reducerea alocărilor bugetare. Sigur, de undeva tot trebuie să iei, când dai bani cu nemiluita pentru construit biserici, nu-i aşa?

Aşa că iei de la educaţie, de la cercetare pe care între timp ai reuşit s-o faci praf (victorie!) şi de la sănătate, bineînţeles. Care mai are doi paşi şi intră în colaps. Nu contează că e crimă împotriva propriei naţiuni. Sunt lucruri care n-au valoare în ţara asta.

Aşa că, până una-alta, să ne distrăm, dragilor! Hai noroc, cu bere la PET. Să vină micii!

Ion  SCUTARU

929 total views, 0 views today

Citeste si:

3 Comentarii

 1. NU E!

  „Apoi, până la lege, e clar că lipseşte educaţia”; NOUA ROMANILOR NE VOR MAI TREBUI INCA 100 DE ANI PANA SA AJUNGEM LA MENTALITATEA GERMANICA SI PRECUM A FOST STIPULAT IN ARTICOL, TOTUL INCEPE DIN FAMILIA, DE LA CEI „7 ANI D-ACASA”, DE LA NATIE. NOI CA ROMANI NU AVEM ASTA „IN SANGE”. MERGETI LA SIBIU SI VETI VEDEA DIFERENTA!….ASTA E…….AIA O AU, RESTUL….MAI PUTIN!

  Raspunde
 2. Cacanaru de Romania

  Atata e gradul de cultura in Romania, cam ce-ati fi dorit?
  Inca mai merge si asa caci la oras s-au infiripat inca de pe vremea lui Ceausescu marlani de la tara care nici in ceasul al 12-lea nu se mai intorc la tara.Si ce sa te mai astepti de la ei sa faca un pas inainte?Nici vorba.Asa faceau si bunicii si strabuicii lor acolo de unde au venit aruncau pe vale tot ce prindeau la mana.Cat despre focul in padure si aiurea e tot una caci noi suntem romani.

  Raspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...