Noul guvern: zarvă mare pentru nimic

Noul guvern: zarvă mare pentru nimic

S-a aprins brusc lumina. Se declamă voios măsuri populiste. Se cere atenţie asupra noii echipe guvernamentale, propuse, deocamdată. Se vociferează pe veşnicele teme ale viitorului şi bunăstării naţiunii. Se luminează din plin cu spotul reflectoarelor miriadelor de televiziuni, că nu le mai ştii numărul şi utilitatea. Cu emisiuni de dezbateri şi caterincă politică. Şi cu speranţe înflorite ca buruienile pe marginea drumului. Drum care nu duce nicăieri, ci dă numai ocol unui cort uriaş. Un circ prăfuit şi trist, cu saltimbanci fără talent, căci nici măcar acesta nu este necesar, spectatorii acceptându-i oricum. Cu trompete care sună fals şi tobe ce bat în contratimp.

Dar e spectacol! Avem reprezentaţie, vâlvă, acţiune, sânge pus în mişcare cu genuflexiuni şi joc de glezne, respiraţie sacadată, freamăt de narete zbuciumate de apropierea de coşul cu bunătăţi.

Chiar şi cu elemente de suspans financiar, cu fluctuaţii de rate de schimb valutar, care dau bine la capitolul impresie artistică. Şi care dau şi mai bine pentru buzunarele unora. Dar imagine să fie multă. Şi vie! Adică reţeta clasică a inscripţionării în memoria colectivă a acestei naţiuni îndobitocite vreme de decenii a unui oarece eveniment care chipurile contează.

Citeste si:  Teatrul Mic: Actriţa Oana Ioachim a murit

O trupă de prepuşi ai unor şmecheri a fost schimbată cu o alta, a altora sau poate a aceloraşi. Dacă votează altă grupare de reprezentanţi – dar zău că nu mai ştiu ai cui, judecând după prestaţie –  numită şi Parlament. Pam pam!

Iacătă schimbarea de guvizi – pardon, de guvern care chipurile ne angajează pe o nouă traiectorie a vieţii sociale şi economice, ne redefineşte viitorul apropiat, ne scapă de răul trecut uitând totuşi a preciza că ne propteşte cu gingăşie în cel viitor.

Pentru că manetele de care poate să mai tragă acum sunt cu mult mai puţine şi mai lipsite de fermitate decât cele de dinainte de a se fura ca în codru la toate nivelele administrării acestei ţări (i se mai spune şi management neperformant, sau statul cel slab gospodar), cu rezultatul evident al îndatorării şi al înstrăinării celor mai bune surse de venituri la buget. Iar dacă creditorii statului nu sunt de acord cu mânuirea anumitor manete, guvizii din guvern se pot trezi chiar cu câte o izbă peste lăboanţe, nu-i aşa? Clientul nostru – stăpânul nostru!

Citeste si:  România vrea confirmarea prezenţei sale în Schengen

Aşadar pilotajul şandramalei naţionale care urmează a fi probat în următoarea perioadă sub îndrumarea tânărului zâmbitor şi as în ale volanului, Victor Ponta, are două mari probleme – poate mai multe. Dar două sunt mari cât o zi de post.

Unu: paşi uşori, pe vârfuri, printre bucăţile de zidărie spartă din edificiul bunăstării naţionale căzute pe jos de la guvernările pedeliste – vezi salarii şi pensii tunse, contracte cu băieţi deştepţi, privatizări cu scântei ecologice şi alte zaiafeturi. Măcar până la alegeri.

Şi doi: acordul şefilor conglomeratelor de finanţe internaţionale cărora Băsescu şi ai lui ne-au vândut pe doi lei. Pardon, de la care ţara a luat credite pentru a finanţa deficitul bugetar. A luat de una singură, aşa, că a constatat că tuşeşte noaptea. Da. Şi nu vede bine când se uită în portofel. Deci trebuie şi ochelari. De cal. Care costă, că nimeni nu-ţi dă azi nici bună ziua pe de moaca, nu-i aşa?

Citeste si:  Victor Ponta: Voi încerca să reprezint cât mai bine interesele noastre ca ţară la Consiliul European

Dar ce mai contează? Avem guvern nou, ca mâine. Deci vom trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Ale noastre, oare?

Ion  SCUTARU

844 total views, 0 views today

Citeste si:

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...