Japonia va rămâne temporar fără energie nucleară

Japonia va fi fără energie nucleară începând de sâmbătă, 5 mai, când ultimul reactor în funcţiune va fi oprit pentru lucrări de întreţinere. Este o situaţie dificilă pentru operatorii din electricitate din ţară, care solicită repornirea reactoarelor pentru a evita penuria de curent electric în timpul verii, relatează AFP.

Numai unul din cele 50 de reactoare din Japonia mai funcţionează în prezent – la centrala de la Tomari din Hokkaido (nordul extrem) -, dar şi acesta trebuie oprit pentru lucrări de întreţinere de rutină, care vor dura peste 70 de zile. La capătul acestora, operatorul Hokkaido Electric Power Co. speră să repornească reactorul, soluţie probabilă, dar nu sigură: niciunul din reactoarele oprite pentru control după dezastrul de la centrala Fikushima – cu patru reactoare din cele şase afectate de seismul şi valul tsunami din 11 martie 2011 – nu a fost repus în funcţiune.

Înainte de accident, Japonia avea o capacitate de producţie nucleară care acoperea 25-30% din nevoia de electricitate a ţării. Mai mult de zece unităţi au fost oprite sine die şi toate cele care erau deja oprite sau scoase din funcţiune pentru lucrări de întreţinere n-au mai fost repornite din cauza noilor condiţii de securitate impuse.

Citeste si:  Un incendiu catastrofal mistuie Carnavalul din Rio din acest an

Companiile regionale de electricitate fac presiuni asupra autorităţilor pentru a forţa repunerea în funcţiune a reactoarelor, argumentând că există riscul penuriei de curent electric în perioadele toride de vară.

Şeful OECD, Angel Gurria, a recomandat Japoniei să relanseze exploatarea reactoarelor nucleare a căror securitate se confirmă, evocând riscurile economice ale unei cantităţi insuficiente de curent. ‘Trebuie să existe destulă energie pentru gospodării, industrie şi infrastructuri; este o condiţie pentru politica de creştere economică’, a spus el.

Guvernul premierului Yoshihiko Noda afirmă că două reactoare de la centrala Oi (vest) răspund exigenţelor de securitate şi pot fi repuse în funcţiune, dar opoziţia publică faţă de energia nucleară s-a intensificat, iar autorităţile regionale sunt reticente. Sâmbătă sunt programate în Japonia manifestaţii anti-nucleare, cu ocazia Zilei Copiilor, având ca slogan ‘Un viitor mai sigur pentru generaţiile viitoare’.

84 Cititori

loading...

Citeste si:

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *