Cartea „Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune”, lansată de Margareta Pâslaru

Margareta Pâslaru şi-a lansat luni seara, 7 mai,un minidocumentar al experienţelor trăite, sub titlul „Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune”, volum editat la Curtea Veche Publishing.

Holul muzeului Bucureşti a găzduit pe lângă lansarea volumului şi expoziţia „Portrete de familie”, sculpturi, printre care un bust al Margaretei Pâslaru realizat la 19 ani de sculptorul Corneliu Medrea, şi rochii realizate de artistă „fiecare toaletă făcută pentru o melodie”.

În cartea „Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune”, artista redă cu sensibilitate momente din viaţa şi din cariera sa întregite de intensitatea trăirilor şi determinarea ce au caracterizat-o întotdeauna, toate acestea însoţite de de aproape 100 de ilustraţii din arhiva personală a Margaretei Pâslaru, fotografii alb-negru sau color, multe dintre ele prezentate pentru prima dată publicului.

Titlul cărţii a venit dintr-o „obsesie” a artistei pentru timp, ea amintindu-şi şi de o întâmplare petrecută la 9 ani când a „conştientizat” că „niciodată” nu o să mai serbeze „9 ani la 9 iulie”.

„Acum, când am găsit în subsolul Muzeului Municipiului Bucureşti lucrarea realizată de Corneliu Medrea (n.r. – bustul intitulat ‘Margareta’), mi-am spus spus ‘uite, mă întâlnesc cu timpul meu de la 19 ani acum la aproape 69 de ani’ aşa încât este o perioadă de timp, despre asta este vorba şi aceasta a determinat titlul cărţii. O altă coincidenţă fericită a fost şi faptul că eu am compus în 1980 o melodie inspirată de versurile poetului Virgil Carianopol care se intitulează ‘Eu şi Timpul’. Dar cu zece ani înainte, pentru că eu am o obsesie cu acest timp, am compus ‘Timpul’, muzică şi text, care a fost şlagăr, şi în 1968 am compus „Ceasul vrăjitor”, deci vedeţi, este o obsesie, dar nu se opreşte aici. La vârsta de 9 ani, n-am să uit niciodată, am început să plâng şi am conştientizat la vârsta aceea că niciodată nu o să mai serbez 9 ani la 9 iulie”, a declarat pentru AGERPRES Margareta Pâslaru.

Citeste si:  Margareta Pâslaru va lansa o carte autobiografică

La eveniment a participat şi redactorul-şef al editurii Curtea Veche, Constantin Vlad, care a spus că volumul lansat de Margareta Pâslaru este o „altă formă de manifestare a unei artiste multiple”, în timp ce criticul de film Magda Mihăilescu a amintit de filmele în care artista a fost chemată să joace.

„Margareta îţi doresc să scrii multe cărţi şi să le faci şi altora concurenţă, nu numai mie”, i-a urat Magda Mihăilescu.

Printre cei care au luat cuvântul şi au omagiat-o pe artistă s-au numărat şi Octavian Ursulescu, Marina Voica şi realizatoarea TV Elise Stan.

Una dintre surprizele serii a fost dată de interpretarea live, acompaniată la chitară de muzicianul Călin Grigoriu, a melodiei „Timpul” primită cu ropote de aplauze de fanii artistei care au umplut până la refuz holul mare al Muzeului Municipiului Bucureşti.

La finalul lansării Margareta Pâslaru a acordat Premiul Anual pentru „originalitate interpretativă”, distincţie acordată tinerilor înzestraţi, tinerei Alina Manole. Artista a declarat că în fiecare an alege din toate domeniile muzicale pe cineva care arată „un sâmbure de originalitate”. Ea i-a dezaprobat pe cei care sunt atraşi de emisiunile care îi îndeamnă să „imite”.

Citeste si:  Primul serial documentar despre Natura 2000 în România, disponibil online

„Este un moment pe care îl repet pentru a treia oară. La a 40-a aniversare a Festivalului Mamaia am lansat un concept şi un premiu, care îmi poartă numele, pentru originalitate interpretativă. Pentru că am cedat drepturile de autor ale cărţii fondului dedicat Premiului Margareta Pâslaru pentru originalitate interpretativă, i-l ofer acum tinerei care prin originalitatea versurilor şi a interpretării merită această mică atenţie şi această încurajare”, a spus Margareta Pâslaru înmânând premiul tinerei Alina Manole.

Tânăra emoţionată a mulţumit pentru „surpriză” şi a spus că dincolo de onoarea de a se afla alături de Margareta Pâslaru premiul reprezintă o „uriaşă surpriză”.

La finalul lansării, înainte de a se aşeza pe scaun pentru a oferi autografe, Margareta Pâslaru le-a cântat „La mulţi ani!” celor care urmau să-şi sărbătorească ori îşi sărbătoriseră de curând aniversarea printre aceştia aflându-se chiar fiica sa Ana Maria, prezentă şi ea la lansarea volumului.

142 Cititori

loading...

Citeste si:

1 Comentariu

  1. Svetlana

    Am fost la marele eveniment. Margareta Paslaru a stralucit, a fost inconjurata de sute de admiratori (unii veniti din Craiova, Giurgiu, Galati), colegi, ziaristi, realizatori radio tv. Zeci de camere foto si video au imortalizat momentul, legendara artista a raspuns solicitarilor pentru interviuri iar emisiunea „Romanticii” de la Radio Romania Actualitati a transmis in direct o parte a acestei festivitati. Seara de vis s-a incheiat dupa o sesiune de autografe care a durat 2 ore.

    Raspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *