Păi cine eşti mata’, bădie Franks, să te bagi în ciorba Guvernului?

A ieşit iarăşi la rampă în presa centrală, acompaniat de un adevărat concert de imprecaţii, după alfabet, în comentarii la articole, reprezentantul ăl mai de soi al FMI în România, şeful delegaţiei de evaluare, Jeffrey Franks. Acesta arată că recuperarea totală a salariilor bugetarilor se va face anul viitor şi că pentru anul acesta salariile angajaţilor de stat vor creşte cu maximum 8%.

 

Să ne înţelegem: nu cred şi nu am crezut vreo clipă că mult prea trâmbiţata “reîntregire salarială” va fi şi pusă în practică.

Poate cel mult o lună de zile se va acorda acea creştere de cel mult 8%, după care, alegerile devenind istorie până la următoarea “sesiune”, guvernul le va spune acestora că de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere…

Cât despre revenirea totală a lefurilor la valorile de la care au fost cosite, “anul viitor”, sau “ad calendas graecas” au pentru mine acelaşi înţeles, aceeaşi valoare, anume cea a credibilităţii aproape de zero a unor guverne care s-au specializat în prostirea pe faţă a populaţiei, prin folosire tuturor subterfugiilor şi tehnicilor posibile spre a deturna atenţia celor guvernaţi de la problemele reale.

Ceea ce mă cutremură însă este continua politică de încrustare în mentalul naţional a declaraţiilor despre situaţia economico-financiară şi chiar socială internă pe care sunt chemaţi să le facă reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. Faptul că aceştia îşi asumă poziţii şi statut de guvernanţi.

“Am convenit să permitem o uşoară relaxare a ţintei de deficit cash, de la 1,9% la 2,2% din produsul intern brut. Suma disponibilă nu va fi suficientă pentru a permite recuperare totală imediată a salariilor, cât şi a contribuţiilor plătite de pensionari. Ceea ce rămâne până la recuperare totală la salarii urmează să fie acordat anul următor”, zice Franks.

Cum adică “am convenit”? Păi cine eşti mata’, bădie Franks, să te bagi în ciorba Guvernului? Ce, mie, dacă am rate la bancă, îmi dictează aceasta cum să-mi cheltui salariul? Îşi încasează ratele lunare şi sănătate!

Pentru ce trebuie să avem în permanenţă o echipă de delegaţi ai FMI la discuţii cu Guvernul român?

Căci banii oricum îi dăm înapoi, cu sau fără intervenţii în economia românească, nu avem de ales.

De ce trebuie să mai primim şi indicaţii cum să drămuim bugetul naţional? Cum a fost posibil să se semneze asemenea angajamente şi mai ales de ce să cedăm suveranitatea în probleme de politică economică internă?  Căci expertiza aceasta a FMI, care a cauzat neplăceri majore în state mari şi destul de puternice, precum Argentina şi Turcia, dar şi pe continentul african, numai a bine nu miroase. 

Pe de altă parte, e cât se poate de limpede: Guvernul a identificat ca singură sursă de bani pretabilă la a fi deturnată electoral către cele opt procente cu rol de poţiune hipnotică pentru bugetari acel 0,3% din deficitul bugetar pe anul în curs, deci banii necesari nu există şi nu au existat nici o clipă.

Reîntregirea e un vis de la care îi sfătuiesc pe cei remuneraţi de stat să-şi deturneze atenţia, pentru a nu se trezi iarăşi pradă deziluziilor.

Realist gândind, după ultimele evoluţii ale ţării, mi-e cu adevărat teamă de încă multe alte măsuri antipopulare, după alegeri. Pentru că greul abia începe, dar ce-aţi crezut?

E cazul să drămuiţi cu mare atenţie acei bănuţi puţini care vin acum, electoral, dacă mai apucă. Şi aceasta pentru că se afirmă că abia în decembrie vor intra aceşti bani în portofelele bugetare. Să dea Dumnezeu să nu fie ca la Radio Erevan: “nu era maşină, era bicicletă şi nu i-au dat-o, ci i-au luat-o”…

Ion  SCUTARU

28 Cititori

 • Share on Tumblr

2 comments

 1. Mircea

  Mai domnule autor, mai badie dela Financiarul, tu macar ai ce inseamna un acord cu FMI, de ti se umfla patriotismul mioritic asa brusc? Hai ca-ti explic eu.
  Ai o ţară care nu prea le are cu stiinta muncii eficiente, a organizarii administratie, a conducerii la orice nivel. In care gasca de sus apeleaza la populism si se da peste ce se munceste si uite-asa am intrat in cacat. Vezi si Grecia. Nu mai ai bani de salarii bugetare si pensii si nu te mai imprumuta nimeni decat la costuri exorbitatnte. Atunci? Pai atunci merci spasit la FMI si-l rogi (intelegi, il rogi, faci cerere) sa te ajute. Ce face FMI-ul? Pai iti impune un set de reguli de buna purtare, masuri de austeritate ca sa iesi de unde ai intrat ca nataraul. Si iti imprumuta bani cu o dobanda mica. Intelegi matale?
  Asa ca nu te revolta tu acuma ca unul vrea sa te scoate din groapa, ia-te mai bine de cei care te-au adus aici.

 2. Arpad

  D-le Mircea. Stii ce inseamnsa santaj politico-economic? Tarile care nu au raspuns santajului au fost cotropite, si tinta sunt mai ales tarile arabe, dat fiind diferenta de cultura, o cultura care e permisiv fata de santaj, de compromisurile lumii mai dezvoltate, de sclavagismul modern. Cu totii avem deja cate o catusa la picior, doar ca e invizibil, dar il simtim din plin.
  Deschide ochii, FMI-ul e mana-n mana cu alte organizatii si cu guvernul supus acestor grupuri de mare influenta. In prima faza prin legi, mai apoi prin contracte de privatizare permisive DISTRUG economia unei tari ca mai apoi sa le poata imprumuta bani. De unde vin acesti bani? De nicaieri. Nu exista. Dar exista foarte bine cand trebuie dati inapoi, si uite asa devin ei conducatorii tarii. Ne-au cumparat cu nimica, cu bani inventati, cu bani facuti din „thin air” cum se zice in engleza. Si asta se intampla peste tot in lume. In Bolivia/Venezuela Bechtel, da acela care ne-a construit un petic de autostrada pe bani de 2 autostrazi, a preluat reteaua de apa si canalizare si a crescut preturile de oamenii nu-si mai permiteau apa potabila, care inainte era gratuita. Au fost izgoniti din tara si de atunci legaturile externe sunt extrem de „inflamabile”, americanii asteapta sa moara Chavez. Iar in mass media ne manipuleaza sa credem ca aceste tari sunt doar focare de conflicte si fabrici de droguri. In Afganistan productia de droguri a crescut sub ocupatia S.U.A., dar asta nu prea se stie. Ideea e ca nu prea avem ce face, doar sa navigam barca asta pe ape cat mai line si sa mai pierdem fierastraul cu care ne taiem craca de sub noi, nu sa-l ascutem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline
Inline