Lumină electrică fără consum de energie!

Lumină electrică fără consum de energie!

– Ce credeţi, dragi prieteni, ne-ar prii o curte iluminată pe timp de noapte ca-n miez de zi de câteva zeci de tuburi de neon? Care să nu consume nimic, nefiind conectate la reţeaua de electricitate?

Cum să lumineze fără să fie racordate la reţea, veţi întreba. Nu cădeţi pe gânduri, nu sunaţi la 112, că vă explic îndată.

Britanicul Richard Box, licenţiat în arte grafice şi sculptură modernă, absolvent al Winchester School of Art şi Hastings College of Arts and Technology, a creat un proiect cat se poate de interesant atât sub aspect estetic, cât şi funcţional.

A plasat 1300 de tuburi de neon în poziţie verticală sub traseul unor cabluri de înaltă tensiune. Şi deşi acestea nu au nici o altă conexiune, în afară de împământare, ele luminează la puterea nominală.

Aşezate ca nişte piloni, ele creează câmpuri electrice, între potenţialul de 400.000 Volţi ai reţelei de transport al curentului electric de mare putere şi potenţialul electric zero al pământului.

Scopul proiectului nu a fost acela de a arăta pericolele la care se expun cei care locuiesc direct sub firele de înaltă tensiune – deşi acestea constituie motive suficiente pentru a nu se acorda autorizaţii de construcţie nici în Marea Britanie şi nici în România, chit că la noi se mai fentează sistemul – ci de a crea un efect artistic.

Citeste si:  Tehnologie militară: cum poţi face un tanc să fie invizibil pentru inamic

“Ar fi extraordinar dacă am conduce pe autostradă şi ne-ar cădea privirea pe un câmp împodobit cu o multitudine de tuburi fluorescente ce luminează fără fir numai pe baza câmpului electromagnetic ale liniilor de înaltă tensiune”, afirmă Richard.

Sigur, nu ne aflăm în faţa unui fenomen “free energy”, căci becurile acelea cu neon îşi iau energia de undeva şi anume din campul electromagnetic “rezidual” format în jurul conductorilor de mare putere aflaţi în funcţiune.

Chestiunea aceasta este exploatată şi de unii români inventivi, care convertesc o parte din câmpurile electromagnetice enorme provenite de la surse apropiate în propriul interes.

În străinătate, ca de exemplu în Marea Britanie şi Statele Unite, există legi specifice care să împiedice acest lucru.

Cât sunt ele de aplicate, e greu de spus, pentru că şi acolo se întâlnesc exemple de “piraţi” ai câmpurilor electromagnetice artificiale rezultate în urma diferitelor activităţi ale vieţii umane moderne.

În România, prin jurul Capitalei şi al marilor oraşe cum sunt Iaşul, Braşovul, Constanţa, Timişoara, Clujul, există destui meşteri amatori care şi-au făcut lămpi de grădină cu neon alimentate de câmpuri radiante electromagnetice provenite de la traseele de înaltă tensiune sau de la staţiile de emisie radio în unde medii.

La Leţcani, Iaşi, profitând de prezenţa emiţătorului de putere al Radio Iaşi, funcţionează de ani buni câteva neoane exterioare nealimentate de la reţeaua casnică, dar care luminează de juri că sunt legate la priză.

Citeste si:  Statele UE nu au ajuns la acord asupra revizuirii legislaţiei privind OMG

Ba au ajuns la urechile mele şi zvonuri precum că unii amatori de electrotehnică au reuşit să-şi încropească nişte colectoare de putere electrică din semnalul radio, cuplate cu stabilizatoare de tensiune, care le asigură curent gratuit la 220 volţi şi la un amperaj deloc neglijabil. Dar pe asta n-am văzut-o, ci numai am auzit-o. În orice caz, e perfect realizabil tehnic, deşi nu la îndemâna oricărui amator.

Colectoarele de câmp electric pot fi de altfel uşor încropite, însă nu pentru puteri mari. Să ne amintim vestitul radio fără baterii al copilăriei noastre. Un montaj simplu, cu o galenă telefonică şi o diodă, care recepţiona postul de radio în unde medii cel mai puternic din zonă. Ei, dar de aici şi până la colectarea a 220 de volţi din aer, fără fir, mai este.

Practic, totul în jurul nostru se scaldă în unde radio. Semnale de la sateliţi, telecomunicaţii mobile, transmisii radio etc.

O aplicaţie mai elaborată a captării şi utilizării puterii electrice din semnalele radio care ne împresoară aparţine echipei de cercetare condusă de profesorul Manos Tentzeris, de la Georgia Tech, care a produs un aparat capabil să alimenteze mici dispozitive wireless şi care nu consumă curent de la reţea.

Citeste si:  Zgonea: Facturile la curent pentru cetăţeni vor scădea, ca urmare a unei legi votate în Parlament

Creaţia foloseşte o antenă pentru captarea undelor radio.

La începutul proiectului, în 2006, aceasta folosea doar gama de frecvenţe cuprinsă între 100 şi 200 MHz. Acum există o antenă ce captează toată gama de frecvenţe cuprinsă între 100 MHz şi 15 GHz, ceea ce a condus la sporirea puterii electrice livrate.

Electricitatea captată este transformată în curent continuu şi stocată într-un acumulator.  Această tehnologie produce o putere mică, de circa 1 miliwatt, dar e destul pentru a alimenta anumiţi senzori sau microprocesoare.

Dispozitivele wireless, fără fir de alimentare de la reţea, pot avea diferite aplicaţii. Ele pot funcţiona ca detectoare automate de frecvenţe ale bunurilor expediate prin coletărie sau ale mărfurilor sau integrate în sisteme autonome de monitorizare a condiţiilor meteo sau ca sisteme de avertizare în caz de căderi ale curentului electric pe liniile de transport convenţionale.

Poate că cel mai senzaţional aspect este că aceşti senzori autoalimentaţi pot fi produşi prin listare pe o bucată de hârtie cu o imprimantă obişnuită! Cerneala este însă întrucâtva mai puţin obişnuită, căci conţine nanoparticule de argint.

În orice caz, când aceste dispozitive vor intra pe piaţă, ele vor fi uşor de produs şi la costuri reduse.

Foto: profesorul Tentzeris arată un senzor tipărit (stânga) şi antena spirală de bandă largă

Mai multe informaţii (în limba engleză): http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-07/giot-dca070711.php

 Ion  SCUTARU

3,496 Cititori

loading...

Citeste si:

2 Comentarii

  1. Mda

    Daca scrieți un articol atât de senzaționalist, măcar faceți-vă treaba ca lumea si scrieți acolo că acesta a fost inventat 121 de ani de acum de un om oarecare numit Nikola Tesla…

    Raspunde
  2. Eugen

    „În străinătate, ca de exemplu în Marea Britanie şi Statele Unite, există legi specifice care să împiedice acest lucru.” Bine-inteles, ca doar nu-s prosti sau fraieri sa lase asa ceva la indemana oamenilor. De ce sa beneficiem de electricitate gratuita, cand trebuie sa o cumparam pe bani grei de la corporatiile jecmanitoare de bani? Si cum bine spune comentariul de mai sus, acest lucru a fost descoperit si adaptat (nu inventat, ca undele respective existau si atunci) de catre Nikola Tesla, care a ajuns sa moara in conditii misterioase tocmai datorita faptului ca dorea ca intreaga omenire sa beneficieze de descoperirile sale. Brevetele lui sunt si acum tinute secrete, de catre corporatii.

    Raspunde

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *