Proiect de accesibilizare a patrimoniului Muzeului „Grigore Antipa” pentru nevăzători

0

Proiectul Simte Arta – Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în două muzee din Bucureşti continuă, la Muzeul Antipa din Bucureşti fiind aduse de la instituţia similară din SUA replici fidele ale craniilor şi urmelor diferitelor animale, în scopul informării persoanelor nevăzătoare despre speciile expuse în muzeu.

Potrivit unui comunicat transmis vineri replicile vor fi integrate în expoziţia permanentă a Muzeului, astfel încât nevăzătorii le vor putea palpa si vor putea citi explicaţiile scrise în Braille. Rolul acestora este acela de înlocui experienţa de vizitare vizuală a unei persoane fără deficienţe de vedere cu una tactilă, singura modalitate de informare a nevăzătorilor.

Proiectul Simte Arta – Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în două muzee din Bucureşti a început în mai 2012 şi a realizat până acum la Muzeul Antipa un atelier de creativitate la Muzeul Antipa, pictură şi sculptură, beneficiari fiind copiii de la ASCHF-R, iar pe viitor se doreşte îmbunătăţirea colecţiei muzeale cu exponate adaptate persoanelor cu dizabilităţi.

Beneficiari au fost elevii de la Centrul Şcolar „Elena Doamna” Focşani şi adulţii înscrişi în Asociaţia Naţională a Surzilor din România (ANSR).

Vizitatorilor li s-a asigurat ghidaj de specialitate, s-au folosit şi interpreţi mimico-gestuali, pe traseul expoziţiei s-au regăsit basoreliefuri precum şi informaţii despre expoziţie scrise în Braille, precum şi facilităţi adaptate nevoilor specifice ale grupului ţintă.

Proiectul şi-a propus să promoveze şi să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi în instituţiile de cultură din Bucureşti, prin creşterea vizibilităţii nevoilor acestora şi dezvoltarea infrastructurii muzeale specifice.

Proiectul Simte Arta – Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în două muzee din Bucureşti este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat de către Asociaţia pentru Dezvoltare Urbana în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Ţăranului Român.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.