Parlamentul sârb a adoptat o rectificare bugetară şi majorarea TVA la 20%

0

Parlamentul Serbiei a adoptat marţi, 25 septembrie, o rectificare bugetară, însoţită de măsuri de austeritate, printre care majorarea TVA de la 18 la 20%, începând cu data de 1 octombrie, transmite AFP.

Scopul măsurilor este reducerea cu 1 miliard de euro a deficitului bugetar, care aproape s-a dublat faţă de prognozele iniţiale ale bugetului pe anul în curs.

Deputaţii au aprobat şi creşterea cu 10 eurocenţi a accizei la ţigări şi cu 5 eurocenţi a celei la anumite produse petroliere, printre care motorina.

Bugetul pe 2012 rectificat prevede un deficit de 6,2% din PIB, faţă de 7,1% cât este în prezent, o inflaţie de 9,1% – aproape dublă faţă de proiecţia iniţială de 5,5% – şi o contracţie a economiei de 0,5%. La sfârşitul anului, datoria publică ar putea atinge 60% din PIB, a declarat premierul Ivica Dacic.

Fondul Monetar Internaţional a îngheţat în februarie acordarea unui împrumut de rezervă de 1 miliard de euro pentru o perioadă de 18 luni, din cauza nerespectării de către guvernul sârb a unor condiţii, în special menţinerea deficitului bugetar la maximum 4,25% din PIB şi a datoriei publice la cel mult 45% din PIB.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.