Proteste în faţa Guvernului; activiştii organizaţiei Re.Generation denunţă susţinerea mineritului cu cianuri

Activiştii organizaţiei de protecţia mediului Re.Generation protestează miercuri în faţa sediului Guvernului României, denunţând susţinerea mineritului cu cianuri de către Guvernul Ponta.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei Re.Generation, remis miercuri , miercuri dimineaţa, un grup de zece activişti din toată ţara s-a legat cu cătuşe şi U-lock-uri de intrarea în incinta Guvernului, iar doi dintre ei au afişat mesajul „Cianura face legea în Guvernul Ponta”.

Prin acţiunea de protest, activiştii denunţă susţinerea de către Guvernul Ponta a mineritului cu cianuri şi solicită luarea unor măsuri legale şi administrative imediate care să prevină situaţii precum eliberarea recentă a acordului de mediu pentru proiectul minier cu cianuri din localitatea Certej.

La începutul lunii septembrie, autorităţile din comuna hunedoreană Certeju de Sus, acolo unde grupul canadian Eldorado Gold Corporation intenţionează să deschidă o exploatare auriferă de suprafaţă, au salutat obţinerea avizului de mediu de către companie apreciind că pentru comunitate investiţia reprezintă ‘o mană cerească’, în condiţiile în care rata şomajului depăşeşte 35%, iar comuna s-a depopulat cu circa 15% în ultimii cinci ani, din cauza lipsei locurilor de muncă.

Compania canadiană Eldorado Gold Corporation a obţinut avizul de mediu pentru exploatarea auriferă din comuna hunedoreană Certeju de Sus, dar mai multe organizaţii de mediu contestă acest fapt apreciind că tehnologia de prelucrare, în care se folosesc cianurile, este riscantă pentru mediul înconjurător.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei Deva Gold, parte a Eldorado Gold Corporation, au explicat, la începutul lunii trecute, că folosirea cianurilor se va limita la concentratul aurifer, care reprezintă 10% din totalul minereului exploatat în cariera de la Certej.

Exploatarea minereului aurifer se va face în carieră deschisă, la suprafaţă, pe o perioadă de 16 ani, urmând ca la final să fie executate şi lucrări de închidere care vor dura alţi patru ani. Se estimează că vor fi create circa 800 de locuri de muncă în faza de pregătire, urmând ca apoi numărul acestora să se stabilizeze la circa 500-550.

Valoarea investiţiei de la exploatarea minieră Certej se ridică la 200 de milioane de euro. Producţia preconizată este de 32 de milioane de tone de minereu aurifer, cu un conţinut mediu de aur estimat la 2,1 g/tonă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata