Leonard Orban: Rata de absorbţie a fondurilor UE de 20% include şi prefinanţări

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat miercuri că rata de absorbţie a fondurilor europene de aproximativ 20%, menţionată de premierul Victor Ponta, include şi prefinanţările primite de România.

„Chestiunea este foarte simplă: sunt incluse în acest procent şi prefinanţările care au fost primite de către autorităţile române. Conform acestor prefinanţări, într-adevăr, rata s-ar ridica undeva la 20,7%. Prefinanţările s-au primit treptat în cursul unei perioade şi, desigur, sumele au ajuns la cele menţionate în prezent, la aproximativ 4 miliarde, bani primiţi pentru politica de coeziune. Sunt bani intraţi la bugetul României”, a precizat Leonard Orban.

Din suma de 4 miliarde primită de ţara noastră, sumele efectiv aprobate de Comisia Europeană se ridică la 10%, a spus Orban, evitând să răspundă când au intrat în România banii aferenţi prefinanţărilor.

Întrebat care este rata corectă de absorbţie – de 10% sau de 20%, aşa cum susţine premierul -, Orban a răspuns că sunt două feluri de a calcula rata de absorbţie.

Citeste si:  Băncile au început să reevalueze apartamentele ipotecate. Ce consecinţe pot urma pentru cei care au credite

„Este un calcul care vizează sumele efective, intrate la bugetul României, şi celălalt care vizează doar sumele aprobate de către CE. (…) Mai e chestiunea legată de corecţii financiare, sunt multe elemente care intervin în acest proces. Ca transferuri la bugetul României, vorbim de aproximativ 4 miliarde de euro„, a arătat el.

Premierul Victor Ponta a afirmat marţi, în deschiderea şedinţei de Guvern, că la capitolul absorbţiei fondurilor europene prin Politica de Coeziune, România are un procentaj de 20%, infirmând astfel informaţiile care arătau un grad de sub 10%.

122 Cititori

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *