Leonard Orban: Rata de absorbţie a fondurilor UE de 20% include şi prefinanţări

0

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat miercuri că rata de absorbţie a fondurilor europene de aproximativ 20%, menţionată de premierul Victor Ponta, include şi prefinanţările primite de România.

„Chestiunea este foarte simplă: sunt incluse în acest procent şi prefinanţările care au fost primite de către autorităţile române. Conform acestor prefinanţări, într-adevăr, rata s-ar ridica undeva la 20,7%. Prefinanţările s-au primit treptat în cursul unei perioade şi, desigur, sumele au ajuns la cele menţionate în prezent, la aproximativ 4 miliarde, bani primiţi pentru politica de coeziune. Sunt bani intraţi la bugetul României”, a precizat Leonard Orban.

Din suma de 4 miliarde primită de ţara noastră, sumele efectiv aprobate de Comisia Europeană se ridică la 10%, a spus Orban, evitând să răspundă când au intrat în România banii aferenţi prefinanţărilor.

Întrebat care este rata corectă de absorbţie – de 10% sau de 20%, aşa cum susţine premierul -, Orban a răspuns că sunt două feluri de a calcula rata de absorbţie.

„Este un calcul care vizează sumele efective, intrate la bugetul României, şi celălalt care vizează doar sumele aprobate de către CE. (…) Mai e chestiunea legată de corecţii financiare, sunt multe elemente care intervin în acest proces. Ca transferuri la bugetul României, vorbim de aproximativ 4 miliarde de euro„, a arătat el.

Premierul Victor Ponta a afirmat marţi, în deschiderea şedinţei de Guvern, că la capitolul absorbţiei fondurilor europene prin Politica de Coeziune, România are un procentaj de 20%, infirmând astfel informaţiile care arătau un grad de sub 10%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.