Apa îmbuteliată în sticle de plastic – cea mai proastă alegere

În timp ce vânzările băuturilor carbogazoase au scăzut în multe ţări dezvoltate, corporaţiile multinaţionale precum PepsiCo, Coca Cola şi Nestle, au găsit o sursă de profit în promovarea apei îmbuteliate ca o alternativă sănătoasă.

Oamenii consumă din ce în ce mai multă apă îmbuteliată, iar sticlele goale sunt atât de multe încât, la fiecare 27 de ore, acestea se pot întinde pe o distanţă care să egaleze circumferinţa ecuatorului. Iar acest lucru este făcut cu un preţ inacceptabil atât pentru sănătatea umană, cât şi pentru mediu, scrie Naturalnews.com.

 •  O imagine falsă a sănătăţii

Banca Mondială estimează că piaţa apei îmbuteliate valorează 800 de miliarde de dolari, ceea ce face companiile multinaţionale să îşi dorească o parte din această avere. Cuvinte de marketing precum “curată, pură şi proaspătă”, au fost folosite pentru a descrie apa îmbuteliată, în timp ce un întreg flux de informaţii denigratoare au subminat calitatea apei de la robinet.

Totuşi, problemele de contaminare au determinat ca diferite companii producătoare să facă peste 100 de retrageri de pe piaţă a apei îmbuteliate în ultimii ani. Spre deosebire de apa de la robinet, care este testată de sute de ori pe zi şi se află sub o monitorizare constantă, producătorii de apă îmbuteliată nu sunt obligaţi să furnizeze rapoarte constante privind calitatea apei.

 •  Pericole privind mediul înconjurător

Oraşele mici din întreaga lume sunt exploatate pentru resursele de apă, pentru a se acoperi cererea marilor corporaţii de a vinde apă publică şi dorinţa de a transforma o necesitate a vieţii într-o marfă. Mai mult, cartierele sărace, de obicei cele din comunităţile minoritare, sunt otrăvite de fabricile care realizează procesul toxic de fabricare a sticlelor de plastic.

Producţia anuală de sticle de plastic doar pentru apă presupune consumul unei cantităţi de petrol la fel de mare precum cea necesară alimentării câtorva milioane de maşini. În ceea ce priveşte „destinaţia finală”, se estimează că doar una din cinci sticle este reciclată, iar restul poluează mediul înconjurător, deja extrem de fragil.

 •  Pericolele privind sănătatea

Producătorii de apă îmbuteliată nu sunt nevoiţi să furnizeze rapoarte de calitate a apei, lăsând consumatorul în dubii în ceea ce priveşte tipul de filtrare folosit.

În urma unui test, s-a descoperit faptul că apa îmbuteliată conţinea urme de bacterii, substanţe chimice, fluor, perturbatori endocrini, cum ar fi BPA. De fapt, indiferent dacă procesul de filtrare este pur sau nu, unele dintre aceste chimicale nu sunt excluse din produs, din moment ce procesul de depozitare a apei în sticle de plastic PET (mai ales după ce au fost expuse la căldură în timpul transportului şi al depozitării) impregnează apa cu scurgeri de substanţe chimice de la plastic.

Ideea este clară şi simplă: în majoritatea ţărilor din întreaga lume, apa de la robinet este mai sigură decât apa îmbuteliată în sticle de plastic, care este şi achiziţionată la un preţ exagerat.

 •  Un drum mai clar înainte

Este nevoie de angajament şi planificare pentru a renunţa la dependenţa costisitoare de apa îmbuteliată. Este nevoie să renunţăm la acest produs de dragul sănătăţii noastre, de dragul sănătăţii altora şi de dragul mediului înconjurător supra-poluat şi fragil.

O alternativă mai sănătoasă ar fi instalarea unui filtru calitativ la sistemul de apă din casă şi utilizarea unor sticle pentru apă care să fie reutilizabile, şi nu din plastic.

CITITI SI

Care este cel mai sănătos tip de apă pentru organismul nostru?

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...
8 Comentarii
 1. Julia spune

  Ca PET-urile nu sunt ok e posibil. Dar in ceea ce priveste apa de la robinete, nu va suparati, chiar nu va e jena?! Puteti sustine ca apa aia care vine neagra sau ruginie a trecut cu brio acele analize „amanuntite”?! Stiti cu ce se face clorinarea? Cu hipoclorit ca-i ieftin. Si pe vremea lui Ceausescu se folosea hipoclorit dar pentru curatarea toaletelor…. Deci, unde am ajuns acum?

 2. Iuly spune

  De curand am inchis o linie de imbuteliere a apei plate din cauza costurilor ridicate a analizelor care se fac lunar. Nu-mi permiteam sa sustin costurile de referinta + analizele lunare care trebuiau facute de o unitate guvernamentala. Intr-adevar substantele care se folosesc in procesul de fabricatie al PET-urilor chiar sunt periculoase pentru organismul uman. Dar in nici un caz nu as alege apa de la robinet in schimbul apei plate !

 3. cristi spune

  dar de REZIDUU DE PLASTIC CE REZULTA DIN DESFACEREA FIECARUI DOP DE PLASTIC AL FIECAREI STICLE,CARE IL BEI LA PROPRIU, ce pare aveti?

 4. Viki spune

  ce este!? apa imbuteliata este pacaleala secolului..

 5. Marinica Maxim spune

  De acord cu articolul.
  Cele mai multe ape asa zis plate din Romania nu sunt de fapt plate, sunt doar apa de ploaie filtrata natural sau la fabrica fara nici o calitate terapeutica asa cum cred majoritatea consumatorilor. Sunt inca multi care cumpara apa plata ca pe un medicament, ca pe un remediu. Total gresit. Nu fac de cat sa alimenteze conturilor celor care fac o marfa dintr-o resursa care ar trebui sa fie publica. Apa nu ar trebui sa fie un produs comercial, este o necesitate. Apa de la robinet este cu siguranta o alegere mai buna, evident, acolo unde este cu adevarat potabila, adica in majoritatea oraselor. In Europa, toata apa de la robinet este potabila. Este pur si simplu o prostie sa platesti pentru o apa de ploaie care mai contine in ea si toxine din componenta plastic. Dar alegerea este a fiecaruia. Exista totusi si ape cu adevarat minerale, plate sau carbogazoase in mod natural, din regiuni faimoase, binecunoscute. Avem si in Romania asa ceva, in special, apele din zonele legate de vulcanismul carpatic neogen, ma refer in special la apele din Harghita. Altminteri, a vinde o banala apa de izvor unui public neavizat reprezinta de fapt comercializarea comercializarea unei pastile pet umflata sub forma de sticla. Atentie si la apele puternic mineralizate. Consumul excesiv este daunator. Chiar si o apa oligominerala consumata in mod curent poate deveni extrem de nociva pentru organism datorita acumularii in organism a unor componenti chimici in exces, chiar daca sunt de origine naturala. Este normal sa fie asa. In occident, cei care consuma apa imbuteliata (din zone fara apa potabila) sunt sfatuiti sa schimbe zilnic marca apei, pentru a evita depunerea preferentiala in organism a unor elemente si minerale in mod excesiv si nociv.

 6. Stefana spune

  E adevarat ca PEt urile sunt un gunoi masiv, darde ce nu se mai imbuteliazaapa in sticla de sticla ce pastreza gustul real ? E preascump transportul ? De ce nu se recupereazaobligatoriu nici Pet uriledar nici macar sticlacare este total reciclabila si refolosibila ?!!! Estelenea mare sau interesele prostti tite?!
  Apa de la robinet ?! Depinde unde, in unele localitati este TOXICA plina de coli de cTe ori fac analiza personal , curata daca o face sanepid oficial, de aceea multi bolnavi de colibaciloza !!!
  Nu confundati calitatea apelor de izvor cu produsul fals, cu ce se fura, luati pozitie atunci cand se poate repara ceva, reclamati daca apa nu este de calitate, nu comentati fara rezultat !

  PROTECTIA Consumatorului exista , si ape de izvor exista , si sticla exista si gunoiul se poate recolta separat !! NU Gasiti motive pentru a fi patetici !!!!!!!!!

 7. Dan Zorila spune

  Intr-adevar apa de la robinet este oribilia dar se pare ca pe piata exista asa zisele sisteme de osmoza inversa care filtreaza apa de la robinete, apa rezultata avand caracteristici remarcabile, in ulte cazuri chiar mai bune decat ale apei imbuteliate. Sper sa va pot ajuta… ma gasiti pe waterstore.ro

 8. Maria Ghent spune

  Chiar daca apa asa-zis „potabila” ar fi in regula, un aspect deloc neglijabil ar fi, conductele invechite pline de depuneri…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.