EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

FOTOGALERIE: Biserică rămasă doar ruine de aproape 200 de ani

0

Buciuleşti nu mai este decât un nume. A fost odată un sat şi o mănăstire. Câteva ruine din biserică se încăpăţânează să reziste în picioare de aproape 200 de ani şi împiedică uitarea lui.

Ruinele pot atrage privirea unui călător ce se află în trenul care leagă Bacăul de Piatra Neamţ, cât şi pe şoseaua paralelă, DN 15. Viteza şi distanţa nu permit însă distingerea corectă a proporţiilor sau a detaliilor.

Mohorâte, romantice, pline de un tragism dat de conştientizarea nimicniciei, ruinele se află pe teritoriul comunei Podoleni, la circa 25 de kilometri de Piatra Neamţ. Sunt însă separate de zona locuită de canalul hidroenergetic, pe o latură, şi de Valea Bistriţei, cu tot cu vechea albie a râului, pe latura opusă.

„Mănăstirea Buciuleşti a fost înălţată de marele logofăt Ştefan Dumitraşcu în anul 1630. Prin anul 1830 viiturile râului Bistriţa au dus la surparea malului şi dărâmarea bisericii“, explică istoricul Nicolae Stoicescu.

Inundaţiile care au făcut prăpăd au determinat şi strămutarea localnicilor din Buciuleşti pe actuala vatră a satului Podoleni. Obştea călugărească s-a risipit şi nimeni nu s-a mai îngrijit de refacerea bisericii, atât din cauza deplasării terenului de sub construcţii, cât şi din cauza pericolului ca apele să vină iar peste ziduri. Regularizarea cu baraje şi lacuri de acumulare şi canalizarea Bistriţei, care au înlăturat pericolul inundaţiilor, au fost făcute în regimul comunist, când o astfel de lucrare nu ar fi fost nicidecum posibilă.

Astăzi ruinele nu preocupă pe nimeni în mod serios. Ca într-un trup supus disecţiei, prin resturile de pereţi se vede o reţea de canale care asigura respiraţia pereţilor, precum şi porţiuni dintr-un tunel tainic, pentru fugă în caz de pericol, în vremurile în care năvălirile de tot felul erau frecvente.

Arheologul Ovidiu Cotoi consideră că reţeaua de canale din pereţi avea şi rol de creştere a rezonanţei. „Constructorii trebuiau să facă aşa încât vocea preotului să fie auzită în biserică şi pe vremea aceea, în care nu existau sisteme de amplificare. Dispunerea unor goluri în pereţi face ca aceştia să se comporte ca o cutie de rezonanţă“, a explicat Ovidiu Cotoi.

Călugării, foarte puţini, care au încercat să refacă o viaţă de obşte aici, au ajuns la concluzia că ruinele nu mai pot fi valorificate şi că o biserică ar putea exista doar alături, construită de la zero.

Primul care a vieţuit o perioadă aici în perioada recentă, din 2004 până anul trecut, a fost călugărul Teodosie Curea, care avea o vârstă apropiată de 80 de ani când îşi propusese să refacă străvechea mănăstire. A ridicat un paraclis şi un adăpost modest pentru monahi. A fost însă schimbat şi, anul acesta, au apărut garduri în jur şi începuturile unei construcţii mai ample pentru călugări, în speranţa că aceştia vor exista. Însă pe vârful ruinelor, dintr-o cruce de lemn şi o verticală din alta nu a mai rămas decât aceasta din urmă.

În mod paradoxal, cel mai mult îşi doresc să fie reînfiinţată mănăstirea câţiva localnici din Podoleni, cărora li s-a adăugat şi unul din comuna vecină, Zăneşti. Poate îi leagă de aceste locuri fire tainice, de care îşi dau sau nu seama atunci când, săpând pentru vreo temelie nouă, dau peste rămăşiţe ale strămoşilor, care odihneau într-un cimitir din care, la suprafaţă, astăzi nu se mai vede nimic.

Atâta vreme însă cât ruinele sunt „protejate“ doar de legile patrimoniului cultural, singurul lor aliat este rezistenţa care le-a ţinut în picioare de atâta vreme şi care, cu timpul, slăbeşte inevitabil.

 

Mihael Balint

Fotografii realizate de Florin Mihai, Ioan Clopoţel şi Mihael Balint

[nggallery id=119]

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.