UE întăreşte legăturile economice cu ţările asiatice

După mai mult de un an de negocieri, Uniunea Europeană (prin intermediul Comisiei Europene) şi Singapore au convenit recent semnarea unui acord care ar urma să întărească legăturile comerciale în creştere dintre cele două puteri economice.

 Acordul ar urma să intre efectiv în vigoare după ce Parlamentul singaporean, Parlamentul European şi ţările membre îl vor aproba, dar oficialii europeni nu văd nici un obstacol în calea aprobării, intrarea în vigoare fiind estimată a avea loc înainte de finalul lui 2013.

Acordul se înscrie într-o mişcare mai amplă a UE de consolidare a relaţiilor cu ţările asiatice, un acord similar fiind încheiat anul trecut cu Coreea de Sud, unele similare fiind în curs de negociere cu Malaezia şi Vietnam, în timp ce miniştrii de comerţ ai UE au aprobat începerea negocierilor cu Japonia pentru un acord mai cuprinzător.

În termeni comerciali acordul semnat cu Singapore este mai curând modest (schimburile comerciale între EU şi Singapore au fost de doar 74 miliarde euro în 2011), dar acesta constituie o referinţă pentru negocierile începute cu Malaezia şi Vietnam, şi acordă băncilor europene aceleaşi drepturi cu cele obţinute de SUA.

Citeste si:  România, principalul stat de provenienţă al victimelor traficului de fiinţe umane din UE, arată un raport raport al CE

În schimb, acordul cu Japonia ar însemna asocierea între două economii care produc mai mult de o treime din producţia mondială, dar care în prezent întâmpină dificultăţi serioase în privinţa relansării creşterii economice.

Se estimează că acordul cu Japonia ar putea să crească angajările în anumite sectoare din Europa cu până la 420.000 locuri de muncă, dar reprezintă o ameninţare serioasă la adresa producătorilor auto care, aflate în plină criză de supraproducţie au fost deja nevoite să închidă o parte din fabrici, îşi văd ameninţate vânzările în special pe segmentul mediu. Un studiu Deloitte estimează până în 2020 o creştere netă a importurilor auto din Japonia la nivelul de peste 400.000 de unităţi şi o reducere a locurilor de muncă cu circa 73.000.

Conştientă că negocierile de la Doha pentru un acord global la nivelul Organizaţiei Mondiale a Comerţului nu au produs un rezultat palpabil, UE s-a angajat pe calea semnării de acorduri bilaterale care în final ar duce la acelaşi rezultat. Se speră în finalizarea în viitorul apropiat a negocierilor cu Canada, pasul (mare) următor fiind începerea negocierilor cu SUA.

Citeste si:  Familia lui Pinalti a făcut peste 310 miliarde de lei vechi din 2006 până în martie 2010 pe o firmă care s-a înfiinţat în august 2010!

 

Ovidiu Bordeuţ

 

101 Cititori

loading...
  • Share on Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *