Cultivarea ciupercilor – idei practice de agricultură ecologică

– Prin iniţiativa unui grup de oameni inimoşi, adunaţi sub numele TEI (Traduceri Ecologice Independente), a fost tradusă în limba română cartea „Permacultura – Ghid practic pentru agricultura la scară mică”, a lui Step Holzer, adresată tuturor celor care vor să acumuleze cunoştinţe solide de agricultură sustenabilă, permacultură, arhitectură ecologică, energii alternative, tehnici şi tehnologii domestice şi meşteşuguri.

 

În continuare vă prezentăm câteva din bunele practici în cultivarea ciupercilor pe care Step Holzer le-a desprins din propria experienţă.

Ciupercile sunt sănătoase ca hrană. Este ştiut că digestia este ajutată de conţinutul lor mare de fibre. Ele sunt sărace în calorii şi bogate în vitamine şi minerale, ceea ce înseamnă că sunt deseori folosite în dietă. Ciupercile se consumă cel mai bine în stare proaspătă, dar îşi păstrează cea mai mare parte a elementelor nutritive şi a aromei chiar dacă sunt uscate.

 

1. Mai întâi, experimentaţi

Cultivarea ciupercilor nu necesită un spaţiu amplu. Pentru consumul dumneavoastră este suficient să creşteţi ciuperci într-un balcon de doar 2 m².

Pentru fermieri, cultivarea ciupercilor poate reprezenta o importantă sursă de venit, cu costuri minime şi muncă puţină. Înainte de a creşte ciuperci la scară mare este important să acumulaţi experienţă şi să cultivaţi diferite feluri de ciuperci pe diferite substraturi. După ce petreceţi puţin timp experimentând, veţi putea transforma experienţa în profit.

 

2. Substratul – pe ce creştem ciupercile?

Foto: Ciupercile shiitake (Lentinula edodes)

Cele mai multe ciuperci au nevoie de substrat de lemn, paie sau compost.

Ciupercile care cresc pe lemn sau pe paie sunt cele mai uşor de cultivat, deoarece lemnul sau paiele sunt deja substraturi complete.

În schimb, ciupercile de compost precum ciupercile champignon şi ciupercile de câmp (Agaricus spp.) sau buretele cu perucă (Coprinus comatus), sunt mai greu de cultivat, deoarece au nevoie de un amestec de compost specific, realizat din paie şi gunoi (de obicei bălegar de cal).

Realizarea substratului presupune o cunoaştere specifică şi este de obicei prea laborios pentru a fi folosit la scară mică. Acesta este motivul pentru care mă limitez la a cultiva doar ciupercile care pot fi crescute pe lemn sau pe paie. Oricum cele mai delicioase şi mai sănătoase ciuperci aparţin acestui grup. Nu aveţi nevoie de cunoştinţe de specialitate pentru a putea cultiva cu succes aceste ciuperci.

 

3. Feriţi-vă de substanţele toxice

Pentru a creşte ciuperci comestibile sau medicinale, trebuie folosite doar materiale naturale necontaminate. Ciupercile pot absoarbe şi reţine substanţele dăunătoare. Din acest motiv trebuie să fiţi foarte atenţi când folosiţi paiele sau compostul ca substrat. Dacă paiele sau gunoiul de grajd este produs în mod convenţional, după părerea mea, nu este potrivit pentru cultivarea ciupercilor organice.

Chiar şi lemnul poate conţine substanţe toxice. Copacii de lângă străzile aglomerate, autostrăzi sau zone industriale de obicei conţin cantităţi maride metale grele. Aceste substanţe toxice se acumulează în scoarţă şi fac buştenii de nefolosit pentru cultivarea ciupercilor.

 

4. Ciuperci cultivate pe lemn

Foto: Bureţii galbeni (Pleurotus citrinopileatus)

Datorită faptului că ciupercile cultivate pe lemn cresc aproape la fel ca şi cele naturale, ele sunt mai uşor de crescut. Diferenţele sunt de obicei legate de preferinţele faţă de dimensiunea buşteanului, tipul de lemn, temperatură şi umiditate.

Dacă este posibil, cultura de ciuperci ar trebui pornită de primăvara, deoarece miceliul are timp suficient pentru a coloniza tot lemnul, fiind astfel protejat de brumă.

Miceliul poate creşte şi la temperaturi scăzute, dar cea mai rapidă colonizare are loc la 20°C. Dacă fungii au şansa să pătrundă adânc în lemn în timpul verii, atunci temperaturile scăzute sau bruma nu pot să-i mai rănească.

Ciupercile din specia pleurotus (Pleurotus sp.) pot fi cultivate şi pe paie. Pentru majoritatea varietăţilor, producţia de fructe are loc la o temperatură minimă de 10°C. Doar ciupercile de iarnă produc la temperaturi de 2°C. Ciuperca neagră de plop (Agrocybe aegerita), pe de altă parte, produce fructe la o temperatură medie de 15°C. Toate varietăţile de bureţi, mai ales păstrăvul scailor, preferă umiditatea crescută.

Multe soiuri diferite de ciuperci pot fi crescute pe buşteni. Voi enumera unele dintre cele mai cunoscute:

 • Ciupercile shiitake (Lentinula edodes) sunt unele dintre cele mai interesante ciuperci din punct de vedere culinar şi medical. Au un gust deosebit şi multe proprietăţi de vindecare. Pot fi cultivate pe buşteni înguşti sau pe crengi. Ciupercile shiitake pot fi consumate crude sau pot fi folosite pentru ceai.
 • Păstrăvii de fag (Pleurotus ostreatus) sunt un tip de ciuperci potrivite pentru gătit şi foarte uşor de cultivat. Deşi nu sunt pretenţioase la lemnul pe care sunt cultivate, totuşi ele cresc mai bine pe fag, arţar şi ulm.
 • Păstrăvul scailor (Pleurotus eryngii) – sunt foarte populare datorită aromei lor excelente.Tulpinile lor cărnoase sunt foarte versatile. Pot fi crescute precum ciupercile-stridii.
 • Bureţii galbeni (Pleurotus citrinopileatus) pot fi recunoscuţi după felul în care cresc în mănunchiuri mari galbene. Sunt ciuperci culinare excelente. Ele pot fi cultivate în acelaşi fel ca alte ciuperci pleurotus.
 • Gheba ciobanilor – Aceste ciuperci mici ( Kuehneromyces mutabilis) cresc în mănunchiuri. Au o aromă foarte intensă, de aceea sunt folosite preponderent în fabricarea sosurilor sau supelor. Nu sunt pretenţioase la cultivare.
 • Ciuperca de iarnă. Ciuperca Enoki (Flammulina velutipes) este cunoscută ca ciuperca de iarnă, deoarece produce fructe toamna şi iarna. Este folosită pentru gătit şi pentru a da savoare sosurilor sau supelor.
 • Ciuperca neagră de plop. Asemenea ghebei ciobanilor, este foarte aromată şi este folosită în special pentru a da savoare mâncărurilor. Ciuperca neagră de plop (Agrocybe aegerita) are nevoie de temperaturimai ridicate. Preferă lemnul mai moale (plopul sau salcia).
 • Urechea-lui-Iuda (Auricularia auricula-judae) este populară în bucătăria asiatică. Este populară şi pentru uzul său medicinal. Urechea-lui-Iuda preferă lemnul vechi, dar creşte bine şi pe alte tipuri de lemn.

 În următorul material, vom prezenta recomandările lui Step Holzer pentru a alege tipul potrivit de lemn pentru crearea şi menţinerea culturii de ciuperci.

 

Până atunci, vă invităm să aflaţi mai multe despre frumoasa iniţiativă a grupului TEI şi să vă alăturaţi visului lor:

“Îndrăzim să visăm: traducere cu traducere, vom pune la dispoziţie conaţionalilor nededaţi în ale limbilor străine lucrările de care este nevoie ca să grădinărească fără biocide, întru obţinerea de hrană curată şi care să nu coste viaţa fluturilor şi puritate apelor freatice.

Credem cu străşnicie că putem face ceva pentru a-i ajuta pe cei care vor să producă hrana local, la scară mică şi fără inputuri energetice masive. Credem că soarta noastră este diferită de cea a prizonierilor unui sistem care produce fructele în America de Sud, le coace în cala unui vas şi le vinde în anoste ambalaje de carton într-un supermarket. Credem, şi nu vom obosi să credem.

În contra unui Sistem al cărui mod de funcţionare implică inundarea constantă cu false informaţii, ne propunem să oferim publicului acele cunoştinţe folositoare, ignorate în mod sistematic de „mainstream” din simplul motiv că de pe urma lor au de câştigat numai oamenii, nu şi corporaţiile şi guvernele.

În loc de reziduuri de gândire ambalate ţipător, oferim acces la cunoaşterea practică. Complet gratuit, dar din dar, fără pretenţii, fără trufie şi fără clauze ascunse. O bibliotecă a independenţei reale faţă de Sistemul absurd în care am fost aruncaţi în ultimile decade. O serie de cărţi care, nădăjduim, vor fi paşaportul de independenţă în gândire şi în fapte al fiecăruia dintre noi”. – Agricultura-sustenabila.blogspot.ro

N.R. Nu întâmplător, astăzi este Ziua Internaţională a cuvântului MULTUMESC, iar cu această ocazie ne-am amintit că, la interviurile Eugeniei Vodă, ultima întrebare pentru Radu Beligan a fost „care este cuvântul care îi caracterizează viaţa?” şi a răspuns „Multumesc„.

Citește și
2 Comentarii
 1. violeta domozina spune

  Bravo!Acum sint mindra ca sint romanca.
  Solutii practice perfect aplicabile,pt romani care
  dores sa pastreze legatura cu natura.Exista posibilitati,trbuesc doar cautate!
  Cu respect Violeta

 2. toader huluta spune

  frumos.dar de unde luam miceliu pentru ghebe,de exemplu?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata