Ce caută ftalaţii în Nutella şi în medicamente?

Ftalaţii sunt plastifianţi chimici utilizaţi în Asia pentru a produce ambalaje din plastic flexibile. Majoritatea ambalajelor existente acum pe piaţa mondială sunt din China. Problema constă în faptul că această substanţă contaminează mâncarea vândută în mod obişnuit în supermarket-uri. Deşi plasticul este folosit în ideea de a proteja alimentele, mai mulţi cercetători au arătat că ftalaţii perturbă echilibrul hormonal masculin.

Bărbatul care ingerează ftalaţi produce spermatozoizi mai puţini sau mai lenţi, prezentând un risc de infertilitate. Iar în cazul femeilor însărcinate, această substanţă ajunge la făt şi îi influenţează dezvoltarea organelor genitale.

Un studiu realizat în Germania a arătat că 60% din copiii testaţi aveau în organismul lor urme de ftalaţi, iar, în cazul a 20% dintre copii, ftalaţii existau în cantităţi toxice. Dacă se ia în considerare efectul de acumulare şi efectul de cocktail al ftalaţilor, este foarte probabil ca procentul de copiii care consumă cantităţi nerezonabile de ftalaţi să ajungă la 80%.

 

Nutella, sub semnul întrebării

Ciocolata preferată de copii pentru micul-dejun a fost subiect de discuţie în ultima vreme, deoarece cercetătorii au descoperit în interiorul produsului un ftalat considerat a fi cel mai periculos, şi anume BPT. Grupul italian Ferrero, care produce Nutella, a confirmat prezenţa substanţelor dăunătoare în produsul său, dar spune că “se găsesc în cantităţi inofensive.”

Ftalaţii sunt deja interzişi în industria jucăriilor, din cauza proprietăţilor periculoase şi urmează să fie interzişi în toată Europa foarte curând, însă, până atunci continuăm să întâlnim substanţa în produsele alimentare.

Având în vedere faptul că ftalaţii sunt interzişi în sectorul jucăriilor încă din 2007, să sperăm că, în viitorul apropiat, Comisia Europeană îi va interzice şi în ambalajele de plastic.

 

Ce sunt ftalaţii?

Ftalaţii sunt plastifianţii cei mai utilizaţi în întreaga lume. Aceştia sunt o familie de substanţe chimice utilizate de aproximativ 50 de ani, în principal pentru a face clorura de polivinil (PVC) moale şi flexibilă.

 

Unde pot fi găsiţi?

Ftalaţii, produşi într-o cantitate anuală de 3 milioane de tone la nivel global, sunt prezenţi peste tot în mediul nostru zilnic, la niveluri diferite. Expunerea este de cele mai multe ori destul de dificil de evaluat, din cauza multitudinii de posibile surse şi situaţii care se pot produce prin inhalare, ingerare sau contact.

– În ultimul deceniu, oamenii de ştiinţă au testat şi dovedit proprietăţile toxice şi natura cancerigenă a anumitor ftalaţi pe rozătoare, rezultate care au ridicat multe semne de întrebare.

– DEHP, ftalatul cel mai des folosit, este în principal utilizat în producerea de plastic de PVC. Este o componentă a produselor de vinil, cum ar fi pardoseli şi multe plasticuri utilizate în medicină, cum ar fi pungile şi tubulatura pentru perfuziile intravenoase. Nou-născuţii şi copiii foarte bolnavi, care sunt supuşi anumitor intervenţii sunt cei mai predispuşi să fie expuşi la DEHP.

– În mâncare: Concentraţii mici de ftalaţi în mâncare pot proveni din utilizarea unor plasticuri în prepararea şi ambalarea alimentelor. De preferat ar fi alegerea recipientelor din sticlă sau din plastic dur, realizat din polietilenă cu densitate ridicată (HDPE).

– În cosmetice şi produse de îngrijire personală, cum ar fi fixativ de păr, machiaj, pastă de dinţi şi loţiune de corp. Este necesară etichetarea completă a ingredientelor, pentru a putea verifica prezenţa ftalaţilor în cosmetice.

 

Ftalaţii sunt periculoşi?

Folosiţi ca solvenţi în cosmetice (cum ar fi parabenii), aceştia sunt perturbatori endocrini şi apar pe etichetele produselor sub denumirea de “parfumuri”. Există mai multe tipuri de ftalaţi, fiecare dintre ei având un scop anume şi afectând sănătatea umană în mai multe moduri. Copiii pot fi mai expuşi, dacă pun gura pe jucăriile făcute din plasticuri care conţin ftalaţi.

Societatea Canadiană de Cancer şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte următoarele informaţii:

– ftalaţii prezenţi în materialele PVC utilizate pentru anumite proceduri medicale: fetuşii şi copiii ar putea fi expuşi la concentraţii destul de mari de DEHP în timpul procedurilor medicale, cum ar fi dializa, transfuziile sanguine şi ECMO (oxigenarea membranei extracorporale).

– ftalaţii prezenţi în jucării şi produse pentru copiii mici.

DEHP poate provoca tumori şi alte anomalii în ficatul şobolanilor şi şoarecilor. La rozătoarele care au fost expuse la DEHP în timpul perioadei de gestaţie sau la o vârstă fragedă, această substanţă a provocat o insuficienţă a sistemului reproductiv masculin, afectând dezvoltarea spermatozoizilor şi reducând gradul de fertilitate la ambele sexe.

Informaţiile ştiinţifice indică faptul că anumiţi ftalaţi acţionează ca şi perturbatori endocrini, imitând sau perturbând funcţiile hormonale ale organismului. Programul Naţional Toxicologic din SUA spune că DEHP poate fi privită ca o substanţă cancerigenă pentru oameni.

 

Ftalaţii sunt interzişi?

Uniunea Europeană a interzis recent utilizarea a trei ftalaţi (DEHP, DBP şi BBP) în toate jucăriile şi produsele de îngrijire a copiilor.

Alţi trei ftalaţi nu mai pot fi utilizaţi în jucării şi produse de îngrijire care ar putea fi atinse cu gura de copiii sub trei ani (DINP, DIDP şi DnOP). Mulţi producători de sticle pentru bebeluşi folosesc materiale fără ftalaţi cum ar fi polipropilena.

De ce s-au adoptat aceste decizii? Ftalaţii au fost asociaţi cu leziuni ale sistemului reproductiv masculin, infertilitate, dar şi cu un coeficient de inteligenţă redus. Un studiu recent a descoperit faptul că aceste substanţe chimice ar putea opri copiii din creştere.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.