Ţara care a avut curajul să spună NU organismelor modificate genetic

Peru este singura ţară din America Latină care a interzis complet cultivarea OMG pe teritoriul ei. Administraţia statului Peru şi-a asumat sarcina de a-şi proteja proprii cetăţeni, dar şi pe aceia din ţările în care se exportă produse alimentare.

Astfel, din decembrie 2012, Peru a impementat cu succes un moratoriu de 10 ani în privinţa OMG-urilor. Legea spune că OMG pot fi testate în condiţii de laborator, dar nu mai pot fi plantate, iar seminţele de acest fel nu mai pot intra în ţară, relatează Csmonitor.com.

 

  • Ce se întâmplă în Lima, Peru?

Sunt multe alimentele pe care şeful unui restaurant din Lima, Pedro Miguel Schiaffino, nu le mănâncă. Restaurantul său este specializat în mâncăruri originale amazoniene, ca de exemplu, un peşte de apă dulce de 300 kg sau un fruct mai puţin cunoscut, poreclit „ghiulea”, având un gust asemănător unui amestec între guava, nucă de cocos şi pepene galben. Dar acum un an, domnul Schiaffano a încetat să mai mănânce roşii din supermarket.

Chiar dacă Peru este locul de baştină al roşiilor, este foarte dificil să găseşti pe piaţă altceva decât roşiile perfect rotunde din supermarketuri şi Schiaffino spune că acest lucru îl îngrijorează.

Agricultorii folosesc din ce în ce mai mult OMG deoarece produsele devin mai rezistente la boli.

Peru a fost leagănul Imperiului Incaş, iar astăzi este locul de provenienţă al multor recolte indigene americane. Are 400 de varietăţi de cartofi şi o geografie care permite fermierilor să cultive aproape orice. De asemenea, este singura ţară din America Latină care a interzis cultivarea OMG pe o perioadă de 10 ani. Principala intenţie, spune Schiffiano, a fost aceea de a proteja biodiversitatea statului Peru.

Antonietta Gutierrez, biolog la Universitatea Naţională de Agricultură din Peru ne spune:  „Acesta este o lege în favoarea biosecurităţii. Ideea este că trebuie să fie o cale responsabilă de a folosi tehnologiile pentru ca acestea să nu distrugă ceea ce avem deja şi de asemenea, să ajute la dezvoltarea resurselor”.

 

  • „Lovitura” pe care ne-o dă mediul

OMG sunt organisme care au fost modificate prin inginerie genetică. Acestea cuprind bacterii, animale, plante. Susţinătorii acestei tehnologii laudă abilităţile inginerilor de a crea plante rezistente la dăunători şi secetă sau cele care dau randamente crescute.

Dar tot mai mulţi se tem de efectele negative ale OMG în ceea ce priveşte securitatea alimentară, insuficienta cunoaştere a efectelor pe termen lung care pot apărea şi pericolul de a contamina şi a distruge speciile de plante naturale.

În ultimele decade, profesorul Gutierrez a realizat anumite experienţe în laboratoarele universităţii de agricultură. „Nu există studii pe termen lung ale OMG. Este nevoie de mai mult timp pentru a observa adevăratele efecte produse de cultivarea organismelor modificate genetic”, spune el.

Noile legi din Peru, pun politica alimentară mai aproape de cea a Europei decât a Statelor Unite sau decât a altor multe state vecine din America Latină.

Deşi OMG pot fi testate în condiţii de laborator, din decembrie 2012, nu mai  pot fi plantate,  iar seminţele de acest fel nu mai pot intra în ţară. Atât activiştii, cât şi oamenii de ştiinţă, consideră această hotărâre la fel de importantă precum o lovitură de stat.

OMG produse în afara ţării sunt, totuşi, încă prezente şi vândute în supermarketuri. În 2011 s-a adoptat o lege prin care s-a instituit obligaţia ca toate produsele care conţin OMG-uri să aibă etichete explicite, dar această lege nu se aplică încă.

Conform unui studiu realizat de Asociaţia Peruviană a consumatorilor, din 13 produse cumpărate şi testate pentru obsevarea  prezenţei OMG-urilor, 10 s-au dovedit a fi pozitive. Activiştii spun că acesta este, de fapt, începutul unei îndelungate bătălii.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.