Dezastrul din Făgăraş ajunge la Comisia Europeană

Fundația Greenpeace România a depus patru plângeri împotriva autorităților române la Comisia Europeană cu privire la construcții ilegale demarate în Parcuri Naționale din România și în alte zone cu statut de protecție la nivel european, a anunțat astăzi organizația.

Greenpeace a sesizat autorităților UE încălcarea directivelor europene în următoarele situații: extinderea unei cariere de piatră în Parcul Național Defileul Jiului (sit Natura 2000), construirea de microhidrocentrale în zona munților Făgăraș, tot pe teritoriul unei zone protejate Natura 2000, construcții ilegale în Parcul Natural Porțile de Fier, pe teritoriul a două zone protejate, defrișări ilegale derulate în pădurea Surlari, de lângă București, pentru a face loc autostrăzii București-Brașov, scrie yahoo.com.

Conform unui comunicat de presă al organizației, autoritățile reclamate la CE sunt Ministerul Mediului și Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Compania Națională pentru Autostrăzi și Drumuri Naționale, Inspectoratul de Stat în Construcții și Romsilva.

„Cazurile pe care Greenpeace le aduce în atenția Comisiei Europene sunt foarte grave, afectând situri protejate și elemente de biodiversitate importante la nivel european. Este cu siguranță un semnal de alarmă care arată că în România există deficiențe în respectarea statutul de protecție al zonelor naturale”, a declarat Doina Danciu, coordonator de campanii al Greenpeace România, care speră ca aceste plângeri să contribuie la prevenirea apariției de cazuri similare pe viitor.

Potrivit reprezentanților Greenpeace, în Parcul Național Defileul Jiului, o zonă protejată, a fost extinsă o carieră de piatră de la 9 la 17,6 hectare, printr-un ordin al Ministrului Mediului, care a ridicat statutul de protecție pentru o parte din parc. De asemenea, organizația acuză autoritățile statului de încălcarea directivei Habitate în cazul construcției de microhidrocentrale în munții Făgăraș, în condițiile în care acestea ar fi fost extinse în mod ilegal în albia râurilor Capra, Buda, Otic și Izvorul Mircea.

În Parcul Natural Porțile de Fier proprietarii terenurilor au construit, spun membrii Greenpeace, case și infrastructură turistică în mod abuziv, pe titlurile de proprietate fiind inclusă și albia Dunării. Lucrările ar fi afectat iremediabil habitatul local, construcțiile implicând și defrișarea a peste 19 hectare de pădure.

Autoritățile române sunt acuzate că au încălcat două directive europene în decursul construirii autostrăzii București-Brașov, prin defrișarea unei suprafețe de pădure de 4,2 hectare, pentru a construi doar 850 de metri de autostradă.

Potrivit Greenpeace, suprafața respectivă se află într-un sit Natura 2000, situat pe raza comunei Moara Vlăsiei. Deşi autoritățile au aprobarea de a defrișa zona, cu condiția de a reîmpăduri o suprafață adiacentă de trei ori mai mare, măsurile compensatorii nu ar fi fost duse la îndeplinire.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata