Mişcarea „Occupy Monsanto” ajunge şi în România

Mişcarea “Occupy Monsanto”, inspirată din celebrul protest “Occupy Wall Street” şi îndreptată contra celei mai cunoscute companii americane producătoare de organisme modificate genetic, (OMG) a ajuns şi în România. Sâmbătă 25 mai, sute de protestatari – mai ales tineri – s-au adunat în Bucureşti şi Cluj-Napoca şi au denunţat politicile agresive ale Monsanto de promovare a hibrizilor în agricultură şi consumul uman. Manifestaţiile au făcut parte dintr-o campanie la scară globală, denumită “March against Monsanto” care a inclus marşuri în peste 50 de ţări de pe mai multe continente.

Dan Bărboi

 • Românii vor un control mai strict asupra OMG

La Bucureşti, peste 300 de manifestanţi şi-au dat ca punct de întânire zona Eroilor, de unde au pornit într-un marş către Piaţa Universităţii, apoi s-au deplasat la Ministerul Agriculturii. Protestul din Bucureşti a fost organizat de mai multe asociaţii ale societăţii civile, printre acestea, ReGeneration, EcoRuralis, InfOMG şi Grupul de Iniţiativă „Activişti Fără Frontiere”.

Pe durata marşului, protestatarii au contestat vehement lobby-ul practicat de Monsanto pe lângă autorităţile române, manipularea şi presiunea pe care gigantul american le pune asupra micilor producători şi autorităţilor.

Un alt motiv de protest a fost atitudinea instituţiilor române „în detrimentul interesului cetăţenilor”, au declarat organizatorii marşului. Participanţii au împărţit trecătorilor materiale informative despre OMG-uri, au afişat pancarte şi bannere cu mesaje împotriva Monsanto şi s-au pronunţat pentru susţinerea hranei şi a agriculturii sănătoase.

Printre altele, Monsanto este acuzată că încearcă să pună monopol pe seminţele agricole, prin patentarea acestora, şi că pune sănătatea consumatorilor în pericol. Pe durata marşului, protestatarii au afişat pancarte cu mesaje precum „Vrem natură naturală”, „Poftă bună la prânzul modificat genetic” şi „Ştiulete modificat genetic”.

Printre revendicări s-a numărat un control mai strict exercitat de autorităţi asupra culturilor de plante modificate genetic – în România acestea sunt soia şi porumb – şi informaţii clare asupra alimentelor ce provin din OMG. „Vrem etichetarea produselor la raft astfel încât să putem afla dacă vreunul dintre ingrediente a fost modificat genetic. Avem acest drept şi nu vom renunţa la el”, a declarat unul dintre organizatori.

Şi la Cluj, peste 150 de persoane au manifestat sâmbătă în Piaţa Unirii, în cadrul aceleiaşi campanii de contestare a practicilor Monsanto. Pe pancartele afişate în timpul marşului erau afişate slogane ca „Seminţele OMG – egal oseminte”, „Mănâncă numai sănătos, de la ţară”, „NU categoric OMG-urilor”.

Acuzaţiile de promovare a OMG, aduse unor foşti miniştri ai agriculturii, au fost susţinute inclusiv de membri marcanţi ai mediului academic, cum ar fi conf. univ. dr. Aurel Maxim de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Acesta a declarat pentru Agerpres: „În România se cultivă ilegal soia modificată genetic. Impactul negativ al OMG a fost relevat, recent, de specialişti de renume în biologie moleculară din Franţa. Ministrul Valeriu Tabără a fost un ministru al Agriculturii controversat. Nu a avut nicio viziune clară asupra evoluţiei agriculturii din România. S-a transformat într-un politician şi atât. Şi a fost evident în conflict de interese. A fost director de program la Monsanto şi totodată ministru al Agriculturii. Iar ca ministru a susţinut prin toate mijloacele extinderea acestor culturi cu plante modificate genetic.”

În pliantele distribuite pe durata acţiunilor de protest se arată că OMG se obţin numai în laborator, ceea ce a dus la apariţia unor hibrizi absolut nenaturali, cum ar fi tufe de căpşuni cu informaţii genetice din peşte. Potrivit protestatarilor, Monsanto a produs unele dintre cele mai toxice erbicide din istorie, care au provocat dezastre la nivelul populaţiilor din zonele unde au fost aplicate – cancer, malformaţii la noi născuţi, boli autoimune, obezitate, depresii, infertilitate – precum şi ecologice – poluare, decimarea albinelor, scoaterea de piaţă a agricultorilor bio.

Tot pliantele distribuite afirmă că în Ungaria, culturile cu OMG au fost arse, iar în Bulgaria, Italia Franţa, Germania, Elveţia sau Austria au fost interzise.

Politica lui «habar n-am că se cultivă OMG-uri» din România este inadmisibilă. În România se cultivă şi porumb şi soia modificate genetic. Sunt sau nu controlate aceste culturi? Cine le aprobă şi de ce le aprobă? Populaţia nu le doreşte, categoric. Nu suntem lumea a treia să se facă mereu experimente pe noi. Aflăm ulterior că am consumat fără să ştim aceste produse cancerigene. Aflăm că suntem cobai. Nu am văzut niciun produs etichetat cu „OMG”. De ce nu suntem informaţi, sau altfel spus de se suntem minţiţi ?”, a declarat, pentru Agerpres, unul dintre protestatari.

Comentând campania de proteste organizată pe 25 mai, compania Monsanto, care deţine 91% din seminţele modificate genetic din lume a afirmat doar că acţiunea „respectă drepturile oamenilor de a-şi exprima liber punctul de vedere”.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...
5 Comentarii
 1. Andrei Pavel spune

  cel mai complet si la obiect articol aparut in ultimele zile. DAR exista o eroare: cele 72 de voturi au fost IMPOTRIVA etichetarii produselor.

  GMO Labeling Bill Voted Down In Senate
  05/23/2013
  The Senate voted overwhelmingly — 71 to 27 — against an amendment to the sweeping farm bill, squashing a measure that would not have required labeling of genetically modified organisms, but merely would have let states decide if they wanted to require such labeling.

  http://www.huffingtonpost.com/2013/05/23/gmo-labeling-bill-genetically-modified-food_n_3325972.html?ncid=txtlnkushpmg00000037

  inregistrare video de la americani 🙂

 2. Raluca Schachter spune

  Excelent articol!

 3. gigi spune

  Cumparati de la tarani nu de la mol.

 4. ileana spune

  FOARTE INTERESANT ARTICOLUL,DAR AR TREBUI MEDIATIZAT LA SCARA MULT MAI MARE PT CA MAJORITATEA POPULATIEI HABAR NU ARE SI MULTI SUNT CHIAR INDIFERENTI CHIAR CU SANATATEA LOR. AFARA DIN TARA CU ACESTI UCIGASI PLATITI CHIAR DE NOI FARA SA STIM

 5. Sharon Cassidy spune

  multumim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.