Albinele şi Icoanele. Dragostea sfinţilor pentru animale şi dragostea animalelor pentru sfinţi

În regiunea Kapandriti, din preajma Atenei, se petrece un lucru minunat. În urmă cu zece ani, un evlavios apicultor, pe nume Isidor Ţiminis, s-a gândit să introducă într-unul din stupii săi o icoană cu Răstignirea Domnului.

Deschizând stupul, la puţin timp după aceea, a constatat cu uimire că albinele au arătat respect şi evlavie faţă de icoană, pe care au „brodat-o” cu ceară, lăsând neacoperite chipul şi trupul Domnului.

De atunci, în fiecare primăvară, acesta introduce în stupii săi icoane cu Mântuitorul, cu Maica Domnului sau cu sfinţi, iar rezultatul este mereu acelaşi. Cândva i s-a dus o piesă lucrată manual, la o mănăstire de maici, reprezentând dealul Golgotei cu cele trei cruci.

Albinele au „brodat” cu ceară întreaga suprafaţă a compoziţiei, lăsând a se percepe clar crucea Mântuitorului şi cea a tâlharului din dreapta Sa, în timp ce crucea tâlharului din stânga au acoperit-o cu un strat gros de ceară.

Ultima dată i-am dus şi noi o icoană a Sfântului Întâi Mare Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, al cărui nume îl poartă şi umila noastră editură. După cum veţi constata şi din fotografia pe care o publicăm aici, albinele au înveşmântat întreaga icoană în ceară, lăsând neacoperite chipul şi trupul Sfântului.

Din nota introductivă a cărţii „Dragostea sfinţilor pentru animale şi dragostea animalelor pentru sfinţi”, Monahul Simon, needitată în limba română.

Traducere din limba greacă: Elena Dinu

Sursa: Blogul Sfântul Munte Athos

Citește și
16 Comentarii
 1. shiran naus spune

  wow incredibil!

 2. (Hahaha...Ce-ar fi sa-i eutanasiem?) spune

  Daca astea nu-s minuni care ar convinge si ultimul idiot…Ateei sunt mai jos decat insectele!!

 3. mihai spune

  ceva la care nu m-as fi gandit, extraordinar

 4. nehebkau spune

  De fapt același rezultat se obține cu orice poză, poate fi și Ceaușescu, Stalin sau Hitler.
  Fagurii moderni sunt construiți de albine pornind de la o folie de ceară preimprimată cu structura celulelor.
  Poza maschează folia și nici nu permite aderența cerii, așa că e normal să fie ocolită. stuparul.ro/faguri-artificiali/faguri-artificiali.html

  Ateii – Crestinii inculti 1-0

 5. Conciu spune

  Intrebarea este de ce nu a fost acoperita poza.

 6. Conciu spune

  O alta explicatie este urmatoarea. Se stie ca albinele pot fi alungate cu fum. Daca poza a stat in biserica si a fost bine imputita cu fumul bine-cunoscut de credinciosi atunci e si normal ca albinelor sa le puta intr-o maniera insuportabila si sa se distanteza de locul respectiv.

 7. Io spune

  …mai nu va mai bateti joc de sfinti publicind asemenea prostii! De unde stiti voi cum arata chipul mantuitorului?? Alea-s niste desene facute de unii mai mult sau mai putin talentati…ce au facut albinele n-are nici o legatura cu chipurile din icoanele respective ci cu ordinea din stup ,ordine pe care omul nu reuseste sa o inteleaga…

 8. gdi spune

  @nehebkau prietene get a life! nu cauta explicatii pentru absolut orice detaliu din viata asta, bucura-te de clipa … da, foarte posibil sa ai dreptate. de obicei lucrurile pe care nu le intelegem ne fac viata mai incitanta, si acele detalii care au un farmec aparte ar fi bine sa ramana asa. STRICTUL NECESAR.

  toate cele bune

 9. piktor spune

  nehebkau, „poza” e in spatele foliei… n-ai vazut icoane prea des, dar probabil ai agatata pe perete poza lui ceausescu
  Conciu, a stat toata icoana in Biserica si a fost acoperita cu fum numai poza?
  Toata faptura lauda pe Domnul!

 10. Mihaela spune

  Cred ca e cea mai mare tampenie pe care am citit-o in ultimul timp. Invatasem sa filtrez prostiile, dar uite ca m-ati luat prin surprindere.

 11. Eugen spune

  Oricarei minuni, daca esti prea rational, ii vei gasi o explicatie care in aparenta sa te multumeasca. Minunile, insa, tin de credinta! Pana si albinele au mai multa evlavie fata de cele sfinte!

 12. mihai spune

  pe unii trebuie sa-i loveasca in cap ca sa vada … si asa ar gasi o explicatie stiintifica (asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu stiinta), sau mai mult fantastica. treaba lor!

 13. Viky spune

  ma cam mira unele comentarii. pai daca poza a fost”afumata” a fost ea afumata numai parial – numai chipul Mantuitorului si al talharului „bun” in timp ce chipul celullat talhar si restul imaginii au fost ferite de fum? Hmm bizar mod de a gandi …

 14. Un careva spune

  Nu uitati ca icoanele sunt de obicei „sarutate” in acele zone. Va aduc la cunostinta ca albinelor nu le plac urmele de saliva, in nici un fel, nicaieri. Sa nu mai luam in calcul faptul ca nu au cum sa descifreze o fotografie datorita faptului ca nu percep culorile cum o facem noi. Totusi multumim de truc, interesant 😀

 15. doina spune

  Sa pastram in suflet si sa cinstim cele aflate,facand loc in inima noastra,tuturor semenilor!
  Aruncatul cu piatra nu onoreaza pe nimeni,fie el si ortodox!

 16. cristianaluxandramanolache spune

  Prea slavit fie Domnul nostru Isus Hristos!Dumnezeu ne trimita diverse mesaje,pe care noi le numim minuni,asta ca sa ne trezim si sa fim mai buni!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata