Eveniment de marcă la Iaşi: Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), 23-27 octombrie

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) este un proiect ce reunește la Iaşi, în perioada 23-27 octombrie 2013, peste 100 de profesionişti ai cărţii, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta.

Organizarea FILIT la Iaşi este justificată de existenţa unui mediu literar recunoscut la nivel naţional prin forţă şi diversitate, dar şi prin vitalitatea editorială. E suficient să amintim că aici îşi are sediul central una dintre editurile renumite din România, care deţine în portofoliu sute de titluri ale unor scriitori consacraţi, români şi străini. De asemenea, Iaşiul se află în topul vînzărilor de carte din România.

Opera Naţională Română din Iaşi (ONRI) contribuie la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (23-27 octombrie) – FILIT cu două spectacole speciale: Indiile galante de Jean-Philippe Rameau, montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Şerban, şi o Gală extraordinară de operă, operetă şi musical-uri celebre.

„Serile FILIT” vor avea loc în cele cinci zile de festival, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”: miercuri, 23 octombrie, de la ora 19.00, joi, 24 octombrie, vineri, 25 octombrie şi sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20.00 şi duminică, 27 octombrie, de la ora 17.00.

Ne bucurăm să fim partenerii unui festival atât de important, cu evenimente literare de anvergură europeană şi felicităm organizatorii pentru o asemenea iniţiativă. Opera Naţională Română Iaşi asigură partea artistică a «Serilor FILIT», oferind două spectacole reprezentative: Indiile galante, de Jean Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de maestrul Andrei Şerban. Opera-balet atât de îndrăgită de public a obţinut deja câteva premii semnificative. Mai mult, vom avea o Gala extraordinară de operă, operetă şi musical-uri în interpretarea soliştilor, orchestrei şi corului de copii Juniorii Operei chiar în încheierea festivalului. Sperăm să continuăm această colaborare şi la viitoarele ediţii ale Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi”, a declarat Beatrice Rancea, managerul ONRI.

Managerul FILIT, Dan Lungu, apreciază ca extrem de importantă colaborarea cu Opera ieşeană, pe care o cataloghează drept un pas firesc în elaborarea calendarului anual de evenimente cu mare impact în rândul publicului ieşean.

„Opera Naţională Română din Iaşi, prin eforturile managerului Beatrice Rancea şi ale echipei sale, a demonstrat în ulltimii ani că oraşul nostru poate genera evenimente de talie naţională şi internaţională. Impunerea Iaşiului drept centru de desfăşurare a Galei Operelor Naţionale Române, un eveniment cu o mare vizibilitate încă de la prima ediţie, este un exemplu de reuşită profesională şi artistică. Acum, pentru prima dată în ultimii ani, un eveniment literar pătrunde pentru cinci zile în cea mai importantă sală din regiune, cea a Naţionalului ieşean. Vor fi cinci seri dedicate literaturii şi spectacolului, în care lecturile şi discuţiile ce vor avea în centru nume de primă mărime ale literaturii mondiale vor fi însoţite de spectacole speciale”, a declarat Dan Lungu, manager FILIT şi director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

Gala extraordinară de operă, operetă şi musical-uri celebre, care va încheia ultima seară a FILIT, pe 27 octombrie, va beneficia de interpretarea soliştilor, a corului de copii „Juniorii Operei” şi a orchestrei Operei Naţionale Române Iaşi, sub bagheta maestrului Cristian Oroşanu. Irina Scafaru, Diana Bucur, Mihaela Grăjdeanu, Florentina Onică, Ciprian Marele, Cosmin Marcovici şi Florin Guzgă vor interpreta arii celebre din opere ale renumiţilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi şi mulţi alţii.

Programul detaliat al FILIT este făcut public pe site-ul www.filit-iasi.ro şi în catalogul evenimentului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.