Bistriţa-Năsăud: Andrei Mureşanu, poetul Imnului Naţional, comemorat la 150 de ani de la moartea sa

Poetul Andrei Mureşanu, de la moartea căruia s-au împlinit luna aceasta 150 ani, a fost comemorat joi, în curtea casei în care a copilărit din municipiul Bistriţa, situată pe strada care astăzi îi poartă numele.

Iniţiativa acestei comemorări a aparţinut Fundaţiei „Andrei Mureşanu” Bistriţa, fiind prezenţi protopopul ortodox al Bistriţei, Alexandru Vidican, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna, viceprimarul Bistriţei, George Avram, directorul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, şi câţiva scriitori bistriţeni.

La finalul ceremonialului religios, elevi de la Colegiul naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa au recitat câteva versuri din opera celui care a scris versurile Imnului Naţional al României.

„Cred că am putea să numim anul acesta anul Andrei Mureşanu. Fiind autorul Imnului Naţional, este un autor copleşitor prin prezenţa lui lirică în primul rând. (…) Andrei Mureşanu rămâne o emblemă pentru Bistriţa şi pentru ţara noastră”, a spus directorul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea.

El a mai anunţat că luna viitoare va fi organizat un simpozion mai amplu despre viaţa şi oprea poetului Andrei Mureşanu.

Citeste si:  Elisabeta Lipă: Respect imnul naţional, dar legislaţia nu permite intonarea lui înaintea competiţiilor interne

Andrei Mureşanu s-a născut la data de 16 noiembrie 1816 la Bistriţa şi a decedat în 12 octombrie 1863 la Braşov. A fost printre conducătorii Revoluţiei de la 1848 şi tot atunci a scris versurile poemului „Un răsunet”, care avea să devină imnul revoluţionarilor, iar, după 1989, şi Imnul de Stat al României – „Deşteaptă-te, române”.

Casa din Bistriţa în care a copilărit poetul a aparţinut bunicilor săi şi a fost transformată în casă memorială, dar şi într-o filială a Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

128 Cititori

loading...

Citeste si:

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *