A fost inaugurat trotuarul rulant care leagă Gara de Nord, staţia intermodală Basarab şi Gara Basarab

0

Legătura dintre Gara Basarab, staţia intermodală Basarab şi Gara de Nord a fost finalizată duminică, 3 noiembrie, odată cu inaugurarea unui trotuar rulant în lungime de 240 de metri, finalizat în urmă cu nouă luni, dar care nu a funcţionat din cauza problemelor generate de conexiunea la energia electrică.

„Sunt fericit că până la urmă am reuşit să ne menţinem promisiunea. N-am crezut niciodată că este mai uşor să construieşti decât să legi la curent electric acest trotuar, a durat ceva, dar iată că în felul acesta nodul intermodal este complet”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu, la deschiderea staţiei intermodale Basarab.

Trotuarul rulant, care are o lungime de 240 de metri şi poate transporta pe oră aproximativ 6.000 de persoane, a costat aproximativ 11 milioane de lei. Este compus din şase benzi rulante, câte trei pe sens, fiecare având o lungime de 80 de metri. Are o viteză nominală de 0,5 metri pe secundă şi senzori pentru pasageri. Investiţia include şi celelalte amenajări, respectiv lifturile sau vestibulul de intrare în staţiile de tramvai de pe podul Basarab.

„Trotuarul a fost gata în urmă cu vreo nouă luni de zile, mai avea puţin şi bătea anul. Problema mea este faptul că a durat foarte mult până să rezolvăm toate lucrurile. Îmi aduc aminte de pasarela care era aici în zonă, paralel cu podul. Până să dăm pasarela jos au durat doi ani de zile. Preţul total a fost de aproximativ 11 milioane de lei cu tot ceea ce înseamnă şi amenajarea părţii de lifturi, vestibulul de intrare de sus, pentru staţie, pentru staţia de tramvai intermodală”, a spus Sorin Oprescu, precizând că toate aceste lucrări „vor fi supravegheate şi monitorizate” non-stop.

Referindu-se la consumul de energie al trotuarului rulant şi al becurilor care luminează instalaţia, Sorin Oprescu a spus că, după ce s-a terminat monitorizarea „a ceea ce înseamnă fiecare stâlp cu lumină, a ceea ce înseamnă străzi principale, bulevarde”, se va realiza o economie de curent totală de aproximativ 30%.

„Consumul de energie va costa mult mai puţin decât costă lumina pe artere necirculate între ora 2,00 noaptea şi 6,00 dimineaţa”, a declarat primarul Capitalei.

Sorin Oprescu a mai spus că a făcut pentru locuitorii din zonă şi o parcare, pentru că aceştia, în urma lucrărilor efectuate în ultima perioadă, duceau lipsă de aşa ceva.

„Vizavi este o parcare pe care o s-o folosim pentru locuitorii din bloc, aşa cum le-am promis, pentru că ei nu mai au cum să oprească, să poată să-şi lase maşinile, iar în momentul acesta metroul, trenul şi tramvaiul îmi aduc aminte de răutăţile alea cu ‘facem staţie de tramvai pe pod. Cine a mai pomenit?’. Uite că a pomenit, pentru că în momentul acesta tramvaiul care parcurge inelul principal, tramvaiul 1, este funcţional împreună cu metroul, cu Gara de Nord şi cu trenul”, a spus Oprescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.