Liderii europeni cer măsuri mai rapide de combatere a şomajului în rândul tinerilor

0

Liderii europeni, reuniţi marţi la Paris la conferinţa ‘Promovarea ocupării tinerilor în Europa’, au cerut să se grăbească adoptarea de măsuri menite să reducă rata şomajului în rândul tinerilor, în condiţiile în care aproape şase milioane de europeni cu vârste mai mici de 25 de ani nu au în prezent un loc de muncă, transmite AFP.

‘Cel mai important este să ne grăbim’, a punctat gazda evenimentului, preşedintele Francois Hollande. Liderul de la Elysee, care a menţionat că în ţara sa în ultimele patru luni numărul tinerilor şomeri a scăzut, a mai spus că ‘garanţia pentru tineri’, iniţiativă prin care tinerii europeni nu ar mai trebui să stea mai mult de patru luni fără un loc de muncă sau fără să participe la un program de formare profesională, va fi implementată ‘în următorii doi ani’. Dar, pentru a accelera procesul, ‘orice ţară care va întocmi propriul program’ pentru aplicarea acestui demers ‘va putea să primească de la 1 ianuarie finanţarea necesară’, a adăugat Hollande.

Cancelarul german, Angela Merkel, care a găzduit ediţia precedentă a conferinţei, a avertizat că ‘fără creştere economică, nu vom avea noi locuri de muncă pentru tineri’, iar acestea nu sunt create de ‘politicieni, ci de de mediul de afaceri’.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atras atenţia că ‘mijloacele esenţiale depind de statele membre’ şi ‘avem nevoie de ceva concret, de rezultate rapide’.

Pentru preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, acest summit în sine este ‘un semnal, întrucât şefii de stat şi de guvern dovedesc astfel că iau şomajul în serios’, această problemă fiind ‘provocarea Uniunii Europene’.

La summit a fost abordată şi directiva pentru reglementarea detaşării temporare a unui salariat dintr-o ţară a Uniunii în alta, Barroso şi Hollande căzând de acord asupra combaterii abuzurilor în aplicarea ei. Guvernul de la Paris doreşte ca această directivă să cuprindă măsuri împotriva ‘concurenţei neloiale’ a lucrătorilor din ţările cu salarii reduse.

Potrivit statisticilor europene, pe ansamblul UE rata şomajului în rândul tinerilor este de 23,5%, în unele ţări, precum Grecia şi Spania, aceasta depăşind 50%, cel mai bine situându-se Germania, cu 7%. În următorii trei ani UE va aloca 45 de miliarde de euro pentru măsurile de combatere a şomajului în rândul tinerilor.

La conferinţă România a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.

În aceeaşi zi, Conferinţa europeană a sindicatelor a organizat tot la Paris, ceea ce a numit ‘un summit alternativ’, la care s-a cerut liderilor europeni ‘să treacă la acţiune’ şi să ‘renunţe la austeritate’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.