Istoria zbuciumată a Mănăstirii Chiajna, un loc plin de legende şi fenomene stranii

Mănăstirea Chiajna este un monument istoric aflat la marginea Bucureştiului, la limita cartierului Giuleşti-Sârbi, lângă o groapă de gunoi, subiect al multor legende şi mituri urbane.

Construcţia Mănăstirii Chiajna a început în timpul domniei lui Alexandru Vodă Ipsilanti (1774–1782) şi a fost finalizată în timpul fanariotului Nicolae Mavrogheni (1786–1790). A fost construită în stil neoclasic, având dimensiuni mari pentru acea vreme: 43 metri lungime şi 17 înălţime, ziduri groase de 1 şi 2 metri.

Urma să fie unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult româneşti ale vremii, însă nu s-a întâmplat aşa. Legenda spune că biserica ar fi blestemată.

 

  • Ruinele trecutului

Preoţii nu au slujit niciodată în ea, fiind bombardată de către turci chiar înainte de sfinţire. Aceştia crezuseră că acolo ar fi fost mai degrabă o cetate şi din acest motiv au încercat să o distrugă. Astfel, toate actele ei au ars în întregime.

Cu toate acestea, construcţia a rămas în picioare. Abia la cutremurul din 1977 s-a prăbuşit turla.

Împrejurimile edificiului întăresc miturile ţesute de-a lungul vremii, în jurul mănăstirii: două cimitire vechi flanchează, de-o parte şi de alta, mănăstirea, iar groapa de gunoi din apropiere paralizează împrejurimile cu aspectul neplăcut.

Povestea mănăstirii a început prin secolul XVIII, în timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti. Deşi a fost construită ca să servească drept lăcaş de cult, mănăstirea nu a ajuns să fie sfinţită, asta din cauză că, după ce a fost luată cu asalt de turci, a devenit loc de refugiu pentru bolnavii de ciumă.

Legenda spune că, în jurul anului 1800, o epidemie de ciumă ar fi lovit populaţia din zonă. Se spune că însuşi mitropolitul Ţării Româneşti de la acea vreme, Cozma, ar fi fost răpus de teribila boală, chiar în această biserică.

 

  • Blestemul clopotului

Cu secole în urmă, clopotele mănăstirilor din Ţara Românească se auzeau în două situaţii: în timpul slujbei sau atunci când turcii se vedeau la orizont. Astăzi, în ruinele mănăstirii de la marginea Bucureştiului, se mai pot auzi clopotele terorii de odinioară.

Clădirea a fost lăsată în paragină, dar locuitorii din zonă spun că din Mănăstirea Chiajna încă se aud bătăile de clopote, mai ales în zilele cu lună plină, deşi clopotul ei a fost distrus. Credincioşii sunt de părere că acest lucru se întâmplă pentru că lăcaşul nu a fost sfinţit atunci când a fost ridicat.

Alţi oameni ai locului spun că, de fapt, clopotul a fost furat după ce a fost dat jos din turlă.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. euuuuu spune

    Perfect de acord cu restaurarea unui monument istoric. Dar iar se construieste o biserica? Azi maine om avea biserici pe fiecare strada si la fiecare intersectie.
    Avem 18000 de biserici in tara si suntem 19 milioane de oameni. Adica la fiecare 1000 oameni o biserica. Dar macar de s-ar ruga oamenii in ele. Dar is goale in afara de craciun pasti si inca 3 4 sarbatori.
    mai bine s-ar construi orfelinate si s-ar da de lucru la amariti decat sa se tot bage banii in biserici

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.