Cercetători australieni ataşează senzori la albine pentru a stopa îmbolnăvirea acestor insecte

O echipă de cercetători australieni ataşează senzori pe albine pentru a le urmări mişcările în cadrul unui proiect menit să stopeze răspândirea unei boli care a distrus întregi populaţii de albine în emisfera nordică, conform Reuters.

Cercetătorii din cadrul Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), agenţia naţională de ştiinţă din Australia, susţin că aceşti senzori pot avea un rol determinant în combaterea aşa-numitului sindrom de colaps al coloniei, o situaţie în care albinele pur şi simplu nu mai revin la stupi, dar şi boala parazitară provocată de infestarea cu acarieni din familia Varroidae.

Senzorii care sunt lipiţi de corpul albinelor au greutatea de aproximativ 5 miligrame şi măsoară 2,5 milimetri pătraţi. Aceşti senzori sunt ataşaţi după ce mediul în care sunt introduse albinele este răcit artificial, pentru ca insectele să intre în hibernare. În cazul albinelor mai tinere, care au mai mulţi peri pe suprafaţa corpului, cercetătorii trebuie ca mai întâi să îndepărteze aceşti peri în exces înainte de a putea ataşa senzorul.

În cadrul acestui proiect ştiinţific va fi evaluată şi eficienţa diferitelor substanţe pesticide în protejarea coloniilor de albine împotriva bolii parazitare şi a sindromului de părăsire a coloniei. De asemenea, studiul le va permite fermierilor şi cultivatorilor să-şi întreţină culturile ţinând cont de rolul crucial jucat de albine în polenizarea acestora.

„Albinele îndeplinesc un rol vital în natură, oferind un serviciu gratuit de polenizare pentru agricultori. Folosind această tehnologie încercăm să înţelegem mai bine relaţia albinelor cu mediul lor ambiant”, a explicat Paulo de Souza, coordonatorul acestui proiect.

În cadrul acestui proiect vor fi ataşaţi senzori unui număr de 5.000 de albine din Tasmania, în cursul acestei veri australe.

Senzorii cu identificare pe frecvenţă radio funcţionează asemenea unei etichete electronice pentru autovehicule, înregistrând când albinele trec de anumite puncte de control prestabilite. Astfel, oamenii de ştiinţă vor putea să traseze hărţi tridimensionale ale mişcării insectelor.

Oamenii de ştiinţă lucrează în prezent şi la micşorarea acestui tip de senzori până la 1 milimetru pătrat pentru a putea fi ataşat şi pe alte insecte mai mici, aşa cum sunt ţânţarii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata