Castelul Peleş – 100 de ani de la finalizarea construcţiei, dar oricând gata să fie locuit


Castelul a fost naţionalizat în 1948 şi a funcţionat ca muzeu din 1953 până în 1975 când a fost închis pentru lucrări de restaurare. El a fost redeschis publicului în 1990, iar de atunci şi până în prezent peste 7.000.000 de turişti l-au vizitat.

Vizitarea se face numai cu ghid însoţitor, ceea ce limitează numărul membrilor unui grup şi implicit pe cel al vizitatorilor dintr-o zi de lucru.

Reprezentantul muzeului arată că 25% dintre turiştii care vizitează anual acest obiectiv sunt străini.

În circuitul turistic se află expoziţia de bază, care include parterul castelului, unde se află spaţiile oficiale, şi turul opţional care înseamnă vizitarea parterului şi a etajului întâi unde se află spaţiile private (dormitoare, băi, camere pentru oaspeţi).

Turul opţional II (parter plus etajele I şi II) este indisponibil până la data de 31 decembrie 2014 din motive de conservare, după cum se arată pe site-ul oficial al Muzeului Naţional Peleş.

În fiecare lună, la castel au loc concerte susţinute de tineri artişti, dar şi de interpreţi consacraţi, fiind continuată astfel tradiţia instituită de Regina Elisabeta.

Citeste si:  Depresia face să crească riscul crizelor cardiace

Împlinirea unui secol de la finalizarea construcţiei Castelului Peleş este marcată printr-o expoziţie temporară dedicată celui mai important arhitect al Casei Regale a României, cehul Karel Líman, autorul planurilor de modernizare a acestuia şi al planurilor de construcţie a Castelului Pelişor. Expoziţia conţine, printre altele, planuri de construcţie originale realizate de acest arhitect, dar şi planuri de decoraţii interioare şi exterioare, alăturat lor fiind plasate fotografiile cu ceea ce există în prezent.

Spectaculos este şi Castelul Pelişor, construit între anii 1899 şi 1902 de arhitectul Karel Líman, el reprezentând singurul monument în stil Art Nouveau coerent din ţară în ceea ce priveşte amenajarea spaţiilor interioare şi arta decorativă, a explicat Daniela Voitescu.

Ea spune că decoraţia exterioară preia elementele Renaşterii germane şi anume stilul Fachwerk, caracterizat prin grinzile decorative evidente.

Pelişorul a fost locuit, din 1903, de perechea princiară Ferdinand şi Maria, aceasta din urmă fiind cea care şi-a impus stilul personal în decorarea castelului.

Citeste si:  Regele Carol I al României - 175 de ani de la naştere

Se remarcă, printre altele, camera de aur, al cărei interior are valoare de unicat, ornamentaţia, care cuprinde o decoraţie parietală în stuc aurit, un plafon în boltă, mobilier aurit şi vitralii policrome ce difuzează lumina, fiind concepută de Regina Maria în stilul său personal.

De asemenea, dormitorul de aur are mobilier lucrat în lemn de tei aurit şi decorat în stilul personal al Reginei Maria care îmbină elemente celtice şi bizantine, în viziune Art Nouveau.

De altfel, Castelul Pelişor deţine o valoroasă colecţie de artă decorativă aparţinând stilului Art Nouveau. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

439 Cititori

loading...
  • Share on Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *