BNR a redus dobânda cheie la 1,75% pe an şi rata rezervelor minime obligatorii la lei la 8%

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, miercuri, 6 mai, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 7 mai 2015, potrivit unui comunicat al BNR.

De asemenea, Banca Centrală a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit la nivelul de 8%, de la 10%, și menținerea la 14% a celor aplicabile pasivelor în valută, începând cu perioada de aplicare 24 mai — 23 iunie 2015.

În plus, s-a decis ‘îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politica monetară la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale”.

„Astfel, începând cu data de 7 mai 2015, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25% pe an, de la 3,5%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25%’, se precizează în comunicat.

CA al BNR a mai decis, în ședința de miercuri, și gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. ivascu doina spune

    Dobanzile la depozite,incotro?…ce se intampla cu economiile?…ne luati din banii nostri?….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.