Tortul Sacher, un deliciu vienez cu ciocolată a cărui reţetă are detalii încă nedezvăluite

Una dintre cele mai iubite prăjituri vieneze, cu o istorie de peste 180 ani și care este celebră în întreaga lume, poate fi savurată în cofetăria din Miercurea Ciuc deținută de campionul paralimpic Eduard Novak.

Tortul Sacher, una dintre emblemele Vienei, este un deliciu simplu, cu multă ciocolată, a cărui poveste a început în 1832, când prințul Klemens Wenzel von Metternich și-a dorit la cină o prăjitură specială, care să-i încânte oaspeții și care să rămână în memoria tuturor.

Managerul cofetăriei din Miercurea Ciuc, Bartis Botond, ne dezvăluie că în ziua respectivă maestrul cofetar însărcinat cu realizarea unei prăjituri pe placul prințului era bolnav și așa se face că misiunea a revenit ucenicului său, Franz Sacher, un adolescent de numai 16 ani, fără niciun pic de experiență. Intuiția și probabil geniul, care l-au transformat mai târziu într-un cofetar renumit, l-au determinat pe tânărul Sacher să conceapă o prăjitură simplă, delicioasă și care-i încântă de atunci pe toți iubitorii de ciocolată.

‘Povestea acestei prăjituri începe în anul 1832, când prințul Klemens Wenzel von Metternich a cerut la cină, unde avea invitați niște oaspeți foarte sofisticați, o prăjitură delicioasă, specială, care să rămână în mintea celor care o gustă și care să facă cinste prințului. Misiunea de a crea această prăjitură fabuloasă a revenit cofetarului său, care în ziua respectivă a fost bolnav și a fost înlocuit de ajutorul lui, un băiat de 16 ani, care-i era ucenic, nu avea diplomă de cofetar, doar deprindea tainele acestei meserii. Acesta a încercat să creeze o prăjitură simplă, care e compusă din două blaturi pufoase cu ciocolată, pe care se află un strat de dulceață de caise și este învelit în ciocolată. La cina respectivă, felia Sacher a fost servită fiecărui oaspete cu frișcă neîndulcită, ca să balanseze cumva conținutul mare de ciocolată’, povestește Bartis Botond.

Prăjitura a fost, în seara respectivă, pe placul prinților și al invitaților săi, motiv pentru care a îndeplinit toate condițiile pentru a deveni, mai târziu, celebră.

‘Prăjitura a fost apreciată, atât de oaspeți cât și de prinț, însă nici ea și nici Sacher nu au devenit celebri imediat. Au mai trecut cinci ani, între timp Franz Sacher a terminat ucenicia, a făcut o școală de cofetari și în 1837 a devenit cel mai apreciat cofetar din Viena și la gloria lui a contribuit și faptul că în tot acest timp a reușit să țină secretă rețeta tortului cu ciocolată’, afirmă Bartis Botond.

Mulți ani mai târziu, se spune că Franz Sacher a dezvăluit rețeta dar toți cofetarii care au încercat-o, și nu numai ei, cred că există detalii ținute secrete și cunoscute doar de cofetarii de la Hotelul Sacher, din Viena, care produce anual 365.000 de torturi, distribuite în întreaga lume. La hotelul respectiv, tortul este ‘tratat’ ca un adevărat ‘rege al prăjiturilor’, este decorat doar cu o emblemă Sacher, realizată din ciocolată, și este ambalat într-o cutie specială din lemn, care îi dă un rafinament deosebit.

Pentru cei care doresc să încerce rețeta, Bartis Botond ne spune că blatul este realizat din unt, albuș și gălbenuș de ouă, făină și neapărat ciocolată, nu cacao. Blatul este tăiat în două, peste care se pune dulceață de caise și se glazurează cu ganache de ciocolată, într-un strat generos. Grosimea prăjiturii nu trebuie să depășească 7 centimetri, iar lungimea să nu fie mai mare de 13 centimetri.

La cofetăria deținută de Eduard Novak se urmează ‘o rețetă cât de cât originară’, pentru că managerul cofetăriei este de părere că există detalii care fac diferența și care sunt ținute secrete și astăzi de dezvoltatorii brandului.

‘Noi folosim o rețetă care este foarte aproape de cea inițială dar se zice că adevărata rețetă a fost cunoscută doar de maestrul cofetar Franz Sacher, care a dat-o mai departe ucenicului, care la rândul său devenind maestru cofetar a dat rețeta mai departe. Rețeta originală este deținută de Hotelul Sacher din Viena. Dacă gustați dintr-un tort de la hotelul Sacher din Viena și un tort de la cofetăria noastră, se simte o mică diferență. Asta poate depinde și de calitatea ciocolatei. Noi folosim baze de ciocolată belgiană, cu standarde ridicate, dar mă gândesc că ei fiind în Austria, țară producătoare de ciocolată, folosesc un alt tip de ciocolată pe care nu îl avem noi sau care este creată special pentru ei’, este de părere Bartis Botond.

Cu toate acestea, tortul Sacher, care poate fi savurat la cofetăria cu aer vienez din Miercurea Ciuc, a devenit rapid unul dintre cele mai apreciate din ofertă, poate și pentru că, spune Bartis Botond, ‘niciodată nu este greu să vinzi o prăjitură care conține ciocolată’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata