Comunicat de presa FINANTELE PUBLICE

Comunicat de presa FINANTELE PUBLICE

FINANTELE PUBLICE – domeniu strategic al statului roman continua sa fie ignorat de guvernanti si politicieni, atat  prin subfinantarea  activitatilor specifice, cat si prin politica salariala promovata – aspecte care  induc riscuri majore si pot afecta grav siguranta financiara a Romaniei.

Desi rolul finantistilor este unul de importanta strategica pentru Romania, intrucat prin activitatea de administrare fiscala se asigura resursele financiare necesare finantarii activitatii tuturor institutiilor si autoritatilor statului roman, in acceptiunea factorilor decizionali care au contribuit nemijlocit la transpunerea viziunii lor politice si guvernamentale in materia salarizării personalului bugetar plătit din fonduri publice, notiunea de FINANTE PUBLICE, practic, lipseste.

In multitudinea grilelor cu coeficienti de ierarhizare a salariilor pentru anul 2022, cuprinse in  cele 9 anexe reprezentand familii ocupationale distincte din proiectul legii salarizarii, familia ocupationala FINANTE nu exista.

Mai mult, personalul care lucreaza în structurile ANAF de la nivel teritorial, in lipsa unor precizari clare cu privire la incadrarea angajatorului (DGRFP – adica Regiunea), ca si posibila unitate administrativ teritoriala (conform Constitutiei Romaniei) la care face referire notiunea de functie publica teritoriala, presupune a fi asimilat, in mod fortat in opinia organizatiei noastre, acestui tip de functie.

Citeste si:  CFR SA și Asocierea FCC-Astaldi – Convensa au semnat contractul pentru modernizarea tronsonului Gurasada-Simeria

Neconcordantele dintre prevederile din proiectul de lege privind salarizarea, referitoare la functiile publice de la nivel judetean  si situatia reala din MFP/ANAF unde se regasesc functii cu responsabilitati  regionale care nu sunt cuprinse in proiectul de act normativ aflat in Parlament (MFP/ANAF fiind singura institutie cu organigrama la nivel de regiune), in lipsa unei familii ocupationale distincte si a unei grile corespunzatoare, din punct de vedere salarial, in opinia SindFISC, demonstreaza faptul ca, actualele functii nu pot fi asimilate functiilor publice teritoriale/judetene, asemanator celorlalti functionari din alte institutii deconcentrate.

Sindicatul National Finante Publice – SindFISC a semnalat, in ultima perioada, de mai multe ori faptul ca, pe fondul nemultumirilor generate de finantarea necorespunzatoare a activitatii si lipsei protectiei juridice a functionarilor in exercitarea atributiilor de serviciu, actiunile revendicative  spontane se vor intensifica, existand posibilitatea perturbarii grave a activitatii de colectare a resurselor financiare necesare functionarii statului, fapt demonstrat pe alocuri, in ultima perioada de timp.

Reiteram faptul ca, SindFISC  a solicitat ca salarizarea functionarilor din finantele publice sa fie in concordanta cu complexitatea si importanta sociala a muncii prestate. Ca atare, in cuprinsul Legii salarizarii personalului platit din fonduri publice, aceasta categorie sociala specifica trebuie sa beneficieze de prevederi exprese cu privire la salarizarea celor cca. 30.000 de functionari raspunzatori de construirea si administrarea bugetului de stat.

Citeste si:  Rezultatele financiare ale AFI Europa România pe T1 2017

Liviu Toader, presedinte

tel. 0742.129.478

832 total views, 0 views today

Citeste si:

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

loading...