„Sinta” Iaşi – o privatizare „furată”

  • APAPS a schimbat (cu SIF Moldova) pachetul majoritar de acţiuni deţinut la fostul "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" Iaşi cu 14% din acţiunile "Remar"
  • Rezultatele societăţii sînt modeste, cu excepţia capitolului "datorii către stat"!
 
În luna septembrie a anului 2000, la prima licitaţie organizată de Direcţia Teritorială Iaşi a Fondului Proprietăţii de Stat (ulterior APAPS) pentru vînzarea pachetului de 21.301 acţiuni deţinute la SC "Sinta" SA Iaşi (reprezentînd 69,1254% din capitalul social) s-au înscris nu mai puţin de 6 ofertanţi (două societăţi comerciale şi patru persoane fizice), deşi preţul de pornire a fost de 100.000 lei/acţiune, de patru ori valoarea nominală, preţul corespunzător întregului pachet ridicîndu-se la 2,13 miliarde lei.
 
Primul ofertant retras din cursă s-a înregistrat la preţul de 235.000 lei/acţiune, iar următorii la 460.000 lei/acţiune, 520.000 lei/acţiune şi 715.000 lei/acţiune, "finala" disputîndu-se între omul de afaceri ieşean Maricel Popa şi SC C.T.C.E. SA Piatra Neamţ. În cele din urmă, domnul Popa şi-a adjudecat licitaţia la un preţ de 775.000 lei/acţiune, urmînd să achite pentru întreg pachetul (cu plata integrală) suma de 16.508.275.000 lei. Astfel, s-a marcat "prima privatizare" a fostului "Centrul Teritorial de Calcul Electronic".
 
Domnul Maricel Popa nu a achitat cele 16,5 miliarde lei, astfel că "Sinta" a rămas de stat, surprinzător fiind faptul că, în aproximativ 3 ani scurşi de atunci, APAPS nu a mai scos la vînzare acţiunile deţinute. În ceea ce îl priveşte pe domnul Popa, acesta a achiziţio-nat prin intermediul unor firme pachetul majoritar la "Tehnoton" şi la alte unităţi din judeţ ("Moldoforest", "Vitalef"), devenind, după alegerile din 2000, unul dintre cei mai cunoscuţi afacerişti ieşeni.
 
Cît priveşte societatea "Sinta", aceasta are ca obiect principal de activitate servicii în informatică, dar atractivitatea manifestată pentru această societate se datorează spaţiului şi terenului deţinut. Mai exact, clădirea unde unitatea îşi desfăşoară activitatea are aproximativ 3.000 metri pătraţi, fiind evaluată la aproximativ 20 miliarde lei.
 
Deşi era de aşteptat ca o nouă tentativă de privatizare să ducă la obţinerea de către APAPS a unei sume importante, Autoritatea pentru Privatizare a preferat un "şmen", cedînd pachetul deţinut Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, la schimb cu 14% din acţiunile "Remar" Paşcani.
 
Unitatea păşcăneană este una cu mari probleme financiare şi sociale, iar "trocul" menţionat a fost justificat prin faptul că APAPS deţinea doar 38% din capitalul social al SC "Remar" SA Paşcani şi, din acest motiv, nu putea privatiza unitatea păşcăneană!
 
În anul 2002, "Sinta" a obţinut un profit net de 2,956 milioane lei (de pste 8 ori mai mic decît în 2001), la o cifră de afaceri de 4,3 miliarde lei (cu peste un miliard lei sub cea înregistrată în anul anterior), numărul mediu de salariaţi fiind de 42 (faţă de 66 în 2001).
 
La jumătatea anului trecut, societatea ieşeană a raportat pierderi de 288,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,8 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 10% faţă de 30 iunie 2002. Conform site-ului Ministerului de Finanţe, "Sinta" înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat de peste un miliard de lei, de 156 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, de 20,5 milioane lei la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi de 28,7 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate. La toate cele patru categoii de datorii există menţiunea "s-a început procedura de executare silită".
 
Ca şi reper de comparaţie a ceea ce ar fi trebuit să ajungă "Sinta" Iaşi, menţionăm faptul că unitatea similară din Piatra Neamţ, SC "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" SA a înregistrat în 2002 o cifră de afaceri de 31,38 miliarde lei (de peste 7 ori mai mare decît "Sinta") şi a obţinut un profit net de 4,4 miliarde lei (de 1.488 ori mai mare comparativ cu "Sinta"), cu doar 62 salariaţi (cu 20 mai mulţi decît în cazul unităţii ieşene). Cum noul acţionar majoritar al societăţii este SIF Moldova, este greu de crezut că se va înregistra un reviriment în activitatea de bază a SC "Sinta" SA Iaşi.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.