EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Telefonie fixă pentru 20% din populaţie

  • 390 de localităţi din judeţul Iaşi nu au acces la serviciile CATV
  • Peste 100 de localităţi din judeţul Suceava nu dispun de telefoane fixe
 
 
Un studiu realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) la nivel naţional indică faptul că în judeţele Vîlcea, Hunedoara, Vaslui, Alba, Dolj, Suceava, Caraş-Severin şi Cluj se găsesc peste 100 de localităţi în care nu există nici măcar un telefon public cu plată sau un post telefonic.
 
Cercetarea, intitulată "Oglinda Comunicaţiilor", arată că, în ceea ce priveşte serviciile de telefonie fixă, Bucureştiul se situează pe primul loc în ţară, avînd o rată de pe-netrare de 41,03% (corespunzătoare unui număr de 756.514 abonaţi la serviciile de telefonie fixă). 
 
Următoarele poziţii în clasament sînt ocupate de judeţele Sibiu (26,12%), Timiş (24,94%), Braşov (24,28%) şi Constanţa (23,7%). Rata de penetrare a telefoniei fixe la nivel naţional este de aproximativ 20%, cel mai scăzut nivel fiind consemnat în judeţul Ilfov, respectiv 9,02%.
 
Conform datelor ANRC, cel mai mare număr de localităţi fără acces la servicii de telefonie fixă a fost înregistrat în judeţul Vîlcea, unde existau 202 localităţi neacoperite de reţeaua publică fixă. La polul opus se află judeţele Maramureş, Covasna şi Braşov, care, împreună, nu includ mai mult de opt localităţi izolate de reţeaua de telefonie fixă.
 
În ceea ce priveşte accesul utilizatorilor finali la serviciile de telefonie mobilă, studiul a indicat faptul că judeţele cu cel mai ridicat număr de localităţi aflate în afara ariei de acoperire sînt Buzău şi Alba. De asemenea, acestea sînt şi singurele judeţe pentru care numărul localităţilor neacoperite este de peste 100. În judeţele Bihor, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov şi Olt nu există localităţi în afara ariei de acoperire a telefoniei mobile.
 
O altă concluzie a cercetării efectuate de ANRC arată că există încă un număr mare de localităţi care nu au acces la servicii de televiziune prin cablu (CATV). Astfel, în judeţul Alba se înregistrează cel mai mare număr de localităţi în care nu sînt accesibile serviciile CATV (650 localităţi), acesta fiind urmat de Hunedoara (452 localităţi), Vaslui (428 localităţi) şi Iaşi (390 localităţi).
 
7,4 milioane de utilizatori de telefonie mobilă
 
Telefonia fixă şi mobilă se numără printre segmentele de piaţă care, potivit estimărilor specialiştilor, vor cunoaşte un trend pozitiv în următoarea perioadă. Astfel, numărul utilizatorilor de servicii de telecomunicaţii va depăşi 13 milioane de persoane, la sfîrşitul acestui an, din care peste opt milioane vor fi clienţi ai companiilor de telefonie mobilă.
 
"Rata de creştere a telefoniei mobile va continua să se menţină, cu efecte pozitive asupra pieţei şi consumatorilor. Datele arată că la sfîrşitul primului trimestru al acestui an, România avea 7,4 milioane de utilizatori de telefonie mobilă. Pentru acest an, anticipez că telefonia fixă va fi segmentul de piaţă cu creşterea cea mai importantă, pe fondul intrării mai multor operatori care vor furniza acest tip de servicii", a precizat ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI), domnul Dan Nica.
 
Pe fondul dezvoltării industriei IT&C (a cărei contribuţie la formarea produsului intern brut depăşeşte 9%), în primele trei luni ale acestui an, traficul pe Internet înregistrat prin nodul RoNIX (Romanian Network for Internet eXchange) a crescut de trei ori faţă de cel consemnat în perioada similară a anului 2003.
 
Telefonie mobilă versus telefonie fixă
 
La  nivelul primului trimestru al acestu an, operatorii de pe piaţa telefoniei mobile au raportat un număr de aproximativ 7,4 milioane de utilizatori (cu 500.000 mai mulţi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2003), în timp ce numărul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă nu a depăşit cifra de 4,3 milioane. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, telefonia mobilă a înregistrat o creştere cu aproximativ 10.000 de mi-liarde de lei (ajungînd pînă la 36.900 miliarde lei), devansînd telefonia fixă care s-a menţinut la un nivel constant, respectiv 29.400 miliarde lei.
 
În vederea creşterii numărului de abonaţi, "RomTelecom" a iniţiat un set de măsuri, prin-tre acestea numărîndu-se şi proiectul ce vizează înlocuirea tuturor centralelor telefonice ma-nuale.
 
Potrivit ministrului Dan Nica, punerea în practică a acestei măsuri va conduce la o creştere semnificativă a numărului de abonaţi la telefonia fixă, acesta urmînd să ajungă la 4,8 milioane de utilizatori pînă la sfîrşitul acestui an.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata