A demarat „Programul pentru managementul deşeurilor în Piatra Neamţ”

 
"Programul pentru managementul deşeurilor în Piatra Neamţ" a devenit realitate, după aproape trei ani de incertitudini, căutări de fonduri, goană după avize, negocieri cu organisme interne şi internaţionale etc. La sfîrşitul lunii mai au demarat oficial lucrările programului în municipiului Piatra Neamţ, prima fază fiind cea de organizare a şantierului de către firmele de construcţii.
 
Momentul festiv a fost marcat printr-o slujbă de sfinţire, startul lucrărilor fiind dat în prezenţa primarului Ion Rotaru, prefectului Ioan Munteanu, viceprimarului Adriean Chirilă, managerului Adrian Mihăilescu, coordonator programe ISPA, reprezentanţilor celor trei firme de construcţii care au cîştigat licitaţia de execuţie ("Dywidag", "Heilit" şi "Diekat"), precum şi ai Ministerului de Finanţe şi ai Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor.
 
"Este o zi foarte importantă, dacă nu cea mai importantă pentru municipiul Piatra Neamţ, cea în care demarează practic acest program ISPA I, de colectare, selectare şi valorificare a deşeurilor, precum şi închidere a haldei vechi şi deschiderea celei noi. Este un program foarte ambiţios, pe care trebuie să-l ducem la capăt. Aceasta înseamnă un efort financiar destul de mare pentru comunitatea noastră, dar un efort care, în final, se va răsfrînge asupra cetăţeanului, care va avea posibilitatea de a trăi într-un oraş frumos, curat, apropiat de ceea ce există în Comunitatea Europeană.
 
Deja putem spune că, la finalizarea lui, la sfîrşitul anului 2005, vom fi cu un pas în Europa, astfel încît, în 2007, să fim pregătiţi pentru intrarea în Uniunea Europeană", a precizat primarul Ion Rotaru. Un alt avantaj al acestui program pe care reprezentanţii municipalităţii pietrene nu au uitat să-l sublinieze este acela al locurilor de muncă oferite de marile firme internaţionale care au cîştigat această investiţie.
 
Investiţia rezolvă problema deşeurilor pentru 10 ani
 
Un sprijin substanţial pentru ca programul să devină realitate a fost dat de Guvernul României, printr-o finanţare de trei milioane de dolari. "Investiţia rezolvă problema deşeurilor menajere în municipiul Piatra Neamţ pentru o perioadă de zece ani, ceea ce spune mult", a afirmat prefectul judeţului Neamţ, domnul Ioan Munteanu.
 
Între Guvernul României şi Comisia Europeană a fost semnat Memorandumul de Finanţare în data de 23 octombrie 2000, la Bruxelles, şi 22 decembrie, la Bucureşti. Ponderea asistenţei acordate de CE pentru această măsură este stabilită la 75% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Cheltuielile aferente costurilor neeligibile ale proiectului se suportă din surse proprii de către beneficiar.
 
În ceea ce priveşte executarea operaţiunilor, agenţii implicaţi provin atît din mediul de afaceri intern, cît şi din cel extern. Este vorba despre societatea "Dywidag", divizia externă a grupului german "Walterbaum", care deţine 51% din lucrare, firma germană "Heilit Umwettechnik" (19%) şi societatea "Diekat" (33%), cea care a cîştigat şi licitaţia pentru lucrările pentru modernizarea Ştrandului Tineretului din Piatra Neamţ. Arătîndu-se încrezător în şansele de reuşită ale acestui proiect, directorul pentru Europa al firmei germane "Dywidag", domnul S. Bangarder, a precizat:
 
"Consider că grupul nostru a luat o decizie înţeleaptă să se implice în derularea acestei investiţii, mai ales că este vorba despre una dintre cele mai frumoase zone ale ţării. Cu siguranţă Piatra Neamţ va fi primul oraş ecologic din România, dar nu ultimul, pentru că intenţionăm să participăm şi la alte proiecte finanţate din aceste fonduri, astfel încît ne vom implica şi în cazul altor oraşe din România, dar şi din alte ţări situate în această zonă a Europei".
 
Prima etapă: închiderea depozitului vechi
 
Programul de Management al Deşeurilor Solide în Piatra Neamţ se referă la depozitarea separată, colectarea şi transportul deşeurilor menajere, reabilitarea depozitului vechi de deşeuri şi deschiderea unui nou depozit. Proiectul pilot s-a desfăşurat din octombrie 1997 pînă în aprilie 1998 şi a fost cofinanţat de Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului şi de Primăria municipiului Piatra Neamţ.
 
Experienţa cîştigată pe parcursul derulării proiectului pilot a format baza recomandărilor pentru proiectarea componentei de colectare a deşeurilor, prevăzută în măsură. "Sînt trei componente majore: depozitul nou, închiderea depozitului vechi şi sistemul de colectare din municipiu. Sistemul înseamnă o mie de puncte de colectare şi două staţii de reciclare, depozitul nou cu tot ce înseamnă sisteme de tratare înseamnă extinderea pînă la o capacitate de 400.000 de metri cubi pentru depozitarea finală a deşeurilor, facilităţi de reciclare plastic şi sticlă.
 
Închiderea depozitului vechi înseamnă aproape un milion de metri cubi de deşeuri adunate în ultimii 30 de ani care vor fi izolate, deci dispare un mare poluator din zonă şi un sistem de concasare şi sortare a deşeurilor de construcţii. Acum au început deja lucrările pentru închiderea depozitului vechi", a precizat domnul Marius Boacşă, şeful Direcţiei pentru Implementarea Proiectului din cadrul Primăriei Piatra Neamţ. Perioada de derulare a lucrărilor este prevăzută pînă la sfîrşitul anului 2005, existînd posibilitatea prelungirii acesteia cu încă cinci luni (pînă în luna mai a anului 2006). Valoarea totală a investiţiei se ridică la 13 milioane de euro.
 
Un pas către Europa
 
Programul privind managementul deşeurilor reprezintă un element important în cadrul Parteneriatului de Aderare, numărîndu-se printre măsurile concrete adoptate în vederea reducerii diferenţelor substanţiale între statele membre ale UE şi România în ceea ce priveşte standardele în domeniul mediului. Pentru Ministerul Mediului şi Gospodărirea Apelor, problema managementului deşeurilor este una prioritară în momentul de faţă. La nivel naţional s-a elaborat un plan de gestiune a deşeurilor şi pe baza acestuia, la nivel regional, se va dezvolta Planul regional de dezvoltare a managementului deşeurilor.
 
"Proiectul desfăşurat la Piatra Neamţ este un prim pas de punere în practică a acestui plan de management al deşeurilor, o investiţie importantă care va conduce la implementarea directivelor europene în domeniu şi va constitui un pas al comunităţii din Piatra Neamţ către Europa. De reuşita acestui proiect va depinde şi atragerea altor fonduri în viitor, pentru că experienţa noastră a dovedit pînă acum că o reuşită a unui proiect reprezintă certitudini de noi investiţii, noi fonduri", a precizat domnul Silviu Stoica, şeful Direcţiei Unitatea de Programare din cadrul Ministerul Mediului şi Gospodărirea Apelor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.