Accidente de muncă mortale la „Electrica”, „Conest” şi Complexul Muzeal „Moldova”

 
De la începutul lunii ianuarie şi pînă la sfîrşitul lunii aprilie, în judeţul Iaşi s-au consemnat 59 accidente de muncă, dintre care trei au fost mortale, iar 56 au avut drept rezultate incapacitatea temporară de muncă.
 
Pe lîngă acestea, alte trei persoane care au fost victimele ghinionului sau a proastei organizări a punctului de lucru au rămas cu urmări grave din anul precedent, de la incapacitate temporară de muncă trecînd la invaliditate.
 
"În cele mai multe cazuri de deces la locul de muncă vina o poartă angajatorii, care nu asigură dotarea corespunzătoare cu echipamentele de protecţie, fapt care duce la rezultatele care se văd. Cele trei accidente de muncă mortale petrecute anul acesta au avut drept cauze lipsa echipamentelor şi căderea de la înălţime, iar unul dintre ele a avut loc în trafic, cînd o angajată a Complexului Muzeal Moldova a decedat într-un accident de circulaţie", ne-a declarat domnul Eugen Fulop, inspector-şef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi.
 
Celelalte două întîmplări nefericite au avut loc la societăţile comerciale "Electrica Moldova" şi "Conest", doi bărbaţi de 43 ani, respectiv 44 ani, pierzîndu-şi viaţa ca urmare a lipsei echipamentului de protecţie şi a căderii de la înălţime. Inspectorii de muncă au declanşat în fiecare caz cîte o anchetă, constatările determinîndu-i să aplice amenzi de aproximativ 300 milioane agenţilor economici care au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea normelor de securitate şi sănătate în muncă.
 
În anul 2003, din 128 persoane care şi-au părăsit postul pe targa ambulanţei, 11 au decedat în drum spre spital sau după cîteva zile de îngrijiri medicale. Amenzile nu au lipsit nici de data aceasta, printre firmele care au fost astfel avertizate de reprezentanţii ITM să-şi organizeze corespunzător locul de muncă numărîndu-se "Conest", "Asastal" SRL, "Transbordări Vagoane-Marfă", "Ispat Tepro", "Moldoconstruct", "Unirea", "IDN Construction" SA şi SC ASAM.
 
"Cea mai gravă situaţie am întîlnit-o la turnătoria ASAM, unde au murit doi bărbaţi, de cîte 45 şi 34 ani, la doar cîteva zile diferenţă. Cercetarea pe care am întreprins-o a stabilit că vina a aparţinut firmei, care a fost sancţionată cu 200 milioane de lei. Celelalte unităţi economice au fost amendate cu sume mai mici, care au totalizat aproximativ 300 milioane de lei.
 
În nici o situaţie însă nu a fost vorba de culpă directă, astfel încît nu am depus în instanţă propuneri de începere a urmăririi penale", a precizat domnul Eugen Fulop. Principalele cauze care au permis apariţia unor astfel de situaţii au fost căderile de la înălţime, arsurile, precum şi instalaţiile improvizate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.