EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

ASAM Iaşi, lider judeţean la boli profesionale

  • Mai mult de jumătate din cazurile înregistrate anul trecut au drept "autor" această societate membră a Grupului "Conex"
 
În acest an, numărul persoanelor care s-au prezentat la medic din cauza îmbolnăvirilor cauzate de mediul de lucru a scăzut, după cum declară reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi.
 
Dacă în 2003 se înregistrau 38 cazuri de boli profesionale, din ianuarie şi pînă acum au solicitat pensionarea din aceste motive zece persoane, cele mai multe situaţii întîlnindu-se la societăţile ASAM SA şi "Scudas" Paşcani – cu cîte două cazuri de acest gen.
 
"ASAM e unitatea care a avut şi anul trecut cele mai multe cazuri de boli profesionale, statisticile indicînd-o ca ocupînd primul loc pe judeţ în ceea ce priveşte numărul de persoane afectate de procesul de muncă, turnătoria favorizînd apariţia silicozei. În general, în judeţ sînt întîlnite mai frecvent bolile căilor respiratorii şi cele ale aparatului auditiv, din lipsa unor condiţii adecvate pentru eliminarea zgomotelor sau a pulberilor din mediul de lucru. Bolile profesionale se manifestă în timp, la muncitorii care au o vechime de peste 10 ani pe post, deci pot apărea în orice moment cazuri de îmbolnăviri", ne-a declarat domnul Eugen Fulop, inspector-şef adjunct în cadrul ITM.
 
Din cele 38 cazuri de boli profesionale consemnate anul trecut, 20 au apărut la SC ASAM SA Iaşi. Printre agenţii economici ai căror salariaţi suferă de pe urma instalaţiilor necorespunzătoare se numără "Remar" Paşcani, "Fortus", "Nicolina", "Conex" şi "Moldova Tricotaje" (toate din Iaşi).
 
Aceste unităţi economice au obligaţia ca, pînă la finele anului 2006, să efectueze investiţii care să aibă ca rezultat îmbunătăţire condiţiilor de lucru ale angajaţilor. "După cum cer normele europene, societăţile acestea sînt obligate să-şi retehnologizeze locurile de muncă, iar încadrarea activităţii salariaţilor în categoria condiţiilor deosebite de muncă va dispărea", a precizat domnul Eugen Fulop.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata