EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Concentraţie mare de idei geniale la Iaşi

0
 
Idei originale, minţi ce nu ar sta o clipă locului, scormonind convenţionalul, şi-au dat întîlnire la Palatul Culturii din Iaşi, deschis în faţa curioşilor. Salonul Invenţiilor, cercetării şi transferului tehnologic "Inventica 2004" a reunit în acest an inventatori din şapte ţări, pregătiţi să arate publicului peste 300 de noutăţi din diferite domenii, cum ar fi sănătatea, agricultura, protecţia mediului, protecţia muncii sau industria alimentară.
 
Multe dintre invenţiile prezentate în cadrul acestei manifestări sînt sortite să rămînă doar la stadiul de prototip, în vreme ce altele au şi fost deja intriduse în fabricaţie.  Sisteme de extragere a fişelor din prize ST, prize multiple şi prize PT, care au "prins" deja peste hotare (în Germania), case ecologice cu preţuri oscilînd între 210 şi 250 euro/mp construit, filtru mecanic cu două trepte de filtrare, instalaţie pentru captarea locală şi reţinerea aerosolilor de plumb şi a vaporilor de acid clorhidric la fabricarea radiatoarelor pentru autovehicule, plug ce scade consumul de combustibil cu 10% şi conservă solul prin reducerea tasării cu 8%, sînt doar cîteva dintre ofertele aplicate deja în cadrul firmelor.
 
Deşi un filtru mecanic folosit în industria constructoare de maşini, în morărit şi panificaţie, în industria construcţiilor sau celei de prelucrare a lemnului costă între 500 şi 600 milioane lei, cel care a pus la punct invenţia spune că avantajele sînt mai importante decît preţul.

 
"Filtrul mecanic care reţine pulberile în două trepte de filtrare permite recuperarea materialelor refolosibile, reducerea investiţiilor şi a consumului de energie electrică cu 30% faţă de filtrele actuale, ceea ce duce în final la evitarea poluării mediului şi la creşterea randamentului.
 
Sistemul este folosit deja la firme din Rîmnicu Sărat, Azuga, Bucureşti, Ploieşti, Braşov sau Paşcani", ne-a declarat inginerul Victor Voicu, şeful laboratorului de ventilaţie de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii. De altfel, în 2003, invenţia a luat medalia de bronz la Salonul Mondial "Eurika" de la Bruxelles, confirmîndu-i astfel valoarea.
 
Deşi media de vîrstă a participanţilor la "Inventica 2004" a înclinat către 60-70 ani, şi tinerii şi-au făcut simţită prezenţa, prin ghetele cu numărător de paşi, prin periuţa cu pastă şi săpun, prin aragazul cu senzori care se aprinde cînd punem vasul pe el şi se stinge atunci cînd îl luăm, prin mouse-ul antiperspirant, precum şi prin sistemul de conversie a zgomotului în curent electric. Inteligenţa lor nu s-a rezumat doar la cîteva invenţii, continuînd cu un tacîm cu cronometru, folosit pentru eliminarea problemelor digestive, precum şi cu alte idei care poate vor fi folosite pe scară largă într-o zi.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.