EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Investiţie de 4,5 milioane euro la Vatra Dornei

  • Cunoscuta staţiune montană deţine cea mai mare centrală termică pe bază de deşeuri lemnoase din întreaga ţară
Autorităţile oraşului-staţiune Vatra Dornei în colaborare cu reprezentanţii firmei daneze „Grue&Hornstrup” au găsit o soluţie ingenioasă pentru a rezolva două dintre problemele prioritare ale comunităţii dornene – tendinţa din ce în ce mai crescută a populaţiei de a renunţa la încălzirea prin sistem centralizat şi lipsa spaţiului de depozitare a excedentului de rumeguş rezultat din activităţile de prelucrare a masei lemnoase.
Soluţia s-a concretizat într-un amplu proiect de construcţie a unei centrale termice pe deşeuri din lemn, costurile acestei investiţii fiind estimate la 4,5 milioane de euro. „Considerată a fi una dintre cele mai mari investiţii de după 1989 din judeţul Suceava, centrala termică va însemna furnizarea către populaţie şi nu numai, a agentului termic la preţuri rezonabile”, a declarat primarul municipiului Vatra Dornei, domnul Constantin Huţanu.
Obiectivul se încadrează într-un proiect mai larg iniţiat de Guvernul Regatului Danemarcei (denumit „Rumeguş 2000”), avînd ca principali finanţatori Uniunea Europeană, Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului (DEPA), Agenţia Română de Conservare a Energiei (A.R.C.E.), precum şi Consiliile Judeţene şi Locale. Vatra Dornei se numără printre cele 5 localităţi (alături de Vlăhiţa, Huedin, Gheorgheni şi Întorsura Buzăului) ale căror proiecte şi studii de fezabilitate au primit girul organismelor externe.
Printre cele mai importante criterii luate în calcul în ceea ce priveşte selecţia candidaţilor (15 în total) s-au numărat capacitatea autorităţilor locale de a achita o cotă parte din cheltuielile aferente proiectului, dar şi existenţa în zonă a unor resurse de biomasă care să asigure funcţionarea centralei pentru o perioadă mai mare de un an.
Demarat în anul 2001, proiectul cîştigător al autorităţilor municipiului Vatra Dornei a fost pus în aplicare cu sprijinul firmei de consultanţă daneze „Grue & Hornstrup”, cea care a intermediat contractele cu finanţatorii, precum şi cu agenţii economici din ţară sau din străinătate implicaţi în desfăşurarea proiectului.
Referindu-se la obstacolele întîmpinate în derularea acestei investiţii, reprezentantul societăţii din Danemarca, domnul Soren Jelleso, a precizat: „Ideea proiectului a apărut în anul 2000, cînd a fost finalizat un proiect asemănător la Taşca, judeţul Neamţ, şi am crezut că putem găsi şi alte oraşe în care ar putea fi implementat acest sistem nou de încălzire. Proiectul iniţial a suferit totuşi cîteva modificări care au determinat întîrzierea lucrărilor. În anul 2002 au apărut o serie de probleme ridicate de către Guvernul danez, care a întîrziat să semneze acordurile referitoare la gazele cu efect de seră. La sfîrşitul anului 2002 a fost clarificată situaţia finanţării, iar în august 2003 s-au semnat toate acordurile legate de contractori, astfel încît, pe 8 septembrie 2003, au fost începute lucrările propriu-zise la noua reţea”.
Rezultatul eforturilor reunite a părţii române şi a celei daneze s-a concretizat în cea mai mare centrală termică pe bază de deşeuri lemnoase din întreaga ţară. Potrivit planului de proiect, centrala de la Vatra Dornei are în dotare instalaţii de producere a energiei termice cu capacitatea de 12 MWh, dispunînd de o reţea modernă de conducte preizolate, cu o lungime de 9,8 km, pentru transportul agentului termic. Un aspect deosebit de important este acela că sistemul de încălzire a fost conceput astfel încît să funcţioneze şi pe baza unui alt combustibil (în afară de rumeguş) pentru a preîntîmpina eventualele situaţii de criză şi a asigura continuitatea furnizării agentului termic.
Odată cu definitivarea lucrărilor de construcţie şi punere în funcţiune a centralei termice pe bază de rumeguş de la Vatra Dornei, peste 1.500 de familii, alături de o serie de unităţi de învăţămînt şi de turism din municipiu vor beneficia de căldură şi apă caldă la costuri ale energiei termice scăzute.
Alături de avantajele ce revin populaţiei, acest sistem de încălzire aduce în prim plan şi o soluţie de protejare a mediului înconjurător prin eliminarea depozitării necontrolate a deşeurilor lemnoase în apropierea cursurilor de apă din întreg arealul Bazinului Dornelor şi prin reducerea emisiilor de bioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili în centralele termice existente.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata