Investiţiile în retehnologizare: mari "pe hîrtie", mici în realitate

 
Societăţile comerciale investesc mult mai puţin decît îşi propun în retehnologizarea impusă de oficialii europeni. Dacă la începutul acestui an, agenţii economici ieşeni şi Consiliile Locale din judeţ îşi planificaseră să cheltuie peste 1.810 miliarde pentru modernizarea utilajelor şi instalaţiilor, sau pentru achiziţionarea altora noi, pînă la sfîrşitul lunii trecute doar 32,5 miliarde au trecut "de pe hîrtie" în lucrări efective.
 
Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Iaşi, instituţie care monitorizează stadiul investiţiilor, marile unităţi economice ieşene n-au reuşit să urmeze propriul plan de alocare a banilor pentru a se alinia la standardele ce trebuiesc îndeplinite în vederea integrării României în Uniunea Europeană.
 
Unul dintre agenţii economici pe care îi costă această aderare într-o măsură mai mare decît în cazul altor firme este societatea "Antibiotice" SA, care îşi propune în acest an să investească 50,5 miliarde lei.
 
Deşi intenţionează să cheltuie o sumă mai mică, aproximativ 200 milioane lei, SC "Terom" SA a scos din conturi în acest sens doar 16,5 milioane lei. Unitatea s-a confruntat în acest an cu numeroase probleme financiare, dar şi de natură penală, administratorul fiind cercetat de către procurori, în timp ce Direcţia Generală a Finanţelor Publice Judeţene Iaşi a aplicat sechestre pe o parte din bunurile aflate în proprietatea firmei, cu scopul de a-şi recupera creanţele la bugetul de stat consolidat.
 
O altă unitate economică pornită în acest an cu gînduri mari spre investiţii este Regia Autonomă Judeţeană de Apă-Canal (RAJAC), care vrea să aloce 517 miliarde pentru îmbunătăţirea activităţii. În schimb, "Fortus" şi "Tepro" nu au planificat pentru acest an investiţii de acest gen, în cazul unităţii preluate de LNM demn de menţionat fiind faptul că anul trecut a planificat suma de 1,2 miliare lei pentru retehnologizare, dar aceasta a rămas pe hîrtie.
 
Reprezentanţii Gărzii de Mediu susţin că nu pot influenţa în nici un fel respectarea derulării investiţiilor. "Garda monitorizează, primeşte raportările lunare, dar nu există nici o prevedere legală prin care să sancţionăm nerespectarea planificării", a precizat doamna Cătălina Ursu, comisar al Gărzii de Mediu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.