„Ispat Tepro” estimează vînzări de 80 milioane euro

 
"Ispat Tepro" Iaşi, societate preluată anul trecut de grupul siderurgic LNM, anticipează o cifră de afaceri net superioară nivelului înregistrat în 2003, respectiv 3.300 de miliarde lei (circa 80 milioane euro) faţă de 559 miliarde lei, estimarea fiind bazată pe tendinţele actuale ale pieţei oţelului.
 
Preţul oţelului a crescut susţinut în acest an, din diverse motive, cel mai important fiind cererea ridicată de pe piaţa chineză. Cifra de afaceri estimată are la bază tendinţele de pe această piaţă. În acelaşi timp, majorarea producţiei va avea un rol important. Potrivit unui comunicat al companiei, volumul producţiei din acest an va fi cel puţin dublu nivelului realizat în 2003. 
 
Conform oficialilor "Ispat Tepro", unitatea ieşeană a înregistrat o "creştere solidă" în primele şase luni post-privatizare. Ritmul de creştere a fost menţinut şi în primele luni ale acestui an. Contractul de privatizare cu LNM Holdings, societate aparţînînd grupului LNM, a fost semnat în luna mai anul trecut.
 
Imediat după semnarea acordului de privatizare, grupul LNM a început să furnizeze materie primă către Ispat Tepro. Capitalul de lucru a fost finanţat printr-un împrumut de trei milioane de dolari, acordat în două tranşe de LNM Holdings, iar materia primă a fost furnizată de combinatul Ispat Sidex Galaţi, aparţinînd aceluiaşi grup.
 
Societatea a renunţat la intermediari pentru derularea contractelor de export, preferînd să negocieze direct cu clienţii internaţionali. Cea mai mare parte a exporturilor s-a îndreptat către ţări din Uniunea Europeană (Germania, Italia) şi SUA. Pentru anul în curs, peste 70% din producţie va fi vîndută pe pieţele internaţionale. Pe piaţa internă, compania va apela la distribuitori. Materia primă va fi asigurată integral de către "Ispat Sidex".
 
Un an de la a doua privatizare
 
În urmă cu un an, Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS) a vîndut pachetul de acţiuni reprezentînd 70,76% din capitalul social al societăţii ieşene, precum şi pachetul suplimentar de acţiuni rezultat din conversia în acţiuni a datoriilor către creditorii bugetari după emiterea ordinului comun, contractul de privatizare fiind semnat la 30 mai 2003.
 
Valoarea totală a tranzacţiei s-a ridicat la 15,6 milioane dolari SUA, iar angajamentele asumate de cumpărător au fost următoarele: în calitate de acţionar majoritar al societăţii, se obligă ca, pe o perioadă de 5 ani de la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, să nu propună, susţină sau să hotărască în Adunarea Generală a Acţionarilor restrîngerea sau modificarea activităţii principale aşa cum prevede actul constitutiv al societăţii la data semnării contractului;
 
în calitate de acţionar majoritar al societăţii, se obligă să determine societatea să  realizeze o cifră de afaceri din care minimum 70% să fie obţinută din activitatea principală a societăţii prevăzută în actul constitutiv al societăţii la data semnării, timp de 5 ani de la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor; se obligă să menţină, pe o perioadă de  2,5 ani de la data transferului dreptului de proprietate, un număr de 1.400 salariaţi, conform protocolului încheiat cu Sindicatul "Tepro";
 
în calitate de acţionar majoritar al societăţii, se obligă ca, pentru o perioadă de 5 ani de la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, să nu decidă şi/sau să facă demersuri pentru dizolvarea şi/sau  lichidarea  voluntară a societăţii  sau declanşarea procedurii reorganizării judiciare şi falimentului.
 
Aceasta este cea de a doua privatizare a societăţii "Tepro", prima fiind cea mai elecventă dovadă a iresponsabilităţii cu care fostul FPS a tratat acest proces, instituţia condusă o bună bucată de timp de către Radu Sîrbu reuşind să vîndă pachetul majoritar de acţiuni unei firme din Cehia ("Zelezarny  Veseli", în traducere "Fierarii Veseli") care a adus unitatea în pragul falimentului şi a avut o contribuţie importantă la asasinarea liderului sindical Virgil Săhleanu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.