„LaDORNA” sprijină înfiinţarea a 50 de ferme ecologice

  • Prima unitate de acest gen din judeţul Suceava a fost inaugurată în localitatea Sadova
  • Fermierii incluşi în programul finanţat de "LaDORNA" şi de Uniunea Europeană vor avea un venit net de peste 1.000 euro/lună
  • Un alt obiectiv realizat de Grupul "LaDORNA" este o fabrică de brînzeturi proaspete cu o capacitate de 3,5 tone/zi
 
 
O realizare notabilă pentru judeţul Suceava şi implicit pentru întreaga Regiune de Dezvoltare Nord-Est este reprezentată de înfiinţarea primei ferme ecologice pentru procesarea laptelui, proiect care are la bază un parteneriat de succes ai cărui principali protagonişti sînt Guvernul României, Grupul "LaDORNA" şi o familie de gospodari din satul Sadova.
 
Dezvoltarea acestui tip de unităţi se numără printre recomandările avizate de către experţii Uniunii Europene, şi are drept scop reabilitarea sectorului agricol şi zootehnic din această regiune. Astfel, localnicii bucovineni sînt sprijiniţi pentru a deveni fermieri autentici, prin punerea în valoare a potenţialului acestei zone sută la sută ecologice, a tradiţiei şi a priceperii dovedite în ceea ce priveşte creşterea şi îngrijirea animalelor.
 
Inaugurarea fermei de la Sadova nu este un caz izolat, acest obiectiv făcînd parte dintr-un proiect mai amplu care prevede realizarea a 56 de astfel de unităţi în judeţul Suceava. Potrivit ministrului agriculturii, domnul Ilie Sîrbu, la nivel naţional se află în curs de execuţie 150 de ferme ecologice, cu termen de finalizare în acest an.  
 
Sistemul de finanţare care încurajează dezvoltarea acestui sector (reglementat în urmă cu aproximativ un an) presupune un sprijin financiar de 50% din valoarea totală a investiţiei, acesta fiind asigurat de Guvernul României. Jumătate din suma aferentă cheltuielilor de înfiinţare şi dotare a fermei (care se ridică la aproximativ 70.000 euro) trebuie suportată de proprietar, acesta avînd obligaţia să deţină un hectar de teren (în proprietate sau administrare) pentru fiecare animal cu care îşi populează noua fermă. În această formă, sistemul nu a dat prea multe rezultate, ca urmare a imposibilităţii familiilor din mediul rural de a acoperi jumătate din totalul investiţiei.
 
Un cuvînt hotărîtor în ceea ce priveşte facilitarea înfiinţării fermelor ecologice din judeţul Suceava l-au avut procesatorii de lapte. Grupul "LaDORNA" s-a implicat în acest program sprijinind crescătorii de animale pentru realizarea adăposturilor, dotarea fermei cu animale de rasă superioară, dar şi cu instalaţiile şi echipamentele necesare pentru preluarea şi livrarea laptelui în bune condiţii.
 
Partea de finanţare pe care "LaDORNA" s-a angajat să o asigure în acest proiect acoperă cele 50 de procente din totalul cheltuielilor care reveneau în sarcina proprietarului. În acest fel, localnicii care se angajează să participe la înfiinţarea unei ferme ecologice trebuie să îndeplinească două condiţii principale: să deţină terenul necesar şi să fie gospodari, sau, în termenii economiei de piaţă, buni administratori.   
 
"Cu ce venim noi în Europa? Poftiţi, venim cu ceva foarte valoros, venim cu «un Rolls Royce al agriculturii» – produsele ecologice!"
 
Preşedintele Grupului "LaDORNA", domnul Jean Valvis, a precizat că motivaţia implicării în acest demers îşi are originea în dorinţa de exploatare şi valorificare a bogăţiilor naturale (pajişti montane) şi a potenţialului zonei nepoluate din nordul ţării. "Practica agriculturii ecologice şi alimentaţia ecologică este un mod de viaţă care încă nu a dispărut în bazinul Dornelor. Aceasta, pentru simplul motiv că, niciodată, terenurile, păşunile şi fîneţele, nu au fost stricate cu nitriţi, nitraţi sau alte substanţe chimice.
 
Păşunile din Carpaţii noştri sînt foarte mari, din punct de vedere cantitativ, în comparaţie cu suprafeţele ecologice din Austria, Germania, Elveţia, Franţa şi Italia. Aceasta este o bogăţie inestimabilă, pe care doar românii nu ştiu să o aprecieze şi să o valorifice. Aşa cum sînt renumite zone din întreaga lume (pentru vin – Bordeaux din Franţa, pentru jambon – Parma din Italia, pentru măsline – Grecia), Carpaţii pot deveni reperul produselor lactate ecologice. Proiectul nostru reprezintă o perspectivă extraordinară, pentru simplul motiv că produsele ecologice sînt foarte rare, dar sînt şi foarte valoroase. Trebuie şi, cred eu, putem să facem o agricultură modernă şi să ne aliniem condiţiilor prevăzute în acquis-ul comunitar. Cu ce venim noi în Europa? Poftiţi, venim cu ceva foarte valoros, venim cu «un Rolls Royce al agriculturii, adică venim cu produsele ecologice»", a afirmat domnul Jean Valvis.
 
50 de fermieri vor obţine peste 1.000 euro/lună
 
Grupul "LaDORNA" a încheiat 50 de contracte, în perioada imediat următoare fiind programată începerea lucrărilor pentru realizarea fermelor ecologice în colaborare cu cei 50 de gospodari din zonele Vatra Dornei, Rădăuţi, Cîmpulung Moldovenesc, Fălticeni şi Suceava.
 
Parteneriatul încheiat între cei trei participanţi la înfiinţarea microfermelor ecologice – procesatorul de lapte, crescătorul de animale şi Guvern – prezintă avantaje pentru toate părţile. Agricultura românească va cîştiga prin promovarea pe piaţă a unui produs apreciat atît pe plan inten, cît şi pe plan extern (laptele ecologic), care va fi corespunzător standardelor Uniunii Europene.
 
Noii fermieri, proprietarii de drept ai unităţilor dotate cu echipamentele necesare, vor beneficia de un venit mediu constant, de asistenţă garantată pentru problemele veterinare, de bovine de rasă cu un înalt potenţial de producţie, de hrănirea corespunzătoare a animalelor, servicii de certificare şi garanţia pentru piaţa de desfacere a laptelui către Grupul "LaDORNA". Există un plan de "răscumpărare" a acestei investiţii prevăzut pe o perioadă de 6 ani. Venitul net al fermierului, pentru primii 6 ani, este de 650 euro lunar, iar după amortizarea investiţiei, venitul net al fermierului ajunge la 1.040 euro pe lună.
 
"Am realizat o documentaţie foarte serioasă în privinţa acestor investiţii, în care sînt cuprinse, pînă la cele mai mici amănunte, toate veniturile şi cheltuielile unei astfel de ferme. O parte din producţia realizată lunar merge la beneficiul net al proprietarului, pentru ca acesta să nu fie sufocat şi să rămînă fără bani. Fermele vor fi populate cu vaci de rasă, vor exista instalaţii adaptoare, instalaţii de muls la bidon şi vane colectoare. În plus, vom oferi sprijin la însămînţare, vom urmări animalele şi hrănirea corespunzătoare.
 
Aceşti oameni, care încheie astfel de contracte, au o perspectivă şi un venit garantat. Este o şansă pe care localnicii din aceste zone nu trebuie să o piardă. Aş dori ca acest mesaj să ajungă nu neapărat la oamenii foarte bogaţi, ci la cei care au o exploataţie şi care cred că viitorul copiilor lor nu va fi în mod obligatoriu la oraş, la cei care au o bucată de pămînt şi care vor să muncească", a declarat preşedintele Grupului "LaDORNA".
 
În ceea ce priveşte avantajele de care beneficiază procesatorul de lapte, principalul este acela că, prin contract, fermierul se obligă să îi furnizeze laptele, la preţul pieţei. Alte beneficii ale Grupului "LaDORNA" rezultă din garantarea laptelui de calitate pentru produsele finite, raţionalizarea cheltuielilor de colectare a laptelui, capacitate mai mare de export prin cantităţile semnificative de produse lactate de marcă şi garanţia pentru noile investiţii, noile linii de procesare.
 
"Este clar că avem un interes, nu facem acest proiect pentru că sîntem o sucursală a unui minister, sîntem un agent economic care îşi doreşte să meargă mai departe, în perspectivele pe care le-am enumerat. Noi vedem totul ca un parteneriat. Este un parteneriat adevărat, de viitor, care este avantajos pentru toate părţile implicate", a precizat domnul Jean Valvis.
 
3,5 tone/zi de brînzeturi proaspete
 
Un al doilea obiectiv important realizat Grupul "LaDorna" în satul Ortoaia din comuna Dorna Arini, este o fabrică de brînzeturi proaspete – "LaDORNA Cheese" SA,  proiect materializat cu sprijinul unei finanţări din partea Comunităţii Europene. Valoarea totală a investiţiei se ridică la două milioane de euro, fondurile fiind asigurate în proporţie de 50% prin instrumentul de preaderare SAPARD, cealaltă jumătate din totalul cheltuielilor reprezentînd contribuţia financiară proprie.
 
Potrivit reprezentanţilor Grupului "LaDORNA", fabrica va putea realiza 3,5 tone de produse finite zilnic. Gama produselor lactate va fi lansată în curînd şi se va putea procura din magazinele româneşti, urmînd să fie livrată şi pe pieţele externe. Produsele vor purta marca "Cottage Cheese", un sortiment special de brînzeturi de casă cu smîntînă, apreciate pentru valoarea lor nutriţională (avînd un conţinut ridicat de proteine şi calciu, dar scăzut în grăsimi).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.