„Moldoconstruct”, „Corevas” şi „Compania Nova Construct” au fost prinse pe picior greşit

 
Bilanţul campaniei de control desfăşurate de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi în domeniul construcţiilor indică faptul că nerespectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă este o practică la care numeroşi agenţi economici încă nu au renunţat.  
 
Pe parcursul perioadei de verificări, inspectorii au poposit la sediile a 109 firme, constatînd 392 deficienţe. Urmările nu au întîrziat să apară, dovadă fiind şi cele aproximativ 400 de măsuri luate în cazul operatorilor economici care nu au respectat legislaţia în vigoare. În funcţie de mărimea societăţilor şi de numărul abaterilor, precum şi de gravitatea faptelor, inspectorii de muncă au fixat termene de remediere a deficienţelor, urmînd ca pînă la sfîrşitul acestei luni să verifice respectarea dispoziţiilor luate la finele campaniei de control.
 
Desfăşurată în perioada 24-29 mai, aceasta a adus la bugetul de stat 365 milioane lei, ca urmare a aplicării a 48 amenzi constructorilor a căror activitate nu răspundea pozitiv la condiţiile impuse de actele normative din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Cele şase zile de verificări nu au fost de bun augur pentru unele societăţi, trei dintre ele fiind nevoite să-şi oprească echipamentele din funcţiune şi să remedieze starea instalaţiilor. În această situaţie se află societăţile comerciale "Moldoconstruct", "Compania Nova Construct" şi "Corevas" SRL.
 
Conducerea ITM este de părere că lucrurile s-au schimbat în bine în ceea ce priveşte domeniul construcţiilor, comparativ cu situaţiile întîlnite în anii precedenţi. "Spre deosebire de campania de control din august 2003, acum e ceva mai bine din punct de vedere al respectării normelor de sănătate şi securitate în muncă. Am constatat la faţa locului că locurile de lucru sînt mai bine organizate, schelele sînt mai sigure acum, agenţii economici şi-au procurat echipamente de protecţie pentru angajaţi, iar căile de acces din clădirile aflate în construcţie nu mai sînt blocate, aşa cum se întîmpla altă dată. Cu toate acestea, nereguli sînt în continuare, fapt demonstrat şi de bilanţul campaniei", ne-a declarat domnul Eugen Fulop, inspector-şef adjunct în cadrul ITM.
 
Schelele improvizate, lipsa instrucţiunilor şi a instructajului de protecţie a muncii, absenţa echipamentelor de protecţie, instalaţiile improvizate, lipsa asigurării supravegherii procesului de lucru, precum şi lipsa materialelor igienico-sanitare pentru acordarea primului ajutor au fost principalele deficienţe constatate de inspectorii de muncă. Anul trecut, valoarea amenzilor aplicate pentru astfel de abateri şi pentru altele constatate în cele patru campanii de control derulate a depăşit 1,7 miliarde de lei. Şi numărul echipamentelor oprite din funcţiune a fost mare, nu mai puţin de 16 instalaţii fiind scoase din uz temporar, pînă la repararea neregulilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.