Persoanele căsătorite cumpără într-o proporţie mai mare medicamente împotriva durerilor de cap

Studiul a fost realizat de "Daedalus Consulting" pe un eşantion de 954 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 65 ani din mediul urban. Datele au fost culese în martie 2004.
 
Medicamente existente în gospodării
 
Cel mai des întîlnite tipuri de medicamente în gospodării sînt medicamentele împotriva răcelii şi a gripei (84,8%) şi medicamentele împotriva durerilor de cap (84,1%). Alte medicamente existente în gospodărie sînt, în ordine: medicamente împotriva indigestiilor şi afecţiunilor stomacului (45,3%), medicamente pentru dureri de gît (38,9%), antireumatice şi împotriva entorselor, luxaţiilor (37,5%) şi siropuri de tuse (28,4%).
 
Procentul gospodăriilor ce deţin medicamente creşte odată cu creşterea venitului net lunar pe membru de familie. Persoanele cu studii superioare deţin într-un procent mai mare medicamente împotriva durerilor de cap (90,9% faţă de 84,1% media), ca şi împotriva indigestiilor şi afecţiunilor stomacului (62,7% faţă de 45,3% media).
 
Medicamentele antireumatice şi împotriva luxaţiilor, entorselor există preponderent în gospodăriile pensionarilor şi ale persoanelor cu vîrstă peste 45 de ani. Siropurile de tuse există mai ales în gospodariile persoanelor cu venituri de peste 150 USD/membru de familie (39,0% faţă de 28,4% media).
 
În Bucureşti, sînt semnificativ mai multe gospodării în care se găsesc medicamente împotriva indigestiilor şi afecţiunilor stomacului (55,6% faţă de 45,3% media), şi împotriva durerilor de gît (48,3% faţă de 38,9% media).
 
Cele mai cumpărate medicamente
 
În ultima lună, cele mai cumpărate medicamente au fost cele împotriva răcelii şi gripei (60,8%) şi împotriva durerilor de cap (56,5%). O posibilă explicaţie a acestui fenomen ar fi sezonul rece, cazurile de răceală şi gripă fiind mult mai frecvente comparativ cu restul anului. Alte medicamente cumpărate au fost cele împotriva indigestiilor şi afecţiunilor stomacului (21,9%), pentru dureri de gît (21,0%), medicamente antireumatice şi împotriva entorselor, luxaţiilor (20,4%) şi siropuri de tuse (15,4%).
 
În general, femeile cumpăra medicamente într-o proporţie mai mare decît bărbaţii (84,5% faţă de 75,5% media). 20,0% dintre locuitorii din mediul urban nu au cumpărat nici unul din medicamentele de mai sus. Acest comportament  este specific mai ales tinerilor cu vîrsta între 18 şi 24 de ani (28,7% faţă de 20,0% media).
 
Medicamentele împotriva durerilor de cap au fost achiziţionate mai ales de persoane cu vîrsta între 25 şi 34 de ani şi de femei (65,7% şi 62,3%, în comparaţie cu media de 56,5%). Persoanele căsătorite cumpără într-o proporţie mai mare medicamente împotriva durerilor de cap (61,6% faţă de 56,5% media). Dintre cei care au cumpărat medicamente împotriva indigestiilor şi afecţiunilor stomacului şi medicamente antireumatice şi împotriva luxaţiilor, entorselor, majoritatea au vîrsta peste 45 de ani.
 
Siropurile de tuse au fost cumpărate în special de tineri cu vîrsta între 25 şi 34 de ani (22,8% faţă de  15,4% media).
 
Medicamente prescrise de medic
 
Prescripţia medicului a contat în cazul persoanelor care au în gospodărie sau au cumpărat în ultima luna medicamete antireumatice şi împotriva luxaţiilor, entorselor (40,8%), medicamente împotriva indigestiilor şi afecţiunilor stomacului (35,4%) şi siropuri de tuse (32,4%).
 
În alegerea medicamentelor împotriva răcelii şi a gripei, pentru dureri de gît şi împotriva durerilor de cap, sînt mai puţine persoane dintre cele care au în gospodărie sau au cumpărat în ultima lună aceste medicamente care pun preţ pe sfatul medicului (19,5%, 15,9%, respectiv 8,9%) comparativ cu celelalte tipuri de medicamente.
 
Sfatul medicului în ceea ce priveşte medicamentele antireumatice şi împotriva luxaţiilor, entorselor şi medicamentele împotriva indigestiilor şi afecţiunilor stomacului contează mai ales pentru locuitorii oraşelor mici (sub 50.000 de locuitori).
 
Modul de achiziţie
 
Atunci cînd intră într-o farmacie şi au nevoie de un medicament de tip OTC (eliberat fără prescripţie) majoritatea persoanelor cer farmacistului marca dorită. Celelalte modalităţi de achizitie (folosirea denumirii generice – exemplu: aspirină, paracetamol – şi sfatul farmacistului) sînt utilizate într-o proporţie mai mare sau mai mică în funcţie de tipurile de medicamente necesare.
 
Pentru medicamentele împotriva durerilor de cap şi împotriva răcelii şi a gripei, aproximativ un sfert din respondenţi folosesc denumirea generică a produsului (23,5%, respectiv 25,8%), în timp ce opţiunea de a cumpăra produsul sau marca recomandată de farmacist este preferată de 13,7%, respectiv 16,4% din populaţie.
 
Sfatul farmacistului este mai apreciat cînd vine vorba de medicamente antireumatice şi împotriva luxaţiilor, entorselor (29,5%), siropuri de tuse (24,9%) şi medicamente împotriva indigestiilor şi afecţiunilor stomacului (24,4%) în comparaţie cu celelalte tipuri de medicamente.
 
Atunci cînd vor să cumpere medicamente, persoanele din Bucureşti folosesc denumirea generică a produsului mult mai frecvent decît populaţia din alte regiuni ale ţării.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.