„Agenţia de Muncă Temporară” Iaşi – o iniţiativă privată „boicotată” de instituţiile statului

„Agenţia de Muncă Temporară” Iaşi a luat fiinţă în noiembrie 2004, ca urmare a apariţiei HG nr. 938/2004 care reglementează modul de înfiinţare şi funcţionare a agentului de muncă temporară. Societatea ieşeană desfăşoară o activitate nouă în peisajul economic românesc, dar binecunoscută în Uniunea Europeană. După studierea reglementărilor internaţionale referitoare la acest domeniu, fondatorii Agenţiei au considerat că derularea unei astfel de activităţi este binevenită şi pe plan naţional.
„La acest moment nu putem vorbi despre beneficii sau profit, deoarece «Agenţia de Muncă Temporară» este o societate nou înfiinţată, dar şi datorită faptului că autoritatea care, potrivit legii, trebuia să emită autorizţia de funcţionare a întîrziat cu mult peste termenul legal în a face acest lucru”, ne-a declarat administratorul societăţii ieşene, doamna Ioana Adnana Raţă.
Deşi aceste aspecte au fost tranşate în instanţă, conducerea „Agenţiei de Muncă Temporară” face eforturile de început pentru păstrarea coeziunii echipei care cuprinde colaboratori psihologi, medici de medicina muncii, inspectori privind protecţia muncii, precum şi specialişti în aprecierea nivelului de pregătire profesională. „Această echipă, entuziastă la început, resimte o reală dezamăgire pentru lipsa de solicitudine a Direcţiei pentru Dialog, Familie şi Protecţie Socială Iaşi. Dispoziţiile legale în materie şi decizia irevocabilă a instanţei ne conferă posibilitatea legală de a funcţiona, dar aceasta nu schimbă modul în care este privită concurenţa privată, orice iniţiativă fiind tratată cu un profund dispreţ, iar orice încercare de argumentare contrarie este considerată o insolenţă. Însă nu abandonăm ideea”, a precizat doamna Raţă.
Firma ieşeană a găsit angajatori interesaţi de colaborare, atît pe teritoriul României, cît şi în străinătate, dispuşi la deschiderea unui parteneriat în selectarea şi plasarea forţei de muncă în regim temporar. „Bizar este faptul că, deşi mediul de afaceri, cît şi potenţialii salariaţi au îmbrăţişat ideea de a lucra cu Agenţia, tocmai funcţionarii statului sînt cei care împiedică aplicarea unei legislaţii permisive, lucru care se întîmplă doar în România, unde se merge pe principiul «de ce să fie simplu, cînd poate să fie complicat?». Problema este de mentalitate şi de frica resimţită faţă de concurenţă, teama de desfiinţare a unor instituţii inutile, spargerea de monopol. O astfel de concepţie face pe mulţi să ocolească căile legale şi să intre (în cel mai bun caz) în zona gri a afacerilor”, ne-a declarat administratorul societăţii ieşene.
Planurile de viitor ale „Agenţiei de Muncă Temporară” se referă la perspectiva transformării acesteia într-un reper serios şi respectabil prin serviciile de calitate oferite angajatorilor şi salariaţilor, intermedierea oferită fiind o garanţie în normalitatea raporturilor de muncă. În aceste sens, firma ieşeană este pe cale de a încheia un parteneriat cu o companie italiană specializată, în urma căruia personalul acesteia va beneficia de training specializat. „Pe de altă parte, firme importante din Iaşi, precum «Vinia», «Sporul» sau «Romconstruct Grup», şi-au exprimat oferta fermă de colaborare, apelînd la serviciile noastre în vederea recrutării şi plasării forţei de muncă necesare”,  a subliniat administratorul SC „Agenţia de Muncă Temporară” SRL Iaşi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.