Medicina muncii nu are legătură cu medicul de familie

  • Angajatorii au obligaţia să asigure accesul salariaţilor la serviciul medical de medicina muncii
 
Sănătatea, conform definiţiei OMS, este concepută ca o "stare de bine din punct de vedere fizic, psihic şi social" şi nu doar absenţa bolii. Pentru atingerea obiectivelor sale profilactice, medicina muncii acţionează în două direcţii fundamentale, una care vizează condiţiile de muncă şi alta – starea de sănătate în relaţie cu determinanţii profesionali, scopul final fiind asigurarea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă.
 
Medicina muncii face parte din managementul riscului profesional şi presupune aportul simultan al angajatului, angajatorului şi medicilor. Rolul ei este de a evalua starea de sănătate a salariaţilor în relaţie cu mediul de muncă, consilierea angajatorilor privind factorii de risc profesional şi modalităţile de evitare a bolilor profesionale, reducerea absenteismului pe motiv de boală. Abonamentul de sănătate este cel mai modern instrument de motivare a salariaţilor!
 
Legislaţia din România prevede faptul că "angajatorii au obligaţia să asigure accesul salariaţilor la serviciul medical de medicina muncii" (Art.182 – Codul Muncii).
 
Controalele medicale de medicina muncii se adresează tuturor salariaţilor, indiferent de tipul de contract de muncă, periodicitatea examinării fiind stabilită prin lege (minim o dată pe an sau de cîte ori consideră necesar medicul specialist de medicina muncii). Investigaţiile medicale sînt prevăzute de lege în funcţie de expunerea profesională individuală, fiind recomandate numai de medicul specialist de medicina muncii (un consult atent efectuat de un specialist de medicina muncii poate reduce costurile investigaţiilor suplimentare recomandate uneori abuziv de medicii de familie, datorită lipsei de cunoştinţe suficiente în domeniu).
 
Structurile medicale de medicina muncii funcţionează potrivit reglementărilor MS şi MMPSF, activitatea acestora avînd un caracter predominant preventiv, acestea neavînd nici o legătură cu reţeaua medicului de familie. Responsalilitatea achiziţionării acestor servicii fiind a angajatorilor, potrivit legii, salariaţii nu pot fi implicaţi în plata costurilor acestor controale medicale care nu au nici o legătură cu asigurările de sănătate (Legea 90/1996 – republicată în 2001), NGPM/2002, Legea 418/2004).
 
Medicul de familie nu are obligaţia să presteze pentru asiguraţii de pe propria listă servicii de medicina muncii.  Acesta nu are dreptul de a semna fişa de aptitudine în muncă (cf. Ord. MS nr.875/2002 şi NGPM/2002) şi nici nu va trimite persoana respectivă (pe banii Casei de Asigurări, în mod mascat) pentru investigaţiile necesare la angajare sau control medical periodic, toate acestea urmînd a fi suportate de angajator. Medicul de familie cu competenţă/atestat în medicina de întreprindere poate lucra în servicii de medicina muncii doar sub coordonarea unui medic specialist de medicina muncii.
 
Fişele de aptitudine semnate de medicii de familie nu au nici o valoare! Pacientul are dreptul de a-şi alege medicul de familie, dar medicul de medicina muncii şi cel cu competenţă pentru întreprindere este ales şi plătit de angajator, în condiţiile legii.
 
Protecţia sănătăţii la locul de muncă şi asigurarea sănătăţii angajaţilor trebuie să fie declarate obiective ale unităţii, de egală importanţă cu celelalte obiective ce se referă  la profit. Costurile în ceea ce priveşte consecinţele accidentelor de muncă sau ale bolilor profesionale sînt mult mai mari decît cele necesare profilaxiei. Investiţia în medicina muncii se va resimţi imediat!
 
Realizarea unui contract de asistenţă medicală cu un serviciu de medicina muncii nu este doar o obligaţie a patronatului de a se conforma normelor legale, ci un mod garantat de a oferi salariaţilor siguranţă şi încredere faţă de locul de muncă!
 
Dr. Cristina Ivan Pal
Medic specialist medicina muncii
Director medical "Corpo San"

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.