START cu stîngul pentru viitorii antreprenori

  • Procedura de implementare a Programului pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rîndul tinerilor nu  a fost respectată
  • ANIMMC a renunţat la mediatizare deşi avea alocată în acest scop suma de 750 milioane lei vechi
 
 
Tinerii cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, dar şi asociaţiile familiale sau microîntreprinderile, au posibilitatea de a se lansa în afaceri prin intermediul Programului START, derulat de Agenţia Naţională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (ANIMMC) şi finanţat de la bugetul de stat cu 13,5 miliarde lei vechi. Obiectivul declarat al programului este "promovarea unui sistem formativ care să faciliteze mobilitatea tinerilor între sistemul de învăţămînt şi piaţa forţei de muncă, precum şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private".
 
Marea atracţie a Programului pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rîndul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START este reprezentată de finanţarea nerambursabilă care se poate acorda – maxim 200 milioane lei (vechi) pentru un plan de afaceri. Programul prevede şi posibilitatea acordării de finanţări rambursabile (credit bancar în condiţii ceva mai "blînde" decît cele clasice) de maxim 10.000 euro/plan de afaceri.
 
Mediatizarea, "la pămînt"
 
Prima etapă a Programului START este, conform Procedurii de Implementare, mediatizarea prin mijloacele de comunicare în masă, anunţuri şi pliante promoţionale. Suma care a fost alocată pentru mediatizarea programului se ridică la 0,75 miliarde lei vechi.  
 
Deşi succesul unui asemenea program depinde în mare măsură de modul şi amploarea mediatizării, domnul Eugen Ovidiu Chirovici, preşedintele ANIMMC, a schimbat destinaţia acestor bani. "Suma alocată iniţial pentru mediatizarea programului a fost redistribuită pentru finanţarea planurilor de afaceri ce vor fi depuse după absolvirea cursurilor şi selectate de Comisia de evaluare", ne-a declarat preşedintele ANIMMC, adăugînd că "mediatizarea programului s-a realizat prin intermediul Direcţiei purtător de cuvînt relaţii cu mass-media şi relaţii publice din cadrul Agenţiei". Faptul că perioada de înscriere s-a prelungit faţă de termenul limită anunţat iniţial poate dovedi că decizia preşedintelui ANIMMC nu a fost foarte inspirată.
 
Procedura de Implementare a fost încălcată
 
În Procedura de Implementare se precizează: "data demarării Programului şi a etapelor desfăşurării acestuia va fi stabilită în 30 de zile de la anunţarea băncii declarate cîştigătoare pentru implementarea Programului". Programul a demarat (cursurile au început pe 23 septembrie), dar banca încă nu a fost selectată/anunţată. Domnul Chirovici susţine că respectarea procedurii "ar fi fost de natură a limita participarea la program şi de a duce la imposibilitatea acordării finanţărilor pentru planurile de afaceri selectate". O astfel de afirmaţie nu face decît să contreze o regulă procedurală, pe care nu a instituit-o nimeni altcineva decît… ANIMMC!
 
Şi anul trecut banca a fost comunicată mult mai tîrziu decît ar fi trebuit, motiv pentru care cursanţii nu au avut posibilitatea de a afla condiţiile impuse de aceasta decît după finalizarea cursurilor…
 
Unii la hotel, alţii la şcoli de cartier
 
Anul acesta, cursurile sînt susţinute de specialişti din cadrul Institutului "Irecson", iar locaţiile diferă (din punct de vedere calitativ) de la un oraş la altul. La Timişoara şi Constanţa, cursurile se desfăşoară în incinta unor hoteluri de trei stele, iar pentru cursanţii de la Iaşi a fost "selectată" o şcoală cu condiţii improprii de studiu.

 
Cît despre dotări, sala ieşeană se poate mîndri cu un retroproiector al cărui zgomot "acoperă" vocea profesorului… Surse din cadrul ANIMMC ne-au declarat că sarcina selectării locaţiilor a revenit Institutului "Irecson", care ar fi schimbat spaţiile stabilite iniţial din motive "neelucidate". Domnul Chirovici susţine că "întrucît bugetul alocat organizării cursurilor este limitat, ANIMMC nu a avut posibilitatea de a impune prin caietul de sarcini un standard ridicat pentru spaţiile în care vor urma să se desfăşoare aceste cursuri".
 
Curios, bugetul a permis standarde ridicate, dar numai pentru unii cursanţi. Preşedintele ANIMMC a refuzat să ne comunice sumele achitate pentru închirierea spaţiilor necesare derulării cursurilor, motiv pentru care nu putem exclude varianta unor "aranjamente". Există şi posibilitatea ca banii pe chirie să fi fost "redistribuiţi". Desigur, în interesul cursanţilor…
 
"Irecson" se plînge de calitatea cursanţilor
 
La Iaşi, specialiştii "Irecson" care au susţinut primele cursuri s-au arătat surprinşi de faptul că printre cursanţi se află persoane fără o pregătire în domeniul economic, unele dintre acestea avînd cu puţin peste 18 ani. Confruntaţi cu nemulţumirea cursanţilor legată de capacitatea lectorilor (sau a înlocuitorilor acestora) de a se face înţeleşi,  reprezentanţii "Irecson" au susţinut că ANIMMC a refuzat să pună la dispoziţia institutului date generale despre vîrsta şi pregătirea cursanţilor. Din acest motiv – au arătat lectorii de la "Irecson" – nu a fost posibilă realizarea unui "profil al cursantului", astfel încît modalitatea de prezentare a informaţiilor să fie adaptată publicului vizat.
 
Surprinzător este faptul că reprezentanţii Institutului "Irecson" au invocat necunoaşterea uneia din prevederile esenţiale ale Procedurii de Implementare, cea referitoare la beneficiarii Programului START (pct. 3). Se presupune că "Irecson" a depus o ofertă pentru a cîştiga dreptul de a susţine cursurile. Iar pentru a depune o ofertă, trebuie să cunoşti şi să respecţi condiţiile şi regulile din caietul de sarcini. Desigur, pot exista şi excepţii…
 
Una dintre concluziile triste pe care le putem desprinde din aceste relatări este aceea că multe disfuncţionalităţi ale organizării se datorează în definitiv lipsei de comunicare dintre ANIMMC şi Institutul "Irecson" – cei doi "parteneri" care şi-au asumat sarcina de a-i învăţa pe tinerii întreprinzători reţeta unui plan de afaceri "imbatabil".
 
Lanţul slăbiciunilor  
 
"Evaluarea şi selectarea planurilor de afaceri va fi făcută în baza criteriilor specifice prevăzute în normele de creditare ale băncii şi în normele de garantare ale FNGCIMM. Aceste criterii de eligibilitate vor fi prezentate şi explicate cursanţilor în cadrul perioadei de pregătire aferente fazei a II-a a Programului şi vor fi afişate pe site-ul ANIMMC", se precizează în procedura de implementare a Programului.
 
Cum banca nu a fost stabilită nici pînă la această oră, cursanţii nu au cum să afle informaţii exacte referitoare la criteriile de eligibilitate. În plus, banca parteneră este cea care propune un anumit model, pe care planul de afaceri depus în scopul finanţării trebuie să-l respecte. Probabil că, la fel ca şi anul trecut, aceste informaţii vor fi comunicate candidaţilor cu cîteva zile înainte de expirarea termenului limită pentru depunerea planurilor de afaceri. Este şi acesta un mod interesant de a sprijini tinerii întreprinzători… Se numeşte dezvoltarea capacităţii de a lucra în condiţii de stres!
 
La urma urmei, viitorii antreprenori trebuie să ştie de la bun început care sînt "regulile" mediului de afaceri românesc. Mai ales atunci cînd este vorba despre bani de la bugetul de stat…
 
În plus, o tehnică bună de învăţare este şi aceea bazată pe exemple negative… La rubrica "AŞA NU" se încadrează şi modalitatea de organizare a cursurilor START.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.