"Turism Moldova" Iaşi ar putea să piardă în instanţă Hotelul "Traian"

 
Domnul Carol Theitler, cetăţean român stabilit în Israel, a apelat la instanţele de judecată pentru restituirea în natură a Hotelului "Traian", din Iaşi. Potrivit documentelor depuse la dosar, domnia sa a formulat în anul 2001 o adresă către Primăria Iaşi, prin care solicita restituirea în natură a respectivului hotel, susţinînd că imobilul cu pricina este o moştenire de familie. Acesta ar fi fost proprietatea tatălui său, Adolf Theitler, decedat în 1930. După moartea acestuia, moştenitori au rămas doar solicitantul şi fratele lui, Jacques, decedat în 1941, în "trenul morţii". În 1940, construcţia a fost expropriată, iar după 1945, naţionalizată.
 
Hotelul "Traian" a intrat în posesia omului de afaceri Dănuţ Prisecariu în anul 2001, împreună cu alte active ale SC "Turism Moldova" SA Iaşi, cînd a cîştigat licitaţia prin care statul a vîndut 30,4% din capitalul social al respectivei firmei. De fapt, domnul Prisecariu era deja acţionar majoritar al "Turism Moldova" încă din anul 2000, în urma unei majorări de capital social cu aport în numerar, ocazie cu care obţinuse controlul asupra a 60% din acţiunile respectivei societăţi. Demn de menţionat este faptul că majorarea de capital s-a realizat cu acordul Ministerului Turismului, condus la acea vreme de domnul Dan Matei Agathon, care deţinea pachetul majoritar.
 
La momentul respectiv, atît Hotelul "Traian", cît şi Staţiunea Strunga şi Hanul "Trei Sarmale" (alte active ale "Turism Moldova"), făceau obiectul unor cereri de revendicare din partea foştilor proprietari.
 
Domnul Carol Theitler a obţinut cîştig de cauză într-o primă fază în ce priveşte solicitarea de restituire a hotelului în urmă cu 4 ani, cînd Tribunalul Iaşi a constatat nulitatea absolută a deciziei prin care "Turism Moldova" a respins o notificare formulată de moştenitor, dar nu a intrat în posesia bunului. Domnia sa speră că de această dată magistraţii îi vor soluţiona doleanţa, singurul moştenitor al familiei Theitler afirmînd că valoarea imobilului şi a terenului aferent este de 2,5 milioane de dolari. Judecătoria Iaşi a fixat un nou termen în proces pentru data de 17 octombrie, pentru ca actualul proprietar să poată depune întîmpinarea.
 
Hotelul "Traian" este situat în centrul municipiului Iaşi şi, după schimbarea acţionarului majoritar, a beneficiat de investiţii importante, obiectivul final fiind clasificarea la categoria patru stele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.