EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Primăria Iaşi resuscitează planul regularizării cursului râului Bahlui

0
Municipalitatea ieşeană încearcă să mai câştige câteva zeci de hectare de teren, prin modificarea cursului râului Bahlui. Potrivit domnului Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei Iaşi, acest obiectiv ar putea fi realizat prin construirea unui canal Leţcani-Iaşi, până în zona străzii Cicoarei.
Un proiect pe această temă a fost conceput în anii ‘80, în strânsă legătură cu planul de a transforma Bahluiul în râu navigabil, dar a fost abandonat de conducerea de atunci a ţării, nefiind considerat o prioritate. Lipsa acută de terenuri disponibile pentru construcţii, precum şi planurile de dezvoltare ale oraşului, au determinat, însă, conducerea municipalităţii ieşene să scoată din sertar vechiul proiect şi să încerce să-l actualizeze, în speranţa că ar putea fi pus în practică prin intermediul fondurilor structurale.
Deoarece analizele pe această temă se află doar la faza iniţială, deocamdată nu pot fi formulate opinii legate de costurile realizării proiectului, studiile urmând a fi fundamentate în vederea depunerii spre finanţare din fondurile structurale. Proiectul poate fi însuşit de Zona Metropolitană Iaşi, având în vedere că implică şi colaborarea autorităţilor locale din comunele Leţcani şi Miroslava, planurile urmând să fie realizate şi în colaborare cu Administraţia Naţională a Apelor Române, în zona de responsabilitate a căreia se află râul Bahlui, dar şi cu Ministerul Mediului şi Gospodării Apelor.

Conform studiului realizat în anii ‘80 de către specialiştii de atunci ai Ministerului Mediului, intervenţiile ar urma să vizeze cursul Bahluiului între localitatea Leţcani şi municipiul Iaşi, în zona străzii Cicoarei. „Actualul curs al Bahluiului în această porţiune este sinuos, iar proiectul prevede îndreptarea sa prin crearea unui canal Leţcani-Iaşi, soluţie prin care pot fi viabilizate câteva zeci de hectare de teren, de care Iaşul are nevoie pentru dezvoltarea unor proiecte investiţionale”, a afirmat domnul Mihai Chirica.
În opinia acestuia, acele terenuri astfel puse în circuit nu numai că ar răspunde nevoii de spaţiu necesar dezvoltării, resimţită de municipalitatea ieşeană, dar ar avea şi un potenţial economic ridicat, deoarece sunt amplasate în vecinătatea Drumului European E 583 şi ar urma să fie străbătute de viitoarea şosea de centură a Iaşului.
De asemenea, construirea unui canal Leţcani-Iaşi ar contribui la reducerea riscului ca terenurile din actualul şes al Bahluiului să mai fie afectate de inundaţii, dar ar determina şi scăderea costurilor de întreţinere a digurilor existente pe anumite porţiuni din actualul curs al râului.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.