„Antidot” împotriva plăţilor întârziate şi „ţepelor”

 
Ce faci atunci când ţi se plătesc facturile cu întârziere sau nu ai încredere că cel căruia i-ai livrat marfa sau serviciile îşi va plăti vreodată factura? Există servicii financiar-bancare care te protejează de aceste riscuri. Astfel, cu un contract de factoring, banca, sau mai nou, Compania de Factoring, este cea care îţi va plăti înainte 80% din valoarea facturii, iar diferenţa de bani va fi acoperită după recuperarea sumei restante de la debitor. Cum orice serviciu are un preţ, „antidotul” împotriva plăţilor întârziate şi „ţepelor” implică şi plata unei dobânzi şi a unui comision.
 
Cu toate că serviciul de factoring este oferit în prezent de cele mai importante bănci româneşti, noutatea este aceea că, de curând, există pe piaţă o companie specializată numai pe acest serviciu, denumită simplu, Compania de Factoring. Aceasta este membră a organizaţiei „Factor Chain International” (FCI)  şi are în structura acţionariatului două nume importante: Intermarket Bank Viena – 50 % şi Banca Transilvania – 50%.
 
Intermarket Bank Viena este liderul pieţei de factoring din Austria încă de la înfiinţarea companiei, în 1971. Acţionarul principal este BRE Bank, o bancă poloneză controlată de Commerzbank, Erste Bank, Coface şi Saving Banks Tyrol din Austria. Intermarket are rating Moody’s şi este prezentă în 6 ţări din Europa Centrala şi de Est, cu o cotă de piaţă de 31%.
 
Cifra de afaceri a Intermarket a crescut de la un miliard de euro în 1992 la 4,5 miliarde la sfârşitul lui 2005. Majoritatea (3,69 miliarde euro) reprezintă contracte de factoring intern, adică finanţarea facturilor emise de companii din Austria.
 
„Piaţa de factoring din România are încă un nivel foarte scăzut, de 550 milioane euro în 2005 faţă de 800 de milioane în Slovenia, o ţară foarte mică, ceea ce înseamnă că are un potenţial de dezvoltare extraordinar de mare”, a precizat domnul Theo Hibler, preşedinte al Intermarket Bank Viena şi, totodată, actualul preşedinte al Companiei de Factoring. Acesta a estimat că, în următorii 3-4 ani, piaţa românească de factoring va ajunge la un volum de două miliarde de euro.
 
Domnul Ionuţ Patrahau, director general adjunct al Băncii Transilvania şi vicepreşedinte al Companiei de Factoring, a precizat că „este mult mai eficient ca acest produs de factoring să fie oferit de către specialişti pur-sânge, decât să fie un produs ca oricare altul în oferta băncii”.

Colectarea şi evidenţa creanţelor provenite din facturi

Domnul Valentin Chirca, directorul general al Companiei de Factoring, a explicat în ce constau produsele de factoring şi care sunt avantajele acestora: „În principiu, factoring-ul este operaţiunea prin care noi cumpărăm o factură emisă la termen de 30, 60, 90 sau 120 de zile, de către un client, acesta primind imediat 80% din valoarea acestuia. În acest fel, emiţătorul facturii, furnizorul de produse sau servicii, are pe de o parte garanţia plăţii imediate a facturii, asigurându-şi astfel cash-flow-ul companiei, dar şi siguranţa că respectiva factură îi va fi plătită la termen. Această garanţie este conferită tocmai de serviciul oferit de Compania de Factoring, serviciu denumit gestiunea facturilor. Compania se ocupă aşadar de colectarea şi evidenţa creanţelor provenite din facturi”.

 
Există însă şi cazuri când facturile nu se plătesc niciodată. Pentru a preveni acest lucru, a fost creat un alt serviciu de factoring, denumit protecţia împotriva riscului de neplată. Ceea ce înseamnă că, în cazul în care nu vi se plăteşte o factură, Compania de Factoring este cea care o plăteşte în locul clientului dumneavoastră, asumându-şi sarcina de a recupera singură banii de la debitor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.